Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Raam wordt weer raam
Beeld uit de nieuwe campagne.

Raam wordt weer raam

Als een van de grootste aluminium toeleveranciers van Europa voelt de Hydro Group de verantwoordelijkheid om voorop te blijven lopen. Dit, als het gaat om kwaliteit, maar ook zeker om duurzaamheid. Vanaf december van dit jaar gebruikt SAPA by Hydro namelijk gerecycled aluminium voor ál zijn producten.

Roger Cremer, Country Manager Benelux van SAPA: “In onze branche wordt duurzaamheid vaak in verband gebracht met eigenschappen van kozijnen, zoals isolatiewaarden. De Hydro Group vindt dat duurzaamheid echter begint bij duurzaam materiaal. Aluminium kan heel vaak gerecycled worden, en leent zich hier dus bij uitstek voor. We starten vanaf deze maand met de campagne Making and Breaking Windows, waarmee we laten zien hoe wij vanaf december gerecycled aluminium gaan gebruiken voor al onze producten.”

Architectenbureau: DARK Arkitekter, Gevels: Staticus. (Beeld:DARK Arkitekter)

Minimaal 75% gerecycleerd aluminium

Het gerecyclede aluminium heet Hydro Circal 75R en is volgens Cremer het eerste onafhankelijk gecertificeerde, gerecycleerde aluminium. “Hydro Circal 75R heeft dezelfde eigenschappen als primair aluminium, maar het bestaat voor minimaal 75% uit gerecycleerd, afgedankt aluminium (End Of Life aluminiumschroot).  Dit aluminium is afkomstig van oude gevelprofielen, ramen en deuren.  Deze worden in onze eigen installaties gezuiverd, versneden, gesorteerd, tot chips vermalen, ontlakt en uiteindelijk hersmolten. Onze hersmelterij in Clervaux (Luxemburg) levert ons Circal 75R aluminium voor onze nieuwe SAPA profielen. Daarmee halen we een uiterst lage CO2 footprint van circa 2,3 kg aluminium. Dit is zeven keer ofwel 86% minder dan het wereldwijde gemiddelde voor primair aluminium.”

Bewust een stap extra zetten

De productie van Hydro Circal 75R is te danken aan jarenlange ontwikkeling. “In het verleden gebruikten wij al gerecycleerd aluminium voor sommige projecten, maar nog niet structureel. Vanaf 2019 startten wij met de ontwikkeling van onze eerste producten. De eerste hiervan was de brandwerende vliesgevel Elegance 52 FR, en nu kunnen we ons hele productgamma in Hydro Circal 75R uitvoeren. Wij zijn momenteel de enige die dit op deze schaal kunnen.”

SAPA by Hydro heeft als voordeel dat de Hydro Group over eigen smelterijen en pershuizen beschikt. Dit heeft het bedrijf in staat gesteld om op productniveau te verduurzamen. “Hiermee gaan we een stap verder dan nodig is om bepaalde labels te mogen gebruiken. We leggen het onszelf op om die extra stap te zetten. Alles wat wij gebruiken is al een raam of deur geweest, maar wórdt dus ook weer een raam en deur. De volgende stap is dat wij schroot bij onze klanten terug gaan halen.” 

(Beeld: Adrià Goula / Adria Goula Photo)

Dezelfde kwaliteit, een beter verhaal

En hoe zit het met de kwaliteit van het aluminium? “Aluminium blijft even sterk als het hergebruikt wordt. De techniek beperkt ons echter nog in het percentage gerecycled materiaal dat we kunnen gebruiken. Momenteel is 75% het maximum. Voor de eindklant verandert er volgens Cremer eigenlijk niets. “De gevelbouwer betaalt er geen cent meer voor. Zij krijgen echter echt een product voor early adapters, met een heel goed verhaal. Duurzaamheid is voor ons geen hype, maar een vanzelfsprekendheid.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details