Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
‘DNA van Kusters Precision Parts wordt stijlvol doorgetrokken naar de gevel’
Het nieuwe kantoorgedeelte is aan de buitenzijde geheel voorzien van geperforeerde metalen gevelpanelen, in combinatie met RGBW Wall Washers van Tronix Lighting.

‘DNA van Kusters Precision Parts wordt stijlvol doorgetrokken naar de gevel’

Net voor de bouwvakvakantie is het nieuwe bedrijfsgebouw van Kusters Precision Parts opgeleverd, een toeleverancier van hoogwaardige fijnmechanische componenten in uiteenlopende metaal- en kunststofsoorten. Het hypermoderne pand op bedrijventerrein Vorstengrafdonk in Oss biedt ruimte aan kantoren en productieruimten, inclusief een multifunctionele cleanroom voor onderzoek, fabricage en tests. Het nieuwe kantoorgedeelte is aan de buitenzijde geheel voorzien van geperforeerde metalen gevelpanelen, in combinatie met RGBW Wall Washers van Tronix Lighting. Daarmee wordt het DNA van Kusters Precision Parts stijlvol doorgetrokken naar de gevel.

Verantwoordelijk voor de verlichting in en rond de nieuwbouw is Van Santvoort Enovatieve Installaties, dat tevens de krachtinstallaties, inbraakbeveiliging, camera-installatie, data-installatie en het toegangscontrolesysteem realiseerde. Hierbij werd nadrukkelijk rekening gehouden met duurzaamheid, technische levensduur en onderhoud. 

“Het volledige dak van de nieuwbouw is voorzien van PV-panelen”, vertelt Jos van Schijndel, algemeen directeur van Van Santvoort Enovatieve Installaties. “Bovendien zijn op het terrein EV-laadpalen geïnstalleerd. Alle verlichting in en om de nieuwbouw is uitgevoerd in LED en wordt slim geschakeld door een KNX-systeem. Dankzij een efficiënte koppeling van het toegangscontrolesysteem, alarmsysteem én de verlichting wordt energieverspilling door onnodig brandende verlichting voorkomen.”

Testopstelling

Het esthetische ontwerp voor de nieuwbouw is gemaakt door Elemans-Vedder Architectuur en Bouwtechniek BNA. “De architect ontwierp een alzijdig gebouw met grote glaspartijen en geperforeerde metalen gevelpanelen, waarbij RGB-verlichting voor een extra dimensie moest zorgen”, vertelt Van Schijndel. “Omdat de integratie van de verlichting in dit ontwerp erg arbeidsintensief was, heb ik gevraagd of ik een alternatieve oplossing mocht uitwerken. Vervolgens heb ik Maarten Verbruggen, Managing Director van Tronix Lighting benaderd, waarmee ik een zeer goede en lange relatie heb. Ik weet dat Tronix over de kennis en kunde beschikt om projecten als deze goed uit te voeren. Bovendien: samen kom je verder en delen is vermenigvuldigen. In dit project is dit perfect tot wasdom gekomen.” 

In nauwe samenwerking met Tronix, de (binnenhuis)architect en de opdrachtgever heeft Van Santvoort Enovatieve Installaties een nieuw ontwerp voor de gevelverlichting gemaakt. “Erg prettig was dat op de locatie van Tronix in Uden een testopstelling met enkele gevelpanelen geplaatst kon worden, waarin in alle rust diverse armaturen, lenzen, posities, reflecties en achtergronden zijn getest. We hebben onderzocht hoeveel energie nodig is om de juiste output te krijgen, maar ook hoeveel armaturen op één voeding aangesloten konden worden.”

Het nieuwe kantoorgedeelte is aan de buitenzijde geheel voorzien van geperforeerde metalen gevelpanelen, in combinatie met RGBW Wall Washers van Tronix Lighting.

Geen risico op verblinding

Op basis van alle tests is gekozen voor de Tronix RGBW Wall Washers, die in oneindig veel kleuren geschakeld kunnen worden, vertelt Verbruggen. “Omdat het bedrijfspand direct aan de snelweg A59 is gelegen, moest het risico op verblinding volledig worden vermeden. Niet alleen de juiste lenzen voor de RGBW Wall Washers, maar ook het van boven naar beneden aanlichten van de gevelelementen draagt hieraan bij. Bijkomend voordeel van deze positie is dat vuil en stof zich minder ophopen op de armaturen. Bovendien zijn de armaturen nog beter bestand tegen vocht en regen. Dit scheelt enorm in levensduur en onderhoud.” 

In navolging van de verlichting, is ook de structuur van de perforaties geoptimaliseerd, in nauwe samenwerking met Burobas en VPT Versteeg. “We hebben echt op detailniveau gezocht naar het allerbeste resultaat, dat op respect kon rekenen van alle betrokken partijen. Het resultaat is een markant licht- en kleurspel dat van het pand een echte eyecatcher maakt. Op elk moment van de dag.”

Ruim 230 meter Tronix RGBW Wall Washers

In totaal zijn 203 Tronix RGBW Wall Washers met een lengte van 1 meter in de gevelpanelen verwerkt, evenals 57 armaturen van 50 centimeter. De Wall Washers zijn geleverd met twee montagebeugels. Van Schijndel: “De achterwand van de gevel is zodanig uitgeëngineerd, dat alle monturen op exact de juiste positie bevestigd konden worden. Hierdoor, in combinatie met een uitgekiende perforaties en bevestiging van de gevelpanelen, wordt een egale lichtverdeling geborgd. Stekerbare verbindingen maakten een eenvoudige en snelle aansluiting van de verlichting mogelijk.”

De Tronix RGBW Wall Washers beschikken elk over 4 LED’s (Rood, Groen, Blauw en Wit), waarmee iedere gewenste kleur gemengd kan worden, vertelt Verbruggen. “Voor de aansturing van de verlichting is gekozen voor een universeel DMX protocol, dat door Van Santvoort Enovatieve Installaties is gekoppeld aan het KNX gebouwbeheersysteem. De installatie brandt standaard op 25% van zijn vermogen (’s nachts: 20%). Naar wens kan Kusters Precision Parts de verlichting eenvoudig per laag schakelen, waardoor een optimaal lichteffect, minimale lichtvervuiling én minimaal energieverbruik perfect hand in hand gaan.”    

FICHE VAN PROJECT

Opdrachtgever: Kusters Precision Parts
Architect: Elemans-Vedder Architectuur en Bouwtechniek BNA
Gevelontwerp: Burobas
Metalen gevelbekleding: VPT Versteeg
E-installateur: Van Santvoort Enovatieve Installaties
Gevelverlichting: Tronix Lighting

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details