Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Zonwering en daglichtbeheersing in één uniek systeem: Unieke louvers volgen de vorm van het gebouw

Zonwering en daglichtbeheersing in één uniek systeem: Unieke louvers volgen de vorm van het gebouw

De passie van Sunshield is om voor ieder gebouw en iedere gebruiker de beste oplossing te vinden in daglichtbeheer, het voorkomen van verblinding en het beheersen van opwarming door de zon. De hoogwaardige lamellensystemen van Sunshield spelen hierin een essentiële rol.

Sunshield is een toonaangevende fabrikant van louversystemen voor de residentiële en utiliteitsbouw. De architecturale zonweringen met vaste of beweegbare horizontale lamellen worden toegepast in de luxe woningbouw, kantoren, showrooms en musea, waar zij zorgen voor een optimaal werk-, woon- en verblijfscomfort. Bovendien hebben zij een positieve invloed op de energiebalans én voegen zij een esthetisch element toe aan ieder gebouw, vertelt Misja van Esch, directeur van Sunshield Nederland. 

“Bijzonder aan onze louversystemen is dat zij zowel horizontaal, verticaal, schuin of zelfs ondersteboven geplaatst kunnen worden. Ook zijn de louvers in elke gewenste vorm te krijgen. Last-but-not-least is het mogelijk om een afwerkrand rondom het systeem aan te brengen, eventueel met een borstel, waardoor de louversystemen tevens een verduisterende functie hebben. Dit biedt bijvoorbeeld voordelen in musea, presentatieruimtes en slaapvertrekken.”

Enorme ontwerpvrijheid

Bij de lamellensystemen maakt Sunshield onderscheid in het S-systeem en het nog robuustere L-systeem. Voor beide typen zijn passende lameltypes ontworpen, vertelt Van Esch. “De meest gekozen toepassingen zijn lamellen aan de gevel (façadesystemen) en op het dak (glasdaken). Onze façadesystemen kunnen met behulp van dragers in de constructie van bijna elk gebouw geïntegreerd worden. De complete constructie (dragers en clips) bevindt zich achter de lamellen. Hierdoor profiteren architecten van een enorme ontwerpvrijheid.”
Naar wens kan Sunshield de lamellen recht of schuin zagen, vertelt hij, zodat de zonweringen exact de lijnen van het gebouw volgen.

Aluminium of hout

Qua materialisatie hebben architecten de keuze uit aluminium of houten lamellen. De aluminium lamellen zijn in alle standaard RAL-kleuren én geanodiseerd leverbaar. En ook een hoogwaardige houtlook behoort tot de mogelijkheden, aldus Van Esch. “Speciale kleuren en behandelingen, zoals bepaalde structuurcoatings, zijn op verzoek beschikbaar.” Ook de houten lamellen kunnen worden behandeld, vertelt hij. “Als basismateriaal gebruiken wij Western Red Cedar, dat je tevens op een mooie, natuurlijke manier kunt laten vergrijzen.”

Vergaderruimte op de bovenste verdieping.

Mooie referenties

De lamellensystemen van Sunshield worden toegepast in musea van wereldfaam. Onder andere in het Rijksmuseum en Van Gogh Museum in Amsterdam reguleren de systemen al vele jaren het daglicht. Onlangs is het glazen dak van het imposante Depot Boijmans Van Beuningen voorzien van een Sunshield lamellensysteem, maar ook in kantorencomplex The Curve Amsterdam en bij Intergas in Coevorden kun je de architecturale louversystemen van Sunshield bewonderen. 

Een zeer recent project is het kantoorgebouw van Alfa Accountants en Adviseurs in Raamsdonksveer, waar de bestaande zonwering kapot was gegaan. “De zonwering stond 24/7 naar beneden”, aldus Van Esch. “Om weer grip te krijgen op de daglichttoetreding op met name de bovenste verdieping van het pand en om de warmte van de zon bij de grote glasoppervlakken doeltreffend te weren, hebben wij een compleet nieuw systeem geleverd en gemonteerd. Gekozen is voor ons L-systeem met 150-E lamellen (150 mm breed), gepoedercoat in de kleur RAL 7035 (lichtgrijs). Het systeem kan eenvoudig met een afstandsbediening open en dicht worden gestuurd. Hoekstukken en sidecovers zorgen bovendien voor een hoogwaardige afwerking.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details