Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Duurzametapijttegels dubbelbekroond

Duurzametapijttegels dubbelbekroond

Verhaal van volledig recyclebare tapijttegels voortgezet

De tapijttegels van Shaw Contract zijn niet meer weg te denken van de Nederlandse markt. “Wij kunnen ons zeker onderscheiden door een uitstekende prijs-/kwaliteitverhouding, akoestiek en duurzaamheid”, zegt Business Development Director Andrew Jackson. “Dit was al het geval, maar onze New Path en Floor Architecture III collecties zijn duurzamer dan ooit.”

De nieuwe tapijttegelcollecties maken gebruik van de volledig recylebare EcoWorx S™-backing en zijn mede daardoor geschikt voor Closed Loop Recyling. Hier worden tapijttegels verwerkt tot grondstoffen om meer tapijttegels te produceren. “Al in de jaren negentig introduceerden wij de eerste EcoWorx tapijttegel, die volledig recyclebaar is”, legt Andrew uit. “Dit was een enorme innovatie in die markt, omdat het het eerste tapijtproduct ter wereld was met het Cradle to Cradle-certificaat® Silver. Het principe van deze tapijttegel is de basis voor allerlei nieuwe producten die toegespitst zijn op de verschillende markten waarin wij actief zijn. In onze koolstofneutrale fabriek in Schotland hebben wij het EcoWorx verhaal voortgezet door de EcoWorx S™- backing te ontwikkelen. De S staat hierbij voor Schotland. De EcoWorx S™-backing is gemaakt van een thermoplastische polyolefin samenstelling, bevat geen bitumen, is 50% lichter dan andere backings en is heeft een Cradle to Cradle Silver certificaat.”

Creatieve vrijheid met New Path

Op Architect@Work toonde Shaw de New Path collectie, de eerste collectie die gebruik maakt van deze EcoWorx S™ backing. “Voor de tapijttegels zélf maken wij gebruik van EcoSolutionQ100, een in de massa geverfd nylon dat gemaakt is van 100% gerecyclede nylonvezels. In combinatie met de backing ontstaat zo een collectie met de laagste koolstofvoetafdruk van alle Shaw Contract tapijttegelcollecties tot nu toe. Na gebruik nemen we de tapijttegels terug, om weer op te nemen in de productie van nieuwe producten. Closed Loop recycling dus.” 

De nieuwe collectie is verkrijgbaar als 50×50 cm tapijttegel in de drie stijlen, Upbeat, Positive en Poised. Zo hebben ontwerpers de keuze uit adaptieve vormen, golvende lijnen en organische vormen. De drie stijlen, beschikbaar in twaalf kleuren, kunnen met elkaar
worden gecombineerd. 

“De New Path collectie is Cradle to Cradle® Silver gecertificeerd. Dit is voor een finished product het hoogst haalbare”, zegt Andrew trots. “Door onze inspanningen kunnen wij de architect veel meer keuze bieden dan onze concurrenten.” 

Het harde werk van Shaw werd dit jaar ook beloond met een ander certificaat. Shaw Industries Group kreeg namelijk een Works with Well label voor zijn EcoWorx en and EcoWorx S™ tapijttegelproducten. Dit houdt in dat de producten overeenkomen met de gezondheidsstrategieën binnen de Well Building Standard, waardoor het voor bestekschrijvers en besluitvormers gemakkelijker wordt om producten te selecteren die bijdragen aan het behalen van bepaalde Well-certificeringsvereisten. “Er zijn nog maar weinig producten die dit label mogen voeren, dus hier zijn wij erg blij mee.”

Tijdens Architect@Work in Amsterdam introduceerde Shaw tevens een tweede collectie die gebruik maakt van de EcoWorx S™ backing, Floor Architecture III. “Deze tapijttegels zijn verkrijgbaar in de drie stijlen Stone, Fragment en Formation, met drie kleurgroepen; Saturated, Pastel en Subtle Accent en in drie verschillende backings. De EcoWorx S™-backing is een van de mogelijkheden. De collectie is geïnspireerd op het samenbrengen van de vormen van natuursteen, gepolijst beton, kiezels en kleine rotsen, en de nieuwe kleuren creëren een fris en verfijnd modern palet van 27 opties: 18 nieuwe kleuren en 9 neutrale kleuren. Iedereen die de tapijttegels in het echt wil zien, is van harte welkom in onze Nederlandse showroom, in Oosterhout.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details