Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Winnaars Brick Award 22 maken indruk met toekomstgericht bouwen
Het hotel Tsingpu Yangzhou Retreat in China verwijst naar de traditionele architectuur van de regio. Het toont ook een sterke focus op duurzaamheid door recycling en hergebruik van bakstenen. Neri&Hu Design and Research Office, winnaar Brick Award 22 Categorie Building Outside the Box. Foto: Pedro Pegenaute

Winnaars Brick Award 22 maken indruk met toekomstgericht bouwen

Elke twee jaar reikt Wienerberger de Brick Awards uit en eert de meest creatieve voorbeelden van moderne en innovatieve baksteenarchitectuur. Het bedrijf wil zowel architecten als liefhebbers van buiten het vak inspireren om nieuwe bouwvormen te verkennen. Op 9 juni jl. vond de 10e editie plaats. Vijf architectenbureaus uit Ecuador, Zwitserland, China en Frankrijk wonnen omdat ze grote indruk maakten met esthetisch aansprekende concepten en duurzame, toekomstgerichte bouwmethoden. Nederlandse bureaus vielen dit keer niet in de prijzen.

Met 789 inzendingen uit 53 landen heeft de tiende Brick Award opnieuw zijn internationale relevantie aangetoond als een onafhankelijk platform voor innovatieve en hedendaagse baksteenarchitectuur, met focus op energie-efficiënt en duurzaam bouwen. 50 inzendingen waren vooraf geselecteerd en genomineerd, daaruit zijn de winnaars verkozen. Een van de juryleden was Ingrid van der Heijden van het Amsterdamse Civic Architects.

De jury selecteerde in totaal vijf winnaars in de categorieën Feeling at Home, Living Together, Working Together, Sharing Public Spaces en Building Outside the Box. Die laatste categorie staat voor vernieuwende concepten en toepassingen van baksteen, nieuwe bouwtechnieken, baksteen op maat en nieuwe vormen van decoratie.

Het Imperial Kiln Museum in het Chinese Jingdezhen ontworpen door Studio Zhu Pei won de Brick Award 22 in de Categorie Sharing Public Spaces én won de overkoepelende Grand Prize. De gewelven en de constructie van het museum verwijzen naar het porselein-erfgoed van de stad. Foto: Schranimage, Studio Zhu Pei

Imperial Kiln Museum – Jingdezhen (China)

Het Imperial Kiln Museum in Jingdezhen won in de Categorie Sharing Public Spaces én won de overkoepelende Grand Prize. Pal naast de ruïnes van de keizerlijke oven van de Ming-dynastie vormen acht parabolische bakstenen gewelven het museumcomplex, waaronder twee gelijkvloerse en vijf ondergrondse tentoonstellingszalen. De sigaarvormige gewelven verschillen alle iets in hoogte, lengte en kromming, en zijn gemodelleerd naar de vormen van traditionele ovens. De constructie van het museum verwijst ook naar het porselein-erfgoed van de stad. Ontworpen door Studio Zhu Pei.

The House that Inhabits – Babahoyo (Ecuador)

In Ecuador wordt baksteen vaak gebruikt door armere bevolkingsgroepen en verborgen, gepleisterd en overgeschilderd. Dit multifunctionele gebouw van het architectuurcollectief Natura Futura (30×12 m) verzet zich tegen de commerciële stad en accentueert de symboliek en materiaalfunctie van baksteen. De begane grond is een commerciële ruimte en op de verdieping een appartement en vijf kamers. De scope van dit project reikt veel verder dan de gebouwschil alleen. Het vestigt de aandacht op kleine initiatieven en levert een positieve bijdrage aan de kwaliteit van het leven in een moderne stad. Winnaar Categorie Feeling at Home.

Het multifunctionele The House that Inhabits in Ecuador van het architectuurcollectief Natura Futura, accentueert de symboliek en materiaalfunctie van baksteen. De scope van dit project reikt veel verder dan de gebouwschil alleen. Winnaar Brick Award 22 Categorie Feeling at Home. Foto: José Fernando Gómez

88 woningen Rue Danton – Pantin (Frankrijk)

In de Parijse voorstad Pantin heeft Avenier Cornejo Architectes drie gebouwen opgetrokken met 88 appartementen in een halve cirkel gerangschikt. Handvormstenen zijn in strekverband gelegd met holle voegen. De raampartijen zijn in contrasterend Vlaams verband geplaatst, waarbij de kopstenen enigszins verzonken zijn voor een ​​reliëfeffect. De drie baksteenkleuren zijn een modern antwoord op het lichtgeel van de oude Grands Moulins de Pantin. Het metaal van de kozijnen en balustrades is op elk blok een andere kleur. Een geslaagde synthese van eenheid en diversiteit. Winnaar Categorie Living Together.

2226 Emmenweid – Emmenbrücke (Zwitserland)

Het kantoorgebouw 2226 Emmenweid, ontworpen door Baumschlager Eberle Architekten in Emmenbrücke, valt op door zijn lichte kalkpleister en regelmatige royale ramen diep in de muren. De plattegrond is eenvoudig en ontworpen voor een breed scala aan toepassingen. De ongevulde grote binnenmuurstenen zorgen voor een efficiënte dampdiffusie en hebben een hoge thermische massa die bijdraagt ​​aan een stabiele binnentemperatuur het hele jaar door. 2226 Emmenweid laat zien dat er een nieuwe manier van denken mogelijk is voor kantoorgebouwen. Winnaar Categorie Working Together.

Het kantoorgebouw 2226 Emmenweid in het Zwitserse Emmenbrücke valt op door een efficiënte dampdiffusie en een hoge thermische massa die bijdraagt ​​aan een stabiele binnentemperatuur het hele jaar door. Baumschlager Eberle Architekten, winnaar Categorie Working Together. Foto: René Dürr

Tsingpu Yangzhou Retreat – Yangzhou (China)

Op de plek van het luxe hotel Tsingpu Yangzhou Retreat stonden vroeger een magazijn en huisjes van vissers en boeren. Deze structuren beïnvloeden nu de identiteit van dit gebouw. Over het hele terrein werd een raster gelegd op basis van traditionele Chinese huizen, bijna alle gebouwen zijn gelijkvloers. De bakstenen muren omhullen alle functionele ruimtes, inclusief de vier tuinen. Het metselwerk is deels gesloten en deels open. Openingen in de muur bieden een aaneenschakeling van doorkijkjes. Dit winnende project in de categorie Building Outside the Box verwijst naar de traditionele architectuur van de regio. Het toont ook een sterke focus op duurzaamheid en verantwoordelijkheid voor het milieu door recycling en hergebruik van bakstenen. Ontworpen door Neri&Hu Design and Research Office.

Meer informatie over de winnende projecten en foto’s van dit jaar is te vinden op https://www.brickaward.com 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details