Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Wie verzorgde de verlichting op het dak van het Depot Boijmans Van Beuningen?
Vanaf het dak hebben bezoekers een geweldig uitzicht op de stad. (Beeld: Dion Doornik)

Wie verzorgde de verlichting op het dak van het Depot Boijmans Van Beuningen?

Mooi uitgelicht bos voor Depot Boijmans Van Beuningen

Depot Boijmans Van Beuningen, ontworpen door architectenbureau MVRDV, is sinds eind 2021 in gebruik als ‘s werelds eerste publiek toegankelijke kunstdepot. Het dak van het bijzondere gebouw is door in-lite voorzien van verlichting die de wauw-factor versterkt.

In Depot Boijmans Van Beuningen zien bezoekers meer dan 152.000 verzamelde kunstwerken opgeslagen bij elkaar, gerangschikt en gestructureerd in veertien depotruimten. Naast de objecten zijn alle werkzaamheden die komen kijken bij het beheer en onderhoud van een collectie te zien. Wie de lift neemt naar de zesde verdieping komt op het dak terecht, waar zich restaurant Renilde bevindt. Bezoekers hebben vanaf het dak een geweldig uitzicht op de stad en bevinden zich in een bos op hoogte. Ook is hier een evenementenruimte te vinden.

in-lite heeft het dak van Depot Boijmans Van Beuningen van verlichting voorzien. (Beeld: Roel van der Aa).

Kleurlicht die past bij elk evenement

“Op het dak was nog geen verlichting aanwezig”, zegt in-lite LAB Coördinator Bronos Polders. “Wij benaderden Depot Boijmans Van Beuningen, omdat wij dit eigenlijk een gemiste kans vonden. We zagen veel potentieel om de hoge bomen mooi uit te lichten en zo de beleving in de avonduren uit te breiden. Daarom stelden wij voor om langs te komen voor een demonstratie. Met een aantal armaturen hebben we laten zien welk effect onze verlichting kan bereiken.”

Polders vervolgt: “Bij in-lite vinden we dat een boom het mooist verlicht is met warm wit licht. Op deze manier komen de kleuren er het natuurlijkst en meest realistisch uit. Ons voorstel was om de SMART SCOPE TONE toe te passen. SMART SCOPE TONE is een RGB-W Spot, en objecten met warm wit licht verlichten is hiermee goed mogelijk. Op deze manier is er altijd een perfecte en sfeervolle basis aanwezig.”

Omdat Depot Boijmans Van Beuningen aangaf dat er voor evenementen ook van lichtkleur gewisseld moet worden is de SMART SCOPE TONE een goede keuze. “Je verandert namelijk erg eenvoudig de lichtkleur van het armatuur door middel van de in-lite app. Zo past de lichtkleur bij bepaalde evenementen of feestdagen. Hierover was men bij het depot meteen heel enthousiast.”

De hoge bomen worden verlicht met de SMART SCOPE TONE. (Beeld: Dion Doornik).

Spots die elkaar aanvullen

“Voor de grote bomen hebben we de SMART SCOPE TONE gebruikt, maar we hebben ook de MINI SCOPE toegepast. Deze armaturen vullen elkaar aan, omdat de kracht van het licht verschilt. De zachte spots zijn aan het begin van de randen te vinden, terwijl de grote spots gebruikt zijn voor de bomen. Dit creëert ook een verschil in diepte.”

Door het gebruik van de in-lite SMART HUB kan Depot Boijmans Van Beuningen de verlichting helemaal naar eigen wens instellen. “Zo kan de kleur ingesteld worden en kan men lijnen met spots afzonderlijk van elkaar aanzetten. De SMART SCOPE TONE is ook individueel te bedienen. Dan kun je kiezen om één boom rood, de ander warm wit en weer een ander in een paars licht te zetten.”

De reacties op de nieuwe verlichting, die eind 2022 geïnstalleerd werd, is volgens Bronos erg positief. “Er wordt super goed op gereageerd, bijvoorbeeld vanuit het restaurant. Eerst keken bezoekers ’s avonds eigenlijk in een zwart gat, nu is er veel meer diepte in de buitenruimte. De kleurspots zijn ook al een aantal keer gebruikt voor evenementen.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details