Er worden steeds meer harde materialen gebruikt, waardoor nagalm en harde geluiden toenemen. Asona Benelux levert hiervoor oplossingen die het geluidsklimaat enorm verbeteren.
We besteden allemaal veel meer tijd in eigen huis. Daardoor valt volgens accountmanager Martin Dutour Geerling op hoe storend een slechte akoestiek is. “Je verstaat elkaar niet goed en dus ga je steeds luider praten. Dit is zeer storend en kan overal een probleem zijn thuis, op school of op kantoor.”
Martin merkt dat architecten en aannemers nog te weinig met akoestiek bezig zijn. “Vaak blijkt zo’n probleem pas achteraf. Dat is extra vervelend, omdat het dan minder makkelijk is om de akoestiek te verbeteren. Dat kan wel, maar het is veel beter als we eerder betrokken raken bij de bouw. Dan is het mogelijk om verlichting weg te werken en ontstaat een mooi geheel.”
Om de akoestiek te verbeteren biedt Asona Benelux twee mogelijkheden aan. De eerste is de Sonaspray, een 1-laagse vlokkenspray. “Deze vlokken bestaan uit cellulose, gewonnen uit gerecycled papier. Het is zacht materiaal, waarmee een groot oppervlak behandeld kan worden en dankzij borax is het brandvertragend.” Volgens Martin is deze oplossing zeer geschikt om een industriële uitstraling te realiseren. “Steeds vaker gaat het systeemplafond eruit, dat oogt veel ruimtelijker. Je kunt dan Sonaspray gebruiken en bewust de installaties laten zien.”
De tweede akoestische oplossing is Sonacoustic, een meerlaagse afwerking die geschikt is voor iedere ondergrond. Sonacoustic bestaat uit een laag Sonaboard, beklede mineraalwolplaat met een hoge densiteit in 20, 30 of 40 mm. Daarna volgen een Sonaplaster Base akoestische spuitlaag en Sonaplaster Finish akoestische spuitlaag. “Hierdoor ontstaat een strak en modern resultaat, waarin we verlichting en andere zaken degelijk kunnen wegwerken.”
Martin: “Akoestiek hoort gewoon in het bestek te staan. Dat is iets anders dan geluidsisolatie. Dat meten we in seconden en niet in decibellen.”
Asona Benelux past zijn producten op veel verschillende plekken toe, zoals gemeentehuizen, villa’s en scholen. “Scholen realiseren zich steeds meer hoe belangrijk akoestiek is en zijn laaiend enthousiast over onze oplossingen.”