Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Update NTF Matrix is aanstaande
Trap in het Revius College in Doorn

Update NTF Matrix is aanstaande

Als je de doelstelling hebt – als brancheorganisatie – om complexe wet- en regelgeving behapbaar naar de praktijk te vertalen, waardoor er een juiste toepassing van de normen en kaders kan worden gehanteerd, dan is het uiteraard een pré als die brancheorganisatie daar zelf een handig overzicht voor heeft kunnen bedenken.

De NTF (De Nederlandse Trappenfabrikanten) ontwikkelde enkele jaren geleden de zogenoemde NTF Matrix. Branchemanager Ron den Toom vertelt dat er een update aankomt. “Naar verwachting deze zomer nog is er een herziene matrix beschikbaar waarbij per gebruiksfunctie van een gebouw, op 1 A4-tje, alle Bouwbesluit-eisen staan vermeld. Het is een bijzonder handig hulpmiddel voor o.a. architecten die in één oogopslag zien wat de mogelijkheden zijn bij het ontwerp – en dus ook bij de bouw – van een trap. Niet alleen architecten gebruiken deze tool inmiddels maar zeker ook de fabrikanten maken veelvuldig gebruik van dit instrument.

Ron den Toom
Ron den Toom: “Kennisoverdracht kun je het beste live doen.” (Beeld: Pieter Magielsen)

Dat is geen overbodige luxe, zo vervolgt Den Toom. “We hebben de matrix ooit ontwikkeld omdat er behoefte was – zeker ook bij architecten – aan een soort checklist. Wat is wel mogelijk? Wat is niet mogelijk? Waar moet ik aan denken als ik een trap ontwerp? Het is namelijk onze ervaring dat het berekenen van de verschillende onderdelen – bij het ontwerp van een trap – vaak aan een constructeur wordt uitbesteed. Echter, we zien tegelijkertijd in de markt een vraag naar steeds korter wordende doorlooptijden. Precies om die reden pleit ik er dan ook voor om het ontwerp- en rekenwerk eenduidig beschikbaar te stellen voor een constructeur. Dat levert tijdwinst op. Met behulp van de NTF Matrix kan beter én soms in eigen beheer  worden gerekend.” 

“Kortom, de NTF Matrix is de basis voor het engineeren. Het is een welkome ondersteuning voor de architecten van Nederland, die zich bezighouden met stalen trappen. Men weet meteen aan welke wetten en normen men dient te voldoen.”

“Trappen bouwen is namelijk een vak”,  zo vervolgt hij. “Of het nu gaat om een vluchttrap of een designtrap. Er is veel mogelijk. Kijk alleen maar eens naar de materialisering. Van hout tot rvs, of van metaal tot natuursteen. Een trap is essentieel. Ik zou zelfs willen zeggen: als je een binnen- of buiteninterieur gaat ontwerpen: begin bij de trap. Daarnaast zeg ik tegen de architect: probeer ook zo snel mogelijk aan tafel te komen zitten. Daarmee voorkom je dat de trap als een soort ‘sluitpost’ wordt gezien. Dat gaat dan vaak ten koste van het design. Maar bovenal met de NTF Matrix in de hand is er in ieder geval een goede leidraad om te kijken wat binnen de gestelde ontwerp- en bouwuitdaging dan mogelijk is.”

NTF Matrix
Een trap is design.

Den Toom legt uit dat na de komende zomer ook de speciale NTF-Matrix cursussen weer op de agenda komen te staan. “We ontdekten tijdens de coronaperiode dat het lastig is om een dergelijke kennisoverdracht tot stand te brengen via ZOOM of TEAMS. Dit is toch echt iets wat je live moet doen, mede ook vanwege de interactie. Je kunt zo een training of cursus dan ook meteen heel praktisch maken. 

Kijk voor meer info op www.trappenfabrikanten.nl     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details