Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Woontoren San Francisco in Almere geeft bewoners een permanent vakantiegevoel
Klunder Architecten heeft een stervormig gebouw ontworpen, zodat alle appartementen én buitenruimtes uitzicht bieden op het IJmeer.

Woontoren San Francisco in Almere geeft bewoners een permanent vakantiegevoel

Woontoren San Francisco in Almere geeft bewoners een permanent vakantiegevoel

Het genot van wonen aan de kust én het gevoel om altijd op vakantie te zijn. Dát was de ambitie voor Toren F in Almere, ook wel San Francisco genoemd. De indrukwekkende woontoren staat middenin de duinen van Almere, aan het strand in Almere Poort en valt op door zijn bijzondere vormgeving in combinatie met de hagelwitte sierpleister gevelafwerking van Sto Isoned.

Opvallend zijn de grote buitenruimtes op de hoeken.

San Francisco maakt onderdeel uit van DUIN; een circa 100 hectare grote gebiedsontwikkeling van Amvest. In de kustzone van Almere Poort wordt gefaseerd gebouwd aan 3.000 woningen, horeca, hotels, winkels, zorgvoorzieningen, onderwijs, kantoren, wellness en leisure. Door het gebied vorm te geven als een duinlandschap, wordt een bijzondere typologie toegevoegd aan de stad. Waar aan de ontsluitingsweg vanuit Almere Poort met name eengezinswoningen zijn gebouwd, biedt Kop Zuid ruimte aan verschillende woontorens. In opdracht van Amvest heeft Klunder Architecten diverse woontorens mogen ontwerpen, waaronder Toren F. 

Voor de gevel is heel bewust gekozen voor een stralend witte kleur, zoals je ook in veel kuststeden ziet.

Bijzondere stervorm

“Toren F was de eerste woontoren pal aan de boulevard van het IJmeer”, vertelt Stefan Fremouw, Senior Architect bij Klunder Architecten. “Alle appartementen én buitenruimtes moesten uitzicht bieden op dit randmeer. Om dit mogelijk te maken, hebben wij een stervormig gebouw ontworpen. Op de begane grond en eerste verdieping zijn commerciële ruimtes ingericht, die bijdragen aan de levendigheid op straat. Via de negen meter hoge entree zijn vervolgens de 84 appartementen bereikbaar.” 

Deze appartementen, in oppervlakte variërend van 98 tot 164 m², zijn gesitueerd rondom een centrale kern. “In totaal telt San Francisco twintig woonverdiepingen. Per etage zijn twee tot vijf appartementen ingericht. Het gebouw is verticaal georiënteerd. Opvallend zijn niet alleen de grote buitenruimtes op de hoeken, maar ook de grote raampartijen die steeds per twee verdiepingen zijn gekoppeld. Op de plekken waar de raamopeningen verspringen, wijzigt ook de indeling van de verdiepingen. Dankzij de verspringende vorm lijkt het gebouw te ‘dansen’ in het duinlandschap. Nu meerdere gebouwen zijn gerealiseerd, wordt deze visie nog duidelijker zichtbaar.”

Gevel in witte sierpleister

De woontoren moest de uitstraling krijgen van een ‘luxe vakantieresidentie aan zee’. “DUIN staat voor leven en wonen aan het strand”, aldus Fremouw. “De bijzondere vakantiesfeer moest overal in het ontwerp terugkomen. Voor de gevel hebben wij heel bewust gekozen voor een stralend witte kleur, zoals je ook in veel kuststeden ziet.” 

In overleg met de stedenbouwkundige is voor de hele wijk een kleurenpalet afgesproken, vertelt hij, van zandbruin tot wit. “De eerste gebouwen in DUIN zijn uitgevoerd in metselwerk. Hiermee kon echter geen spierwitte uitstraling gerealiseerd worden. Ook niet met een witte metselsteen. Daarom hebben we voor San Francisco een gestucte gevel uitgewerkt. Gekozen is voor een gevelsysteem van Sto Isoned, dat in ons geval bestaat uit buitengevelisolatie met EPS (StoTherm Vario) en een witte sierpleister (Stolit K). Een efficiënte materiaalkeuze qua kosten én gewicht. Het systeem is zeer licht. Door te kiezen voor een sierpleister, waren geveldragers boven elke raamopening bovendien niet nodig. Hierdoor kon flink bespaard worden op staal. Het meest belangrijke is echter dat de gevel er echt uitknalt.” 

Om de gevel ook in de toekomst stralend wit te houden, is tevens een gevelonderhoudsinstallatie voorzien.

FICHE VAN PROJECT
  • Project: San Francisco / Toren F
  • Locatie: Almere
  • Ontwikkelaar: Amvest
  • Architect: Klunder Architecten
  • Aannemer: Koopmans Bouw
  • Gevelsysteem: Sto Isoned

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details