Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Architectuur in Nederland: ‘Ontwerpen vanuit de context van het verleden, het heden en de toekomst!’
Foto van project van een woning in omgeving Haarlem, DRAW Architecten, fotografie Rap Fotografie.

Architectuur in Nederland: ‘Ontwerpen vanuit de context van het verleden, het heden en de toekomst!’

Op z’n 24e startte hij als zelfstandig architect. Nu, 15 jaar later is Ward Margry met zijn kantoor Draw Architecten een van de bekendste architectenbureaus in het westen van het land. Het bureau, met inmiddels 15 medewerkers, doet veel projecten in de kuststrook. “Waarom we gegroeid zijn? Wel, we bouwen met én voor de mensen.”  Vijf vragen voor een architect met visie…

1. Wat is de (maatschappelijke) functie van architectuur in onze samenleving?   

“Het gaat anno 2022 om het brengen van innovatie in ontwerp en bouw. Daarbij analyseer je de bestaande bebouwing en je structureert het proces waarbij je kracht creëert vanuit nieuwe elementen. Je ontwerpt dus vanuit de context van het verleden, heden en de toekomst. Echter, al het nieuwe, dat we bedenken, mag nooit de competitie, maar wel de dialoog, aangaan met alles wat er al is. Het is onze taak om de wereld een beetje mooier te maken.”

2. Hoe heeft het vak zich in de loop der jaren ontwikkeld?       

“Vroeger bepaalde de bouwmeester alles van A tot Z. Nu zie je – gelukkig! – dat er meer wordt beredeneerd vanuit de wensen van de klant. Het is echter ook een samenspel. Je hebt ten eerste de context: wáár bouwen we? Hoe is de situatie daar? Je hebt de opdrachtgever. Die is altijd uniek. En, tot slot heb je de ontwerpers met al hun eigen ervaringen. Er zijn dus meer stakeholders.
De samenwerking tussen die verschillende stakeholders in het project zorgt ervoor dat de kwaliteit en innovatie in het project van hoog niveau zijn. In deze vorm van samenwerking brengt de architect de wensen van de verschillende stakeholders tot een ruimtelijke vertaling. Dus: méér wisselwerking. Dat is een interessant uitdaging. Het is bovendien goed voor de verspreiding van kennis en kunde.”

Ward Margry, Functie Architect / Ondernemer Bedrijfsnaam Draw Architecten

3. Wat zijn nu de grootste maatschappelijke uitdagingen waar de architectuur op aansluit?

“Natuurlijk met stip op één: de verduurzaming van ons vastgoed. Ten tweede hebben we in Nederland veel ruimtegebrek! Verder zie ik uitdagingen op het bewoonbaar houden van de binnensteden, denk hierbij bijvoorbeeld aan de woonruimtes boven winkels. En, tot slot behoort er focus te zijn op de stand van naoorlogse wederopbouw.” 

4.Wat gaat er niet goed in de architectuur in Nederland?

“Ik mis soms wat creativiteit bij de vakgenoten, vooral als het gaat om de centra van de steden. Hahaha, nu wil je natuurlijk voorbeelden? Wel, de kustbebouwing in Nederland vind ik nu niet echt PR-waarde hebben. Ik was kort geleden bij de Formule-1 in Zandvoort. Een geweldig feest. Maar ik dacht wel: goh, wat moeten al die buitenlandse bezoekers nu denken van de look and feel van Zandvoort? Maar er is nog hoop! Gelukkig gaat er daar wel wat gebeuren.”

5. Nog tips voor opkomende architecten?

“Vertel passievol je verhaal. Blijf netwerken, zorg voor een kundig team om je heen, want je hebt andere kennis en kunde nodig. Je kunt het niet meer alleen. Zoek samenwerking en zie andere architecten niet als concurrent.  De wereld zit immers heel gecompliceerd in elkaar maar… we moeten diezelfde wereld nog steeds wel elke dag een beetje mooier maken!”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details