Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
De toekomst is circulair: ADLER zet in op cradle to cradle

De toekomst is circulair: ADLER zet in op cradle to cradle

Er bestaan een heleboel milieukeurmerken en duurzaamheidscertificaten – maar er zijn er maar weinig met dezelfde status en bekendheid als cradle to cradle, de kwaliteitscertificering waarbinnen bedrijven hun producten en processen verbeteren met als doel hun impact op het milieu te verkleinen. Alle materialen dienen na gebruik in een product nuttig inzetbaar te zijn in een ander product. Ook onder verffabrikanten is deze certificering in opkomst. Zestien coatings uit het assortiment van de toonaangevende Oostenrijkse verf- en lakproducent ADLER mogen inmiddels het felbegeerde keurmerk voeren, waaronder de watergedragen alleskunner Bluefin Unistar, de ecologische houtolie Lignovit Terra en de high-end kozijnencoatings Aquawood Diamond en Polycolor 2K SQ.

Afval als waardevolle grondstof

“Vooral de kringloopgedachte vind ik erg interessant”, aldus Leon Cremers, directeur van ADLER Benelux in Heeze. Cradle to cradle vertaalt de filosofie van een duurzame, circulaire economie naar de levensloop van een product. Het idee hierachter: afval is een waardevolle grondstof. Wanneer een product het einde van zijn levensduur heeft bereikt, belandt het niet in de prullenbak, maar wordt het gerecycled. Zo ook bij hout: “Een boomstam wordt verwerkt tot planken of balken waarvan gevels, kozijnen of meubels worden gemaakt”, legt Cremers uit. “Aan het einde van de levensduur van deze producten kan het hout worden verwerkt tot vezel- of spaanplaten of isolatiemateriaal.” Hierdoor blijven gebruikte grondstoffen behouden en vormen ze de basis voor een nieuw product. “Wij willen dat hout dat met onze producten is behandeld, geschikt is voor dit hergebruik. Ons doel is dat het gebruikte coatingmateriaal bij deze recycling ook een extra voordeel oplevert, bijvoorbeeld als lijm of bij het kleuren”, aldus Cremers.

Hoge eisen

Een verf, lak, beits of ander houtbeschermingsproduct wordt niet zomaar cradle to cradle gecertificeerd: er moet aan talloze eisen worden voldaan. De kringloopgedachte speelt hierbij uiteraard een centrale rol. De producten van ADLER worden gebruikt voor de bescherming van hout – en laat hout nu net een product zijn dat is voorbestemd voor circulair gebruik. Het productieproces moet daarnaast milieuvriendelijk zijn: er dient energie uit hernieuwbare bronnen te worden gebruikt, zoals wind- of waterkracht. Bovendien moeten cradle to cradle-producten een hoog aandeel hernieuwbare grondstoffen bevatten. “Er is bijvoorbeeld veel potentie voor verfbindmiddelen die zijn gemaakt van biomassa in plaats van aardolie”, verklaart Cremers. Dit geldt bijvoorbeeld voor de duurzame meubellak Bluefin Terra-Diamond, die voor 85 procent uit natuurlijke grondstoffen bestaat, en de ecologische houtolie Pullex Aqua-Terra.

Cradle to cradle-gecertificeerde coatings voor elke toepassing

In het assortiment van ADLER vinden gebruikers volop cradle to cradle-gecertificeerde coatings voor elke toepassing in en rondom het huis. De houten gevel wordt beschermd met Pullex Aqua-Terra; binnen komen de muurverf Aviva Terra-Naturweiß en de Legno Aqua-Öl voor de houten lambrisering goed van pas. De houten kozijnen worden gecoat met Aquawood Natureffekt, de voordeur met Aquawood Protor. En voor kleine doe-het-zelf klussen is de universele lak Varicolor de perfecte keuze. Met continue innovaties zorgt de afdeling R&D van ADLER ervoor dat steeds meer ADLER-producten aan de eisen voor een cradle to cradle-certificering voldoen. “De toekomst is circulair”, aldus Cremers. “Duurzaamheid gaat niet alleen maar over de bescherming van het milieu en het klimaat. Efficiënt gebruikmaken van grondstoffen is minstens zo belangrijk. Met de producten van ADLER willen we hieraan bijdragen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details