Een concept is een idee of overtuiging, dat aan de basis ligt van de doelstellingen die je wilt behalen en de beslissingen die je neemt. No Roof To Waste is het duurzame en circulaire concept van Derbigum, dat feitelijk in de jaren ’90 al begonnen is en dat je zou kunnen opsplitsen in drie thema’s: de recycling van oude dakbedekking, de productie van duurzame en circulaire nieuwe dakbedekkingsproducten en de verdere uitbreiding van het concept.
Derbigum is al in de jaren ’90 gestart met de recycling van haar eigen productieresten en van de snijresten die op haar werken werden verzameld. “Waar het recyclingproces aanvankelijk startte met een relatief klein aanbod gerecyclede bitumen, is dit vanaf de jaren 2006 en 2007 doorgegroeid naar een onmisbaar onderdeel van onze productie”, vertelt Atze Walsweer, Technisch Manager bij Derbigum. “Inmiddels is ook de inname van oude, bestaande bitumineuze daken een belangrijk onderdeel geworden van ons recycleproces. Ongeacht het merk. In onze fabriek in Perwez, België, wordt circa 5.000 ton bitumen dakbedekking per jaar gerecycled. Onze ambitie is om deze hoeveelheid in de toekomst uit te breiden naar maar liefst 10.000 ton.”
Bitumineuze dakbedekking is 100% recyclebaar, benadrukt Walsweer. “Eén kilo gerecycled bitumen staat bij Derbigum garant voor één kilo nieuwe bitumen. Wij zijn uniek in deze procedure en het aantal projecten in Nederland waarbij de oude dakbedekking wordt ingezameld voor recycling, neemt snel toe. Om projecten circulair te maken, wordt het nieuwe dak uiteraard voorzien van een Derbigum dak met gerecyclede bitumen. In theorie krijgt de dakeigenaar dus een procentueel deel van zijn oude dak terug.”
Sinds 2007 produceert en levert Derbigum de toplaag Derbigum NT (Nieuwe Technologie) en de onderlaag Derbicoat NT. “Deze dakbanen beschikken over resp. circa 25 en 30% gerecyclede content”, vertelt Walsweer. “De inlages zijn gemaakt van gerecycled materiaal. Bovendien is er ‘Derbitumen’ toegevoegd; onze benaming voor bitumen die vanuit het recycleproces geproduceerd zijn.”
Belangrijk is dat de bewezen kwaliteit van de Derbigum dakbanen hierbij behouden blijft.
“Opdrachtgevers zijn verzekerd van een sterk product, met een hoge begaanbaarheidsklasse en een bewezen levensduur van meer dan 40 jaar. Groot voordeel in deze circulaire tijd is dat de Derbigum erkende dakdekkers al vanaf 2007 NT-projecten hebben gemaakt. Hierdoor beschikken wij over zoveel praktijkervaring en knowhow dat wij – in combinatie met diverse onderzoeken – kunnen garanderen dat onze NT-producten de gewenste kwaliteit behalen. De NT-producten zijn een vast onderdeel van ons leveringsprogramma voor renovatiedaken en nieuwbouwdaken, waarbij Derbigum NT ook een belangrijke stimulans is voor ontwerpers die een MPG-berekening moeten maken. Dit is vanwege de lage MKI-waarde, waarmee Derbigum NT is opgenomen in de Nationale Milieudatabase. Bovendien beschikt Derbigum NT over een Cradle-to-Cradle certificering.”
Binnen het No Roof to Waste concept, waarin Derbigum een CO2-reductiecertificaat en een terugnamecertificaat voor recycling afgeeft voor de Derbigum NT en Derbicoat NT producten, staat Derbigum niet stil. Eind 2023/begin 2024 zal het productgamma worden uitgebreid met een Derbicolor NT (leislagafwerking) en een wortelwerende Derbigum NT WW, besluit Walsweer.
“Ook van deze producten worden LCA-berekeningen gemaakt, op basis waarvan een toevoeging in de Nationale Milieudatabase zal volgen. En dit is nog maar het begin. Met het No Roof To Waste concept maken wij keuzes die ons steeds dichter bij onze doelstellingen zullen brengen, namelijk milieuverantwoorde producten met een hoge kwaliteit én een lange levensduur.”