Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Akoestisch bladerdak is uiteraard ook decoratief
De Leaf Lamp bestaat geheel uit hout en wol.

Akoestisch bladerdak is uiteraard ook decoratief

De Zweedse meubelmakerij, Green Furniture Concept, specialiseert zich in duurzame producten voor publieke ruimten. Naast meubelen produceert het bedrijf een Leaf lamp en Leaf Lamp Tree. De bladeren van wolvilt vervullen hierbij zowel een decoratieve als akoestische functie en worden geleverd door Hollandfelt.

Verschillende lampen kunnen worden gecombineerd om een reeks te creëren of te worden geclusterd.

Katarina Kvist van Green Furniture Concept: “Toen het bedrijf door ontwerper Johan Berhin opgericht werd, begon het met één stoel. Hij schrok van de chemische producten die gebruikt werden, gemaakt in de meubelindustrie en van de ongezonde werkomgeving. Daarom begon hij helemaal bij de basis. Duurzaam hout, milieuvriendelijke lijm, olie in plaats van vernis. Het was het begin van ons verhaal.” 

Inmiddels biedt het bedrijf een breed aantal duurzame, modulaire zitmeubels aan voor openbare interieurlandschappen. “Kunnen binnenruimtes diepere zintuiglijke ervaringen van de natuur creëren en mensen het gevoel geven dat ze erbij horen? Wij denken van wel”, zegt Kvist.

In 2011 schreef Green Furniture Concept een designwedstrijd uit om het aanbod nog verder uit te breiden. Designer Peter Schumacher won, met de Leaf Lamp, een lamp die geheel bestaat uit hout en wol. Verschillende lampen kunnen worden gecombineerd om een reeks te creëren of kunnen worden geclusterd om het effect van een bladerdak te realiseren.

“Uit dit design kwam de Leaf Tree voort. De stam en takken zijn van hout, en de bladeren opnieuw van wolvilt, vanwege de gunstige akoestische en brandveilige eigenschappen.”

De Leaf Tree heeft een stam van echt hout. (Beeld: Kristin Lidell)

Kwaliteit en flexibiliteit 

Toen deze producten steeds populairder werden zocht Green Furniture Concept naar een goede leverancier van wolvilt. “We waren op zoek naar een partij die veel kleuren kon leveren, maar niet alleen in grote volumes. Onze klanten kiezen zelf welke kleuren ze willen gebruiken. Daarom zijn er soms 100 bladeren van de ene kleur en 50 van de andere nodig. Het was moeilijk om een bedrijf te vinden dat deze kwaliteit en flexibiliteit kon leveren. Gelukkig hebben we deze combinatie in Hollandfelt gevonden!” 

Ook duurzaamheid blijft hierbij belangrijk voor het bedrijf. “De gebroken witte kleuren zijn van natuurlijk wol, hiervoor zijn geen chemische middelen gebruikt. Dat is vrij uniek, omdat leveranciers hun wol meestal toch bleken. Daarnaast is het Oeko-tex gecertificeerd en is de herkomst duidelijk. In de toekomst willen we met 100% gerecycled wol gaan werken. Hiervan hebben we van Hollandfelt net de eerste voorbeelden ontvangen.  

De Leaf producten komen terecht in publieke ruimten, zoals stations. Kvist: “Vaak is het meubilair versleten en probeert de klant het meeste te doen met zijn budget. De bomen zijn hierbij ideaal, omdat ze een grote eyecatcher zijn. Een ruimte is zo eenvoudig ingevuld, op een hele sfeervolle manier.”  

In dit treinstation wisselen de kleuren van de bladeren met de seizoenen.

De bomen zijn A -gecertificeerd, akoestisch, duurzaam, en brandveilig.

Architecten hebben veel vrijheid als het om de Leaf Lamp en Leaf Tree gaat. “In onze Designer Tool kunnen klanten visueel maken hoe de producten er in 3D uitzien. Het gaat dan om de configuratie in de ruimte, of om de kleuren van de bladeren. Er zijn wel 100 verschillende kleuren, die klanten kunnen laten aansluiten bij hun omgeving, een bedrijf of gebouw.”

In een treinstation werd al eens gekozen voor drie verschillende kleurencombinaties, die wisselen met de seizoenen. Wit in de winter, groen in de lente en rood en geel in de herfst. Green Furniture Concept is actief over de hele wereld en ook het Amerikaanse dochterbedrijf importeert wolvilt van Hollandfelt.    

Voor de witte kleuren zijn geen chemische middelen gebruikt.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details