Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Zonwering nu een verplicht onderdeel van de bouwregelgeving in Nederland

Zonwering nu een verplicht onderdeel van de bouwregelgeving in Nederland

‘Honderden zonweringsspecialisten in Nederland zijn een vraagbaak geworden voor de architect’

Sinds 1 januari 2021 is de NTA8800 – in het kader van BENG – van toepassing. In woningen die worden opgeleverd, moet oververhitting worden voorkomen. De bouwer die niet aan deze eisen voldoet, mag zijn projecten straks niet meer realiseren. Dat betekent dat naast vloer-, wand- en dakisolatie, zonwering nu ook een onderdeel is geworden van de normen. “Architecten dienen daarom structureel rekening te houden met een slim gebruik daarvan. Het doel is om het in de woning in de zomer minder warm te laten zijn (waardoor de airconditioning minder snel nodig is) én dat in de winter (door de kou buiten te laten) minder gestookt wordt”,  zegt Jeroen de Roos, branchemanager bij de Romazo.

Jeroen ziet tot zijn vreugde dat steeds meer architecten zich verdiepen in de kansen van zonwering en daar ook goede vragen over stellen gedurende het ontwerpproces. “Ik begrijp aan de andere kant uiteraard dat zij wél zo veel mogelijk hun eigen creatieve stempel willen blijven drukken op het eindresultaat. Daarom snap ik dat architecten op zoek zijn hoe ze – ik noem maar wat, een knikarmscherm of screen – zo mooi mogelijk kunnen laten aansluiten op het geheel van het ontwerp. Juist in de ontwerpfase ligt dus dé kans voor de architect of ontwerper. De zonwering kan – mede door de NTA 8800 – daarom niet meer worden gezien als de  ad hoc sluitpost op het ontwerp.”

Niet voor niets heeft de Romazo een traject ingezet om de architect hierover te informeren. Dat gebeurt onder andere met gratis cursussen en trainingen die inspireren. “Ook is er een cursus ontwikkeld voor de zonweringsspecialisten van Nederland, die na afronding daarvan officieel het predicaat ‘Smart Solar Shading Advisor’ kunnen behalen. Als een zonweringspecialist deze kwalificatie heeft, dan weet de architect dus ook dat deze specialist alle expertise in huis heeft om de architect verder op weg te helpen in dit BENG-traject zodat altijd de aansluiting op de NTA 8800-normen in stand blijft.”

Jeroen de Roos.

Naar inschatting van Jeroen zijn er inmiddels in Nederland al ongeveer 300 zonweringsspecialisten die deze officiële status hebben. “Het mooie is dat veel zonweringsspecialisten niet alleen zélf deze trainingen hebben gevolgd maar dat ze ook hun medewerkers hiervoor aanmeldden. De expertise is dus intussen breed aanwezig in de markt. Dat doet me goed.”

Maar de Romazo gaat verder. “Vanaf januari 2022 creëren we al een verdiepingsslag voor onze leden. We gaan dus nog meer de diepte in. Architecten kunnen daar ook op aansluiten.”

Jeroen vertelt dat het voor architecten eenvoudig is om te ontdekken of ze zakendoen met een zonweringsspecialist die het predicaat ‘Smart Solar Shading Advisor’ in bezit heeft. “Sowieso adviseren we deze specialisten daar met een logo op de eigen website melding van te maken. Maar ze zijn ook geregistreerd in het Europese register van ES-SO de Europese vereniging van zonweringbedrijven. Of, neem een kijkje op de site van de Romazo.”

Vanzelfsprekend zullen ontwikkelingen altijd doorgaan. “De wereld staat nooit stil”, zegt Jeroen tot slot. “Maar nu zijn wij als zonweringsbranche erg tevreden. Immers, het is de eerste keer dat wij in de Bouwregelgeving zijn opgenomen. Maar we houden vinger aan de pols. We zullen altijd blijven verdiepen en verfijnen simpelweg omdat we – in dit geval – naast consumenten ook de architecten goed willen ondersteunen.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details