Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Werkvoorraad architecten nog steeds ruim onder het niveau van 2022 

Werkvoorraad architecten nog steeds ruim onder het niveau van 2022 

Bureaus zijn dit najaar iets positiever over de vooruitzichten voor het aantal nieuwe opdrachten en de omzet. De gemiddelde werkvoorraad van architectenbureaus steeg naar 4,9 maanden, maar ligt nog steeds ruim onder het niveau van 5,9 maanden in voorjaar 2022. Nieuwbouwwoningen blijven onder druk staan, terwijl transformaties en renovaties toenemen. Dat blijkt uit de BNA Conjunctuurmeting najaar 2023.

Minder nieuwbouw, meer transformaties en renovaties

Ondanks de gestegen werkvoorraad verwachten bureaus dit najaar minder werk in nieuwbouwprojecten. Bijna 34% verwacht een afnemend belang hiervan. Bij 55% van de bureaus is de verwachting dat transformaties en renovaties juist gaan toenemen.

Meerdere productiebelemmeringen

Van alle architectenbureaus ervaart 63% productiebelemmeringen, wat vergelijkbaar is met de laatste twee metingen. De belemmeringen zijn iets verschoven, waarbij de meeste voortkomen uit onvoldoende opdrachten, trage besluitvorming en vergunningverlening bij vooral gemeentelijke overheden. Ten opzichte van afgelopen voorjaar worden onvoldoende opdrachten iets minder vaak als belemmering gezien, maar dit blijft voor 43% van de bureaus een belangrijk knelpunt.

Flinke verschillen tussen bureaus

Bijna 41% van de bureaus verwacht een daling van de opdrachten en 38% een daling van de omzet. In 16% tot 23% van de gevallen verwachten bureaus een toename van het aantal nieuwe opdrachten en hun omzet. Van alle bureaus verwacht 21% een afname en 10% een toename wat betreft het aantal medewerkers voor heel 2023. Hierbij verwacht 34% een toename van hun tarieven, terwijl 10% verwacht juist dat hun tarieven gaan dalen.

Grote mate van complexiteit

Het oplossen van de huidige woningbouwvraag is zeer complex. Het woningtekort is groot, en tegelijkertijd moeten we ook voorzichtig omgaan met de ruimte die we hebben in Nederland. Architecten zijn als geen ander in staat om integraal aan oplossingen te werken. Zij kunnen de realisatie van projecten versnellen, tegelijkertijd duurzame oplossingen bedenken, waarbij schaarse budgetten zorgvuldig worden ingezet.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details