Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Opknapbeurt met respect voor iconisch ontwerp

Opknapbeurt met respect voor iconisch ontwerp

Natuurlijk ventileren rijmt met technische eisen en esthetiek 

Op de Kop van Zuid in Rotterdam is het opvallende gebouw De Peperklip na een grondige en broodnodige opknapbeurt volledig in ere hersteld. Ook de gevelkozijnen werden vervangen. Die kregen met het Invisivent NL toprooster van Renson een update die een perfect compromis vormde tussen esthetiek, respect voor het originele ontwerp en de hoge technische eisen op het vlak van natuurlijke ventilatie en akoestiek. 

In het oorspronkelijke ontwerp van architect Carel Weeber waren de kozijnen onderin uitgerust met zware suskasten die zorgden voor de natuurlijke toevoer van verse buitenlucht, maar tegelijk het lawaai moesten buiten houden. Esthetisch verre van de mooiste oplossing, maar vooral ook een vorm van ventilatie waarmee het bewonerspubliek van De Peperklip niet bleek om te kunnen gaan. Als irritant ervaren, werden die heel vaak dicht gekleefd. En dat was natuurlijk funest voor het binnenklimaat in de woningen.

“Als toprooster bovenop het kozijn gemonteerd betekent de Invisivent NL esthetisch een wereld van verschil met de grote suskasten van vroeger”, verduidelijkt Clara Froger (ontwerpend architect). “En dit terwijl we toch aan alle technische vereisten kunnen voldoen. Met Renson als fabrikant was het een verademing om te merken hoe zij begrepen wat de problematiek was voor dit specifieke project. En hoe ze op basis daarvan meedachten in de effectieve realisatie.”

Voor nieuwbouw én renovatie

Willem-Jan Paijmans (technisch-architectonisch adviseur Molenaar & Co Architecten): “Architecten en opdrachtgevers gaan als het even kan toch liever voor de natuurlijke toevoer van verse buitenlucht. Daarmee moet je vaak dan wel iets harder aan de slag om de EPC-normen te halen, maar als dat voor eindklanten een comfortabeler binnenklimaat betekent, heb ik dat er graag voor over. Helaas haal je het daarmee ook niet altijd op het vlak van EPC.”

Toch zit er volgens Jan Smit (projectleider gevelbouwer Rollecate) ook veel potentieel voor het Invisivent NL rooster in het enorme arsenaal woningen dat in Nederland aan renovatie toe is. Bestaande natuurlijke toevoersystemen kunnen daar gemakkelijk vervangen worden met een flinke esthetische meerwaarde er bovenop. In combinatie met een CO2-gestuurde afvoer van vervuilde binnenlucht zorgen ze mee voor het best mogelijke binnenklimaat.    

Invisivent NL  update 

Sinds vorig jaar schakelt Renson nog een versnelling hoger met een update op de Invisivent NL. Comfort speelt daarbij de hoofdrol en daarom wordt – zelfs bij een hoger debiet – ingezet op extra akoestisch comfort. Verder werd ook een luchtdichtheidsstrip standaard in het ventilatierooster geïntegreerd, wat een perfecte wind- en waterdichtheid garandeert tussen kozijn en ventilatierooster. 

Ook op het vlak van installatiegemak gaat Renson met deze update van de Invisivent NL een stap verder. Want dankzij het monobloc-principe wordt de Invisivent NL voortaan in één geheel gemonteerd. Zo is die nog makkelijker op het kozijn vast te schroeven voor een nog stabieler resultaat. 

Dankzij het compacte design kan dit raamroosters op een heel esthetische manier bovenop elk aluminium of kunststof kozijn gemonteerd worden. Zowel voor nieuwbouw, renovatie als hoogbouw verkrijg je hiermee het perfecte evenwicht tussen natuurlijke luchttoevoer en een slank design.

Project: De Peperklip, Rotterdam (NL)
  • Opdrachtgever: Vestia Ontwerpend
  • architect: Clara Froger
  • Technisch-architectonisch adviseur: Willem-Jan Paijmans (Molenaar & Co Architecten)
  • Algemeen aannemer: Maasmond
  • Gevelbouwer: Rollecate
  • Fabrikant Invisivent NL raamventilatieroosters: Renson

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?