Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Moderne kantoorruimtes, met respect voor de historische waarde 
Voor de werkplekken heeft Intra Lighting Bento armaturen met lenstechniek toegepast.

Moderne kantoorruimtes, met respect voor de historische waarde 

Als een gebouw toe is aan een upgrade

Een uiterst modern kantoorpand, met respect voor de Rijksmonumentale elementen. Het lijkt een contradictie, maar aan Raadhuisstraat 46-50 in Amsterdam bewijst architectenbureau Office Winhov dat het kan! De oude gevels, kozijnen, tegels en trappenhuizen vormen hier een bijzonder maar logisch contrast met de moderne interieurafwerking, technische installaties, lichte kantoorwerkplekken en slanke en moderne verlichtingsarmaturen van Intra Lighting.

Grootste uitdaging was de zolderverdieping, waar Intra Lighting om de open kappen moest werken.

Het pand aan de Raadhuisstraat 46-50 werd in 1906/1907 gebouwd naar een rationalistisch ontwerp van architecten A.J. Kropholler en J.F. Staal jr. Het linkerdeel van het gebouw (nr. 48-50) bood ruimte aan ’t Binnenhuis, een winkel in interieurartikelen en meubels, met op de verdiepingen een magazijn, werkplaats en inpakkamers. Het rechterdeel (nr. 46) bestond uit kantoorruimtes en een personeelswoning. Het ontwerp van Office Winhov bracht hier verandering in en zorgde voor één geheel en aangename schaal in het gebouw.

Kernwaarden behouden

Office Winhov werd in de zomer van 2021 door opdrachtgever Kroonenberg Groep benaderd om, met haar expertise in de transformatie van monumentale gebouwen, een ontwerp voor de kantoorverdiepingen te maken. 

In de trappenhuizen is een mix van Dew en Lysabel pendelarmaturen gemonteerd.

“Het Rijksmonumentale gebouw was toe aan een upgrade, zowel qua verduurzaming als qua indeling”, vertelt Caroline Versteden, architect bij Office Winhov. “Het was een belangrijke wens hierbij om zeer moderne en kwalitatief hoogwaardige kantoorruimtes te realiseren. Dat bleek een grote uitdaging, omdat bijvoorbeeld de monumentale trappenhuizen en gevels gerespecteerd moesten worden. Gelukkig ligt hier onze expertise. Bij aanvang is een grondige gebouwanalyse uitgevoerd om inzicht te krijgen in de kernwaarden die we wilden én konden behouden. Ook hebben we direct de afstemming gezocht met Monumenten en Archeologie (MenA) van de gemeente, om in samenspraak alle kansen te onderzoeken.” 

Van meet af aan is zeer hecht samengewerkt met opdrachtgever Kroonenberg Groep, adviseurs zoals Intra Lighting en aannemer Salverda Bouw, vertelt Uri Gilad, architect en partner bij Office Winhov. “Hierdoor beschikten we over heel veel input en konden we samen tot de meest integrale oplossing komen.”

Begin 2023 startten de werkzaamheden. Waar voor het exterieur een conserverende en restauratieve aanpak werd gekozen, is het interieur van de kantoorverdiepingen volledig gemoderniseerd. Hierbij zijn alle waardevolle monumentale details behouden en gerestaureerd, vertelt Gilad. “Het ontwerp kende niet alleen architectonische en ontwerpuitdagingen, maar ook veel technische uitdagingen. De verlichting speelde hierbij een belangrijke rol en is zodanig ingepast, dat de monumentale uitstraling behouden blijft.”

Alle ideeën op tafel

Kroonenberg Groep heeft aan Office Winhov een aantal wensen meegeven, voor zowel de architectuur als techniek. Office Winhov is met deze opdrachtgeverswensen aan de slag gegaan en heeft de samenwerking met Intra Lighting gezocht. Omdat Intra Lighting al eerder voor Kroonenberg Groep heeft gewerkt, onder andere voor een project aan de Nieuwezijds Voorburgwal, kwamen opdrachtgeverswensen, verlichtingskennis en architectuur mooi samen. “In dat project werd met alle ideeën op tafel gezocht naar de juiste oplossingen”, vertelt Versteden. “Een prettige aanpak, die we graag een vervolg wilden geven aan de Raadhuisstraat.”

Duidelijke scheiding

“Waar aan de Nieuwezijds Voorburgwal werd gekozen voor lijnverlichting, lag de voorkeur aan de Raadhuisstraat bij spots”, vertelt Niels Sprangers, Light Designer bij Intra Lighting. “Hierbij moest een scheiding zichtbaar zijn tussen de entrees, gangzones en trappenhuizen enerzijds en de kantoorzones anderzijds.” Gilad: “Waar de entrees, gangzones en trappenhuizen zijn voorzien van moderne en decoratieve pendel- en wandarmaturen in combinatie met spots, zijn de kantoren juist uitgerust met moderne en minimalistische kantoorverlichting in verschillende hoedanigheden. Een bewuste keuze, omdat wij niet geloven in historiseren. Wat eigentijds is, moet ook eigentijds ogen.” 

“In de voorbereidende fase hebben wij heel intensief en zorgvuldig gekeken naar welke armaturen op welke plaatsen passen, op welke hoogtes en in welke lichtkleuren”, vertelt Sprangers. “We hebben lichtberekeningen gemaakt om voldoende licht op alle werkplekken te garanderen en van alle armaturen zijn samples geleverd zodat het totaalbeeld zichtbaar werd.” 

Voor de werkplekken heeft Intra Lighting Bento armaturen met lenstechniek toegepast, terwijl voor de gangzones is gekozen voor Multidir spots met reflectortechniek. In de entree is wandarmatuur REKTA (30x30mm) toegepast en in de trappenhuizen is een mix van Dew en Lysabel pendelarmaturen gemonteerd. “Grootste uitdaging was de zolderverdieping, waar we om de open kappen moesten werken”, besluit Sprangers. “Hier is gekozen voor een mooie mix tussen Lynar lijnverlichting en spots.” Doordat zowel aan de voor- als achterzijde van het pand veel daglicht naar binnen kan stromen, wordt een optimaal werkcomfort gegarandeerd. 

FICHE VAN PROJECT
  • Opdrachtgever: Kroonenberg Groep
  • Architect: Office Winhov
  • Aannemer: Salverda Bouw
  • Verlichting: Intra Lighting

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details