‘Heel erg belangrijk dat, en benieuwd hoe we de architect naar voren halen. Het gaat om meer dan esthetiek, dat is belangrijk, maar ook om context en duurzaamheid’. Minister Hugo de Jonge van VRO was op het BNA werkbezoek positief over de mogelijke rol van de architect. Het werd geïllustreerd met twee projecten: Little C en Fenix I in zijn eigen Rotterdam. ‘Tempo is belangrijk, maar het moet wel kwaliteit hebben’, beaamde de Jonge desgevraagd aan de BNA-delegatie onder leiding van voorzitter Jolijn Valk.
Het bezoek aan de architectenbranche – in aanwezigheid van een bestuurslid BNSP – stond in het teken van het beter benutten van ontwerpkracht voor de grote maatschappelijke opgaven. Met Little C werd getoond hoe verdichting en kwaliteit wél samen kunnen gaan, zowel architectonisch als stedenbouwkundig. Het spectaculaire Fenix I toonde een fraaie combinatie van hergebruik, durf, goeie architectuur en dito samenwerking, met de architect als spil. Beide illustreerden dat het vroeg betrekken van architecten en ontwerpers effect heeft. ‘Fantastische projecten, waar ik ook weer van leer’, aldus de minister.
De Minister werd ontvangen door de BNA-delegatie en de bij de projecten betrokken architecten en opdrachtgevers. Na een opening door voorzitter Valk over ontwerpkracht, de maatschappelijke meerwaarde van architecten en de noodzakelijke samenwerking in de keten, werden de projecten bezocht. Onder leiding van directeur Fred Schoorl werd de minister over de rol en toegevoegde waarde van een goed ontwerp en proces bij binnenstedelijk bouwen geïnformeerd. De projecten toonden de toegevoegde waarde van de architect en intensieve samenwerking bij succesvolle stedelijke verdichting.
Little C toonde de minister hoe samenwerking met architecten een kwalitatief hoogwaardig stedelijk milieu oplevert, met hoge dichtheid en een levendige, groene omgeving voor bewoners en bedrijven. Zo voeg je wonen en leefbaarheid met kwaliteit aan de stad toe. Na een geanimeerd gesprek en rondleiding bezocht het gezelschap Fenix I. Bij dit project werd het mixed-use programma getoond waarbij bovenop de 100 jaar oude monumentale Fenixloods een nieuw volume is gebouwd met ruim 200 loft woningen. Verdichten, optoppen van een bestaand gebouw is pure noodzaak. In deze omvang en kwaliteit is het bijzonder. Zo ook de rol van de architect, die samen met ontwikkelaar en gemeente jarenlang keihard werkte aan leefbaarheid en kwaliteit. ‘Het zijn fantastische voorbeelden, die mij inspireren’, aldus de Jonge.
De minister was na het werkbezoek dan ook oprecht geïnspireerd. De BNA-delegatie gaf hem nadrukkelijk de boodschap mee ook in zijn beleid te stimuleren dat ontwerpkracht en ontwerper aan de voorkant meerwaarde hebben, gezien de complexe opgaven voor ons allemaal. Dat stedelijke verdichting kán en met verbeelden, verbinden en vernieuwen nieuwe oplossingen mogelijk zijn. En dat duurzaam en circulair moet en kan, ook met benutten van standaardisering en industrialisering. Daarnaast is door voorzitter Valk benadrukt dat niet alleen de rol en positie van ontwerpers versterkt moet, maar zeker ook de waardering en faire vergoedingen bij selecties en aanbestedingen. Dat de BNA als branche samen met beroepsverenigingen gaat voor gebouwd geluk, mocht niet ontbreken.
Voorzitter Valk vond het werkbezoek geslaagd. ‘We hebben laten zien dat we met alle ontwerpers en partners klaar staan voor de grote opgaven, op alle schaalniveaus. Het belang van schoonheid, diversiteit en context is mooi geïllustreerd. Wij zagen een minister die inziet dat voor woningbouw naast tempo wel degelijk kwaliteit nodig is voor duurzaam resultaat en een leefbare, betaalbare stad.’
De minister nam afscheid met de oproep om zijn beleidsambitie Mooi Nederland met elkaar op te pakken, en: ‘blijf me uitnodigen’. De volgende onderwerpen – o.a. circulariteit, industrialisering – zijn al benoemd.