Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Maximale mogelijkheden, minimale milieu-impact
Bij de ontwikkeling van TENTAL is nadrukkelijk aandacht besteed aan circulariteit, economische kansen en technische eigenschappen. (Beeld: SAPA)

Maximale mogelijkheden, minimale milieu-impact

Introductie van gloednieuw vliesgevelsysteem

Uw creatieve vrijheid de vrije loop laten en tegelijkertijd de impact op het milieu tot een minimum beperken? Dat kan met het gloednieuwe TENTAL vliesgevelsysteem van SAPA, dat verkrijgbaar is in de aanzichtbreedtes van 50 en 60 mm. Dankzij het gebruik van gerecycled aluminium beschikt het TENTAL 60 systeem over een Cradle-to-Cradle Zilver certificering. In combinatie met een hoge vorm- en afwerkingsvrijheid worden bovendien tal van ontwerpopties mogelijk…

SAPA loopt voorop in duurzaamheid. “In onze route naar een circulaire economie, zetten wij hoog in op recycling en hergebruik. Maar ook op thermische isolatie, onderhoudsvriendelijkheid, energieprestaties en comfort, zodat onze systemen ook door te tijd heen duurzaam blijven functioneren”, vertelt Roger Cremer, Country Manager Benelux bij SAPA. 

“TENTAL is een volgende (grote) stap in deze ambitie. Bij de ontwikkeling hebben we nadrukkelijk aandacht besteed aan circulariteit, economische kansen en technische eigenschappen. Hierdoor komen duurzaamheid, ontwerpvrijheid én een eenvoudige productie en montage mooi samen.”

Spelen met aanzichtbreedtes en afwerkingen

“Waar architecten in het verleden voor hun afdekprofielen moesten kiezen tussen aanzichtbreedtes van 52 en 60 mm, kunnen zij met TENTAL aanzichtbreedtes van 50 en 60 mm vrij combineren”, benadrukt Cremer. “Bovendien kunnen deklijsten creatief worden aangepast, met een diepere of minder diepe schroeflijst, een vlakke afdekkap of juist een verborgen vliesgevelstructuur. De mogelijkheden zijn letterlijk eindeloos, wat tevens geldt voor de oppervlaktebehandeling. Architecten en opdrachtgevers hebben keuze uit een geanodiseerde of gelakte (mat, blinkend, structuur of metallic) uitvoering, waarbij het lakwerk in kwaliteitsklasse 2 wordt aangeboden. Zo wordt de duurzaamheid van ons nieuwe vliesgevelsysteem ook doorgetrokken naar de conservering.”

Lage CO2-voetafdruk

Aan de basis van de SAPA TENTAL vliesgevelprofielen ligt een Hydro CIRCAL 75R legering, dat met circa 2.3 kg CO₂ per kilo aluminium veruit de laagste CO₂-voetafdruk ter wereld heeft. 

“Het materiaal bestaat voor 75% uit gerecycleerd end-of-lifecycle aluminium, dat afkomstig is uit de ramen, deuren en gevelsystemen van bestaande gebouwen”, vertelt Cremer. “Door deze systemen hoogwaardig en binnen Europa te recycleren, worden schade op de ontginningslocatie, uitputting van niet-hernieuwbare grondstoffen, het verbruik van niet-hernieuwbare energie én de uitstoot van broeikasgassen flink beperkt. Zónder in te boeten aan kwaliteit en materiaaleigenschappen.” 

Inmiddels wordt nagenoeg het volledige SAPA-gamma voor de BeNeLux geproduceerd met Hydro CIRCAL 75R, vertelt hij. “Voor TENTAL wordt zelfs 100% Hydro CIRCAL 75R gebruikt, in combinatie met isolatoren van gerecycled kunststof en milieuvriendelijke rubbers. Naar wens kunnen wij realtime LCA-berekeningen maken, waarmee de lage CO2-uitstoot van TENTAL op projectniveau wordt aangetoond.” 

SAPA TENTAL is vanaf heden te bestellen.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details