Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Circulair, cementvrij en CO2-negatief!

Circulair, cementvrij en CO2-negatief!

Soundblox Carbstone: de Next Gen akoestische bouwblokken

Soundblox akoestische betonblokken zijn al jaren een vertrouwd wapen in de strijd tegen lawaaivervuiling. Deze akoestische betonblokken vormen de ideale oplossing voor de akoestische klimaatbeheersing waarbij belangrijke aspecten zoals de akoestiek (zowel geluidabsorptie als geluidisolatie) én brandwerendheid in één constructieve wand kunnen worden gecombineerd. Nu blijkt Soundblox ook nog eens ingezet te kunnen worden als  wapen in de strijd tegen CO2! 

Geen overbodige luxe als je bedenkt dat beton wereldwijd verantwoordelijk is voor 10% van de totale CO2 uitstoot!  Met de inzet van een nieuwe technologie wordt met Soundblox actief bijgedragen aan de klimaattransitie waarbij ’cement-vrij’ produceren uiteindelijk de norm wordt. En dát zonder concessies te  doen aan de esthetische vormgeving van een ruimte. Het lijkt te mooi om waar te zijn…

Robuust en decoratief

In de ontvangsthal van het exclusieve appartementencomplex  Résidence Couchirard in Lausanne, Zwitserland,  wordt  met Soundblox een positieve ontvangst gecombineerd met een prettige ruimteakoestiek waarbij deze akoestische bouwblokken een decoratieve aanvulling bieden op het interieur dat helemaal in harmonie is met de exclusieve uitstraling van het gebouw. 

Soundblox akoestische betonblokken worden vanwege hun robuustheid en ‘balvastheid’ ook al jaren toegepast in ruimten met hoge wanden en plafonds  zoals sport- en gymzalen maar ook bijvoorbeeld in een receptie, schoolklas, gang en aula, gebedshuis, theaters, bibliotheek, fabriek, gevel, kantoor, conferentiezaal, hangars etc. Daarnaast worden ze ingezet in buitentoepassingen zoals langs snelwegen, stations en onder viaducten. Ook zijn ze in het verleden vaker toegepast in kerncentrales.

Met name  in ruimtes waar niet alleen de ruimteakoestiek een extra uitdaging vormt maar ook, door het hoge vochtigheidsgehalte of andere extreme omstandigheden, speciale eisen worden gesteld aan de materialen, kunnen Soundblox dé oplossing zijn voor akoestische klimaatbeheersing, zoals in bijvoorbeeld zwembaden en fabrieken.  

Volledig circulair

Soundblox kunnen nu dus ook worden geproduceerd in een nieuwe, gecarboniseerde variant, waarbij ze nog steeds de voordelen van beton hebben en niet langer de ecologische nadelen. In tegenstelling tot de traditionele betonblokken, zijn deze blokken echter gefabriceerd met CO2, dat speciaal uit de lucht wordt gewonnen en ingezet bij de productie. 

Deze blokken absorberen dus niet alleen geluid, maar ook CO2, waardoor ze ook intrinsiek bijdragen aan een betere, gezondere en groenere wereld. Daarnaast blijven ze, na installatie (in de buitenlucht) verder CO2 opnemen en worden steeds harder zodat ook de draagkracht nóg verder toeneemt. 

Deze nieuwe akoestische Carbstone is nauwelijks van traditioneel beton te onderscheiden en heeft nagenoeg dezelfde eigenschappen. De gecarboniseerde Soundblox, zijn net als de traditionele bekende akoestische betonblokken, uitgerust met de kenmerkende en vertrouwde Helmholtzresonatoren voor de absorptie van geluid, dat door de openingen van de blokken en in de daarachterliggende geluidskamers wordt opgenomen. Ook de reguliere zichtblokken, waarmee Soundblox in een wand kunnen worden gecombineerd, zijn in dit nieuwe materiaal leverbaar.

Revolutionaire technologie

Het voordeel van deze technologie is dus dat bij de productie meer CO2 wordt opgenomen dan uitgestoten. Zelfs na verwerking in de wand blijven Soundblox verder CO2 absorberen en vasthouden. Daarnaast is dit materiaal volledig recyclebaar.  Hoewel Soundblox nog steeds in beton leverbaar zijn, wil Soundless Acoustics met de inzet van deze technologie actief bij te dragen aan de klimaattransitie waarbij het cementloos produceren uiteindelijk de norm wordt. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details