Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Strak interieur zonder zichtbare deursystemen en plinten – Het concept in de praktijk

Strak interieur zonder zichtbare deursystemen en plinten – Het concept in de praktijk

De eigenaars van deze privéwoning in Waregem gingen uit van een strak interieur, waar deuren onzichtbaar opgaan in de wanden en plinten geen onnodige aandacht trekken. Het resultaat is een mix van onzichtbaar ingewerkte draai-, pivot- en schuifdeuren die de minimalistische look nergens verstoren. Meer nog: met ook plinten die nauwelijks opvallen, gaf interieurarchitect Thomas Nachtergaele op dat vlak geen duimbreed toe.

Draaideuren zonder lijsten of zichtbare scharnieren

Nachtergaele noemt zichzelf een ‘ontwerper van vandaag’, hoewel hij geen fan is van de term minimalisme (hoe relatief kan die zijn als je volgens hem weet dat die net ‘maximalisme’ in werk en uitvoering inhoudt), zitten strakke, moderne interieurs hem in de genen. De Argenta-oplossingen voor binnendeuren bieden op dat vlak tal van mogelijkheden, en daar is hij blij om: “Het zijn dankbare en kwaliteitsvolle producten, en dat hoor ik net zo goed van de vaklui met wie ik samenwerk. Zij zouden sowieso de eersten zijn om mij te laten weten wanneer iets niet voldoet aan hun kwaliteitseisen of niet naar behoren te installeren valt.”

Zo is het Invisidoor-systeem van Argenta voor Nachtergaele intussen zelfs haast een basisstuk in de interieurs die hij uittekent. “Je kan daar alle kanten mee uit”, verklaart hij zich nader: “Het gaat er voor mij om dat producten in al hun eenvoud ‘goed moeten zitten’.”

Dressing: pivotdeur gaat op in wandvlak

De keuze voor pivoterende binnendeuren is volgens Thomas Nachtergaele vooral een esthetische keuze. Ook hier was dat het geval voor de wand die de dressing van de badkamer scheidt. Uniform afgewerkt met de wand geeft dat dan ook een fraaie aanblik, zelfs met de pivotdeur open. “Toch komt in veel ontwerpen een mix van de verschillende deurbeslagsystemen voor draai-, pivot- en schuifdeuren aan bod,” vertelt hij er volledigheidshalve bij.

Ingewerkte schuifdeur geeft ruimte aan verdere inrichting

Deze woning is daar geen uitzondering op. Om tussen de keuken en woonkamer het grote muuroppervlak te kunnen vrijhouden voor de verdere inrichting, was het nu eenmaal opportuun om de schuifdeuren in de muren te laten verdwijnen bij het openschuiven. Zelfs met de schuifdeuren open, blijft de wand volledig vrij, terwijl je beide ruimtes toch steeds van elkaar kan scheiden. 

Het totaalplaatje klopt dankzij ‘onzichtbare’ plinten

“De nieuwe ‘onzichtbare’ kleefplinten van argenta zijn vooral interessant omwille van hun eenvoud in plaatsing en uitwerking,” aldus Nachtergaele. “Ik vind het gewoon heel aantrekkelijk omdat ik er de detaillering die ik in mijn hoofd heb, mee in de praktijk vertaald krijg, tot en met de uiteindelijke afwerking, terwijl de totaalprijs toch binnen de perken blijft. Want, uiteraard speelt ook budget een rol. Gelukkig verantwoordt het uiteindelijke totaalplaatje ruimschoots de prijs die daar tegenover staat.”

“Het is wel een feit dat je er vanaf het begin van het ontwerp rekening moet mee houden,” zegt hij er eerlijkheidshalve bij, “Hoe minder te zien mag zijn, hoe vroeger je in het proces moet nadenken over hoe je alles wil ingewerkt zien. Gelukkig weet ik uit ervaring intussen hoe te anticiperen op mogelijke pijnpunten die zich bij de uitvoering kunnen voordoen.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details