Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
XXL brandveilig glas. Getest de vlakste
Maassluis Lely groep bedrijvencomplex Pyropane. (Beeld: Tata Steel)

XXL brandveilig glas. Getest de vlakste

Jan Liebeton is als productmanager verantwoordelijk voor brandwerend glas. “Naast de productie van glas zelf zijn we ook verantwoordelijk voor de bewerkingen die het geschikt maken voor een specifieke toepassing.” Zo is isolerend glas en alles wat hiermee samenhangt een belangrijke tak binnen het assortiment van AGC Glass. 

Voor speciale glassoorten, waaronder het brandwerende glas geldt dat het aan veel regels moeten voldoen. “De regels die voor het glas zelf gelden zijn op Europees niveau geregeld, maar in het Nederlandse bouwbesluit, waarin staat aan welke eis een bouwdeel moet voldoen, is anders dan in andere landen. Alle producten moeten vooraf  worden getest in het systeem waarin het moet worden toegepast. Je wilt zéker weten dat het geheel brandwerend is; glas en kozijn. De detaillering maakt vaak het verschil. Dit testen kost best veel tijd en geld, maar we brengen pas iets op de markt als het helemaal in orde is.

Mobius Brussel.

Inmiddels weet AGC Glass natuurlijk veel van glas. “In de 40 jaar dat we Pyrobel maken hebben we een hoop ervaring opgedaan. Zo maken we nu vaak een combinatie van bijvoorbeeld geluidswerend, inbraakwerend en isolerend glas.” 

Ook voor binnen zijn ál deze kenmerken steeds belangrijker geworden. Liebeton: “Inmiddels moeten deuren binnen ook voldoen aan behoorlijke geluidswerende eisen. Het is ongewenst dat iemand op de gang door een deur kan horen wat er in een ruimte besproken wordt.” 

Bij de herinrichting van bestaande panden is er een belangrijke rol voor glas. “Vaak wil men bepaalde transparantie en zichtlijnen realiseren. Dus wordt veel glas gebruikt; dat moet dan geluidswerend en brandwerend zijn.” Tevens is de vervanging van draadglas door Pyrobelite steeds actueler.

Unicef. (Beeld: ©Hans Morren / Dupho – GKf)

Verschillende brandwerende klassen

Het brandwerende glas van AGC Glass wordt onder de merknaam Pyrobel op de markt gebracht. Het glas is er in alle mogelijke brandwerendheidsklassen: E (houdt vlammen, rook en gas tegen, warmtegeleiding is wel mogelijk), EW (houdt vlammen, rood en gas tegen, warmtestraling beperkt tot max. 15 kw/m² en EI (houdt vlammen, rook en gas tegen. Warmtegeleiding wordt geblokkeerd). Tot zelfs 180 minuten brandwerendheid. “Pyrobel bestaat uit verschillende dunnere glaslagen en een aantal dunne brandwerende tussenlagen. Zelfs in de meest eenvoudige versie, Pyrobel 10, voldoet dit glas aan behoorlijk veel eisen.”

Toch voldeden de Pyrobel producten niet alle moderne wensen. “Met ons bestaande aanbod waren we productietechnisch beperkt tot afmetingen van ongeveer 2 x 3 meter. Om met name grotere hoogtes aan te kunnen hebben we naast de bestaande techniek een nieuwe techniek toegevoegd aan ons assortiment, genaamd Pyrobel-T. Hiermee kunnen we nu afmetingen leveren van 2 x 4½  meter. “Er is steeds vaker behoefte aan grote ramen, bijvoorbeeld voor winkelcentra, luchthavens, of sportcomplexen, maar ook bij commerciële ruimtes waarboven appartementen worden gebouwd. 

Met Pyrobel-T kunnen we steeds grotere ramen leveren. Daardoor ontstaan een eenheid en een gevoel van ruimtelijkheid waar veel architecten naar op zoek zijn.”

ROC Almelo.

Grote mogelijkheid met Pyrobel-T

Bij het vervaardigingsprocedé voor brandwerend Pyrobel-T-glas wordt gebruikgemaakt van een speciale technologie. De beglazing bestaat uit geharde glasplaten met daartussenin een doorzichtige gel. Bij brand vormt de gel een scherm dat een dempende werking heeft op de temperatuur en/of de warmtestraling. 

“Het klassieke Pyrobel is modulair opgebouwd uit meerdere brandwerende lagen om tot de gewenste brandwerendheid te komen. Het wordt eerst op grote platen geproduceerd en daarna op maat gezaagd. Bij Pyrobel-T bestaat het glas uit doorgaans twee geharde glasplaten met daartussen een dikkere brandwerende laag. Dit heeft voordelen, maar betekent ook dat het glas direct op maat wordt geproduceerd; later op maat zagen is niet mogelijk. Daarom duren de productie en aanlevering ook langer. In combinatie met isolatieglas kan AGC Glass met Pyrobel-T volgens Liebeton grote afmetingen realiseren in een mooie heldere optische kwaliteit.

“We horen vaak dat wij in vergelijking met concurrenten veel vlakker glas leveren. Klopt! Hier zijn wij echter ook kritisch op. Hoe vlakker het glas, hoe minder vertekening. Onze kwaliteitseisen zijn hoog en dat wordt erg gewaardeerd.

Over kwaliteit gesproken: testen is één van de speerpunten van AGC Glass. Zo ondergingen alle Pyrobel-T glaspanelen de Heat Soak Test. Bij gehard glas kan een spontane glasbreuk ontstaan door nikkelsulfide insluitingen (NiS). De Heat Soak Test zorgt ervoor dat  beglazingen met latent schaderisico  worden verwijderd. Standaard ondergaat 100% van de Pyrobel-T beglazingen deze test. 

“Daarnaast testen wij voor onze klanten, om zeker te weten dat bepaalde toepassingen en verbindingen werken. Dit weten we vaak wel, maar het is aan ons om het aan te tonen dat het glas, de aansluitingen en de kozijnen samen aan de regels voldoen. Dit kost tijd; dus is het gunstig als we al in de architectenfase bij een project betrokken zijn om advies te geven.”

AGC Glass werkt doorlopend aan nieuwe oplossingen in een ontwikkelingslaboratorium in zuid België. Hier werken 250 man aan glasproducten en processen. Liebeton: “Dankzij dit testen hebben we sinds kort toestemming om ons glas te nagelen in plaats van de schroeven. Dit is makkelijker en goedkoper.” 

Voor wie meer over de producten van AGC Glass te weten wil komen is er een nieuwe website. Architecten kunnen hier allerlei content vinden, van technische details en casusstudies tot ervaringen van klanten en informatie over innovaties.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details