Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Innovatie

Brandwerend bekleden van (hoofddraag)constructies: De zekerheid van een optimale passieve brandveiligheid

PROTHERM LIGHT wit kopiëren
PROTHERM LIGHT in een witte uitvoering.

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | REPPEL BV

16 juli 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Om te garanderen dat alle mensen in het gebouw bij een uitslaande brand veilig kunnen vluchten en dat de brandweer het gebouw kan doorzoeken, moet de complete stalen of betonnen constructie gedurende een vooraf bepaalde tijd overeind blijven. REPPEL BV levert hier een essentiële bijdrage aan. “Met een deskundig advies door onze brandspecialisten, uitvoering via gespecialiseerde applicatiebedrijven en een compleet assortiment brandwerende spuitmortels, plaatmaterialen, coatings en doorvoeringen bieden wij gebouweigenaren én gebouwgebruikers de zekerheid van een optimale passieve brandveiligheid”, vertelt Technical Sales Manager Fire Protection Willem-Jan Spek.

“In de adviesfase brengen we onder andere de geldende brandeisen en praktijkomstandigheden van het bouwwerk in kaart. Ook hebben we oog voor de esthetische wensen van de architect en pandeigenaar: blijven bepaalde constructieonderdelen in het zicht? Of worden verlaagde plafonds toegepast? Op basis van deze informatie inventariseren en calculeren we wat technisch, economisch én esthetisch haalbaar is.”

Eenvoudige, schone en droge montage

De meest bekende vorm van brandwerend bekleden is plaatmateriaal. “In samenwerking met onze leveranciers bieden wij een uitgebreid assortiment plaatmaterialen voor het brandwerend bekleden van stalen kolommen en liggers”, aldus Spek. “Ook bieden wij oplossingen voor brandwerende wanden, plafonds, compartimenteringen, schachten en dak- en wandafsluitingen. Afhankelijk van het project passen wij vaak PROMATECT, PREGYFEU of STEEL X 60 plaatmateriaal toe. Voordeel van plaatmateriaal is dat het eenvoudig, schoon en droog te monteren is. Daarbij wordt een juiste laagdikte te allen tijde gegarandeerd.”

Staalconstructie met HENSOTHERM 310KS, met vloeren in PROTHERM LIGHT grijs.

Optimale brandveiligheid bij geringe laagdiktes

Voor het brandwerend opwaarderen van betonnen en stalen constructiedelen in zogenaamde niet-zichtwerktoepassingen wordt veelal gekozen voor brandwerende spuitmortels. 

“Ook in (ronde) betonnen tunnelconstructies en in de petrochemische zijn deze spuitmortels zeer populair”, aldus Spek. “Wij gebruiken mortels van PROMAT, ISOLATEK en EDILTECO. Aan de basis van de PROMAT en ISOLATEK spuitmortels ligt het lichte, onbrandbare VERMICULITE korrelisolatiemateriaal. De unieke materiaaleigenschappen van dit product, in combinatie met een efficiënte verwerking garanderen een optimale brandveiligheid bij geringe laagdiktes. De PROTHERM LIGHT van EDILTECO is een innovatieve mortel op basis van EPS-parels en cement. Bij brand zullen de EPS-parels verbranden en luchtgaten tussen het cement achterlaten. Deze lucht fungeert dan als isolator. Ook uniek aan de mortel is dat deze in een witte uitvoering kan worden geleverd, door de toepassing van witte cement.”

Toplaag in iedere RAL-kleur

“Onze brandwerende coatingsystemen zijn een uitstekende keuze voor ronde kolommen en stalen liggers en kolommen die in het zicht blijven. Kenmerkend voor de brandwerende coatings is de passief-actieve werking. De coatings reageren onder invloed van warmte en blazen zich op tot een centimeters dikke schuimlaag, waarvoor voldoende ruimte rond de structuur moet worden opgenomen. De coatings zijn duurzaam, naadloos en stootvast. Een esthetisch voordeel is bovendien dat staalprofielen eenvoudig met een toplaag in iedere gewenste RAL-kleur kunnen worden afgewerkt.”

Inspectie en onderhoud

“Per project wordt gekeken welk type product de beste keuze is in de betreffende toepassing”, aldus Spek. “We waarderen constructies op deze wijze op tot een brandwerendheid van wel 120 minuten.” 

Alle brandwerende isolatieproducten van REPPEL BV worden verwerkt door gespecialiseerde applicatiebedrijven. “Na de applicatie of gedurende de gebouwlevensduur controleren wij voor de opdrachtgever de laagdiktes en hechting van de producten. Zo wordt een optimale passieve brandveiligheid van de (hoofddraag)constructie gegarandeerd.”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details