Specialist in zon – en lichtmanagement blijft groeien
2023 was een belangrijk jaar voor Warema. Sinds eind vorig jaar heeft het bedrijf zijn blik namelijk gericht op de gehele Benelux-regio. Wat in 2017 begon als een bescheiden handelsproject is inmiddels uitgegroeid tot een bloeiende onderneming met 29 toegewijde medewerkers. Wat kan de architect verwachten van de zonweringsspecialist?
“Vanuit Duitsland was Warema van oudsher al marktleider in Luxemburg”, zegt algemeen directeur van Warema Benelux, Roelof Rozema. “In Nederland en België zijn wij nog geen grote speler, maar dat heeft als voordeel dat we alleen maar kunnen groeien! De behoefte is er, dus ik denk dat de tijd in alle opzichten goed is. Wij willen inspelen op een veranderende markt en ons positioneren als dé specialist in zon en lichtmanagement.”
De focus ligt bij het bedrijf altijd op kwaliteit. “Enerzijds gaat het hierbij natuurlijk om onze producten. Onze gevelzonwering en outdoor living oplossingen zijn allemaal Made in Germany met enkele onderdelen afkomstig uit onze eigen kunststoffabriek. We richten ons echter ook sterk op de kwaliteit van mensen. Zo beschikken we over ons eigen opleidingscentrum bij de fabriek, waar we onze eigen mensen en onze partners trainen.”
Een tweede pijler waarop de bedrijfsvoering van Warema rust is betrouwbaarheid. “We vinden het ontzettend belangrijk om goed te overleggen, en vervolgens te doen wat we afspreken”, verduidelijkt Roelof. “Hierbij is het essentieel dat onze logistiek volledig geautomatiseerd is.”
Serviceverlening is de derde pijler. “Zo bieden wij tools voor architecten en aannemers om online keuzes te maken. Ook kunnen zij terecht in ons Sun-Center, in Weert. Hier bootsen wij woonsituaties na, om de voordelen van onze producten te tonen. Daarnaast ondersteunen wij architecten bij de totstandkoming van een project, van advies tot werkvoorbereiding, zodat alles in één keer goed is.”
In België is sinds kort een architectadviseur van Warema actief. “Deze professional helpt met het zoeken naar juiste zonweringsoplossing en kan ook bouwkundig meedenken. Zo kunnen wij hulp bieden bij BENG1 berekeningen.” Op termijn wil het bedrijf ook in Nederland een architectadviseur inzetten. “We willen deze doelgroep graag aanspreken. Daarom zijn wij ook altijd bezig met productontwikkeling. Elk jaar introduceren wij 20 tot 30 vernieuwingen en verbeteringen van bestaande producten.”
Een belangrijk thema binnen de productontwikkeling is solar, legt Roelof uit. “Steeds meer van onze producten krijgen zonnecellen, waarmee de motor aangedreven wordt. Daarnaast zien wij veel vraag naar ons product VisioNeo. Hiermee kunnen architecten doorvalbeveiliging en zonwering combineren. Het glas wordt al in de geleiderails van de zonwering geïntegreerd. Buitenjaloezieën, rolluiken en kozijn Zipscreens bewegen ondanks de valbeveiliging probleemloos voor het raam tot aan de vloer. Dit is een belangrijk voor hoogbouw, maar residentieel komen verdiepingshoge ramen ook steeds vaker voor. Regelmatig horen we dat dit product het werk van architecten sterk vergemakkelijkt.”