Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Bijzonder kantoorgebouw heeft mooie transformatie ondergaan
Er is gewerkt met 50% beglazing en 50% Neolith.

Bijzonder kantoorgebouw heeft mooie transformatie ondergaan

Het oude ABN-AMRO kantoor aan de Daalsesingel in Utrecht staat er vandaag mooier bij dan ooit. De reden? Een transformatie, in gang gezet door de nieuwe eigenaar van het gebouw, ASR Mobility Fund. De investeringsmaatschappij zoekt naar bijzondere gebouwen om te transformeren naar hypermoderne kantoorruimtes. De voorwaarde is dat het gebouw op circa 500 meter van een station moet liggen. Het oude ABN-AMRO pand voldeed aan die voorwaarden.

Voor het nieuwe ontwerp kwam Bakers Architecten in beeld. We spreken met Jan Bakers, over een geslaagde transformatie en zijn persoonlijke betrokkenheid bij dit project. “Voor ASR Mobility Fund was dit gebouw een prima investering. Het installatiewerk in het pand was prima en van deze tijd, het gebouw zelf vroeg echter om een upgrade.”

Nieuw gevelontwerp was noodzakelijk

“Vroeger werd er bijna standaard gewerkt met 30% beglazing in de gevel. Dat vroeg om verandering, aangezien er computervloeren werden aangebracht. Om meer daglicht en een betere verdeling van ramen te bewerkstelligen, ontwierpen we de gevel opnieuw”, vervolgt Bakers. “De gevel moest dusdanig ontworpen worden, dat deze niet belastend zou zijn voor de fundering. Bakers Architecten had al de nodige ervaring opgedaan met het transformeren van het oude V&D pand in Utrecht en toevallig is het pand aan de Daalsesingel van de hand van dezelfde architect.”

Jan Bakers: “Ik steek niet onder stoelen of banken dat ik fan ben van Neolith.” (Beeld: ©Marnix Schmidt Fotografie)

Van Valencia naar Utrecht

Jan Bakers wist dat hij met Neolith als gevelbekleding het gewenste resultaat zou bereiken. “Ik steek niet onder stoelen of banken dat ik fan ben van Neolith. Na een paar mooie projecten met Neolith gezien te hebben, viel me de eer ten deel om bij de Neolith fabrieken in Valencia op bezoek te gaan. Voor mij erg belangrijk, want ik wil de materialen die ik in mijn ontwerpen toepas in het echt beleven. Ik wil het kunnen zien, voelen en ruiken. Het mooie van Neolith is dat het zijn naam eer aandoet. Vrij vertaald betekent het ‘nieuw gesteente’ en wanneer we kijken naar het productieproces, dan klopt dat. Het is beslist geen composiet. Neolith is een zogenaamde ‘sintered surface’, materiaal dat onder grote druk en intense hitte tot stand komt. Gemaakt van volledig recyclebare grondstoffen zoals mineralen en gemalen steen, is Neolith erg duurzaam. Door het productieproces komen er bovendien geen kunstharsen en polymeren aan te pas. Het is dus een 100% natuurlijk product, licht in gewicht, UV-bestendig en de grondstoffen komen ook nog eens direct uit de buurt van Valencia.”

De zoektocht naar pure, echte materialen

Het door Bakers Architecten toegepaste Neolith is geleverd door Michel Oprey & Beisterveld.  De specialist in natuursteen en keramiek heeft vestigingen in Echt, Vianen en Amsterdam en bedient de markt met klasse A-kwaliteit slabs en tegels. Als distributeur van Neolith ziet het bedrijf een enorme toename in omzet van dit schitterende materiaal. 

“Logisch”, concludeert Bakers. “Het materiaal is natuurlijk en puur en beantwoordt daarmee ook aan onze wens om zoveel mogelijk met eerlijke materialen te werken. Via de plaatsende aannemer, Arte, zijn we bij Michel Oprey & Beisterveld terechtgekomen. Daar bekeken we een Neolith plaat van 2 bij 3 meter, waar een mooie natuurlijke vleug in zat. Michel Oprey & Beisterveld maakte het mogelijk om de plaat van alle kanten te bekijken. De keuze was snel gemaakt.”

Het ABN-AMRO kantoor voor de verkoop en transformatie.

Nieuwe gevelbelijning

Het ontwerp voor de nieuwe gevel vroeg om een nieuwe gevelbelijning, de verdeling van glas en Neolithplaten moest beantwoorden aan de wensen en eisen die met name bepaald werden door het interieur. “We zaten met Aalbertsbouw, RM Glas en Arte in Projecten in het bouwteam en zijn samen tot een ideale gevelindeling gekomen. Het Neolith plaatwerk werd door Arte in Projecten willekeurig verdeeld met de glaslijnen. Een mooi aanzicht dat zonder slag of stoot de toetsing van de Welstandscommissie doorstond.”

Het resultaat is een gevel met een dynamische beleving. “De naar voren en naar achteren inspringende delen doen hun optische werk. Technisch klopt het verhaal aan alle kanten. Er is gewerkt met 50% beglazing en 50% Neolith. De kers op de taart? Het Neolith heeft een Pureti behandeling gehad. Dat is een foto katalytische nanotechnologie die luchtvervuilende moleculen zoals NOX, SOX en VOC’s omzet in onschadelijke componenten. De keuze voor Neolith met Pureti-behandeling levert extra punten op bij een duurzaamheidscertificering. Een win-win situatie voor een blijvende en duurzame architectuur”, aldus Bakers.

Neolith ‘Strata Argentum Riverwashed’ heeft een mooie vleug.

‘Met het fietsje langs het project’

Aandacht leidt tot kwaliteit, is het credo van Jan Bakers. “Project Daalsesingel was voor ons een thuiswedstrijd. Voor ASR ook, als Utrechtse partij. Regelmatig ging ik met het fietsje langs het project, om de vinger aan de pols te houden. Genieten, want ik zag dat het samenspel tussen de gereinigde betonelementen, het Neolith en het glas een spannende en smaakvolle optische samenwerking opleverde. Terugkijkend op het project kunnen we met trots zeggen dat er aan de Daalsesingel een bijzonder en duurzaam gebouw staat, waarbij een hoofdrol is weggelegd voor het Neolith.”

Informatie over het toegepast Neolith: Het door Michel Oprey & Beisterveld geleverde Neolith heet ‘Strata Argentum Riverwashed’  


FICHE VAN PROJECT

Project: Daalsesingel, kantoortransformatie

Locatie: Utrecht

Architect: Bakers Architecten

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?