Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Stap voor stap en vloer voor vloer naar een duurzame toekomst 

Stap voor stap en vloer voor vloer naar een duurzame toekomst 

NIEUW: cementgebonden vloersystemen met EMICODE® EC1 PLUS certificering

Volgens het motto ‘Arturo. Floors for change’ heeft Arturo de afgelopen jaren belangrijke duurzaamheidsstappen gezet. In navolging van een volledig EMICODE® EC1 PLUS gecertificeerd PU gietvloersysteem, introduceert zij nu twee cementgebonden vloersystemen met EMICODE® EC1 PLUS certificering: Arturo Microcement en Arturo Concreta. Beide systemen staan garant voor schone en emissiearme vloeren die niet alleen voldoen aan de strengste eisen op het gebied van gezondheid en milieu, maar die het interieur ook een stoere en natuurlijke basis geven.

Arturo Microcement op de vloer in een woonkamer. (Beeld: Sascha Franken Fotografie)

Arturo Concreta is een decoratief en cementgebonden gietvloersysteem, dat zeer geschikt is voor verschillende ruimtes in huis, op kantoor of in winkels. De ontwikkeling van het product startte al in 2017, toen de betonlook steeds populairder werd, vertelt productmanager Kelly Heuker of Hoek. “Wij hebben hierop geantwoord met Arturo Concreta; een gietvloersysteem met dezelfde decoratieve eigenschappen en laagdikte als een PU gietvloer, maar dan met een natuurlijke betonuitstraling.” Het mooie van cementgebonden producten is dat zij grotendeels uit natuurlijke materialen (cement) bestaan, vertelt ze. “Hierdoor voelt binnen weer een stukje meer als buiten.”

Impact op mens en milieu 

In 2021 zag Arturo ook de vraag naar stuc- of smeerproducten voor vloeren, wanden en meubels stijgen, waarmee een nog robuustere look wordt bereikt. “Ook hier spelen wij op in, met Arturo Microcement”, aldus Heuker of Hoek. “Ook dit is een product op basis van cement en maakt het vakmanschap van de professional goed zichtbaar. Bijvoorbeeld dankzij duidelijke kleurschakeringen.” 

Arturo Concreta op de vloer in een project in Hamburg.

Zowel Arturo Microcement als Arturo Concreta voldoen in basis al aan de EMICODE® EC1 PLUS eisen. “Echter, het vloersysteem is niet compleet zonder primer, schraplaag, impregneer en toplak. Dankzij duurzame productontwikkelingen hebben we deze producten verder kunnen verbeteren en vergroenen, om de impact op mens en milieu zo klein mogelijk te maken.”

Hoogste emissieklasse

Om de lat hoog te leggen, heeft Arturo gezocht naar de strengste eisen binnen de bouwbranche. “Zo kwamen we uit bij het EMICODE® classificatiesysteem”, aldus Heuker of Hoek. EMICODE® kent verschillende emissieniveaus (VOS uitstootniveaus) toe aan bouwmaterialen, die variëren van EC1 PLUS (conform de strengste emissie-eisen) tot EC1 (zeer lage emissie) en EC2 (lage emissie). “In 2019 kwam EMICODE® met een richtlijn voor gietvloeren, waaraan we ons direct geconformeerd hebben. Uiteraard met de hoogste klasse (EC1 PLUS) als uitgangspunt, waarmee we bijdragen aan een gezond(er) binnenklimaat.”

Om deze klasse te behalen, heeft Arturo allereerst haar PU gietvloersysteem tegen het licht gehouden. Zo zijn bijvoorbeeld een epoxy primer en een epoxy schraplaag geselecteerd, die vrij zijn van benzylalcohol. Ook is een PU schraplaag ontwikkeld, omdat PU sowieso een lagere VOS-uitstoot heeft dan epoxy. “De inspanningen hebben geleid tot een volledig EMICODE® EC1 PLUS gecertificeerd PU gietvloersysteem in 2023”, vertelt Heuker of Hoek. “Bovendien was dit het startsein voor verdere verbetering en verduurzaming, bijvoorbeeld van onze cementgebonden vloersystemen. Omdat deze systemen op basis van dezelfde type producten verwerkt kunnen worden als ons PU gietvloersysteem, kunnen we nu
volmondig zeggen dat ook de cementgebonden vloer- en wandsystemen aan EMICODE® EC1 PLUS voldoen.”

Geschikt voor BREEAM- en LEED-projecten

Alle Arturo producten met EMICODE® EC1 PLUS classificatie worden erkend door BREEAM en LEED. Toepassing van de producten levert kostbare BREEAM- en LEED-punten op.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details