Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Architect@WORK eind september naar Zaandam

Architect@WORK eind september naar Zaandam

Bruisende vooruitblik op extra maar wel blijvende editie van de beurs in Metropoolregio Amsterdam

Op woensdag 27 en donderdag 28 september 2023 strijkt ARCHITECT@WORK neer in Taets op het Hembrugterrein in Zaanstad. Het wordt de eerste editie van het event in de metropoolregio Amsterdam. Rond het thema ‘Healthy Materials’ organiseert Architectenweb opnieuw een lezingenprogramma. Exhibition manager Anne-Laure Van de Ginste heeft er veel zin in, zeker ook omdat nu al – juni 2023 – de belangstelling enorm is. “Op dit moment zijn 140 van de 160 beschikbare stands al ingevuld. We zitten bijna vol. En ik ben blij met deze locatie waar we absoluut ook de vibe en de sfeer, die hoort bij ARCHITECT@WORK, kunnen creëren. En, niet onbelangrijk: het inhoudelijk programma is iets waar we heel trots op mogen zijn.”

Natuurlijk staat de Project Wall op het programma.

Tot dit jaar werd ARCHITECT@WORK iedere twee jaar in Rotterdam georganiseerd. “Na negen succesvolle edities in Rotterdam – met gemiddeld zo’n 4.500 bezoekers – versnellen we nu de frequentie naar jaarlijks, waarbij we afwisselend Rotterdam en Amsterdam aandoen”, zo vervolgt Anne-Laure.

“Na de succesvolle editie van ARCHITECT@WORK in Rotterdam afgelopen september volgt in 2023 daarom een editie in Zaanstad, de Amsterdam Metropoolregio, om dan in 2024 weer terug te komen in Rotterdam. De oneven jaren dus in Zaanstad, de even jaren in Rotterdam.”

Vanzelfsprekend genoeg mogelijkheden om ook de materialen te voelen!

Het thema van deze komende ARCHITECT@-WORK is opnieuw ‘Healthy Materials’. Naast het lezingenprogramma, komt dit thema terug in de materialententoonstelling ‘Healthy Heroes’ door MaterialDistrict en in de fototentoonstelling door Dutch Architecture Photographers (DAPh).

Maar het belangrijkste zijn natuurlijk de exposanten die in de bekende compacte stands op de beurs hun innovaties tonen. Daarbij zijn bij tal van exposanten natuurlijk ook ‘healthy materials’ te zien. “Natuurlijk ben ik benieuwd naar wie de bezoekers precies zullen zijn”, zegt Anne-Laure. “Ik verwacht uiteraard grote belangstelling uit Amsterdam zelf. Tijdens de editie in Rotterdam hebben we toch enigszins ervaren dat op de een of andere manier de Amsterdamse bureaus toch niet ‘en masse’ richting Rotterdam reisden. Het is een van de belangrijkste redenen om dus nu ook nabij de hoofdstad deze editie te gaan organiseren.”

Anne-Laure legt uit dat op beide dagen in ieder geval één internationale keynote het podium zal betreden. Ook deze sprekers behandelen vanzelfsprekend het thema Healthy Materials. “Verder zijn er lezingen over de thema’s transformatie en dan zelfs ook over de transformatie van het Hembrugterrein, de plek waar deze ARCHITECT@WORK plaatsvindt. Verder presenteert Joost Roefs van Twee Snoeken Architecten een interessante visie op biobased bouwen. Hij gaat specifiek in op het gemeente-
huis van Voorst, dat is genomineerd voor het beste gebouw van 2023.”

Het programma zit vol met interessante keynotes en lezingen. Gelukkig zijn deze ook via een livestream te volgen.

Anne-Laure zegt dat er daarnaast lezingen geagendeerd zijn over natuurinclusief ontwerpen, houtcirculariteit en energie alsook bouwen met hout. “Bezoekers kunnen hun agenda echt twee volle dagen blokken om in Zaanstad complete inspiratie op te doen. En, te netwerken uiteraard.

Niet naar de beurs toe?

“Natuurlijk hopen we op heel veel bezoekers – en het is ook de verwachting dat dit gaat gebeuren”,  zegt Anne-Laure. “Maar voor de enkelen die niet in de gelegenheid zijn, bieden we sowieso de service om de lezingen en presentaties via een live stream te volgen. Tot een jaar na afloop zijn al deze presentaties ook terug te vinden op het ArchitectAtWork digital platform. Daarbinnen bevindt zich overigens ook een uitgebreide Product Directory van de exposanten.”

Wie zijn in Zaanstad straks de Healthy Heroes?

Overzicht van de randmanifestaties

Exhibit Healthy Heroes by MaterialDistrict

Conventionele bouwmethoden hebben bij de materiaalkeuze vaak aandacht voor economische efficiëntie, waarbij de gevolgen voor een gezond binnen- en buitenklimaat vaak minder meewegen. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor duurzaam én gezond bouwen en ontdekken steeds meer (interieur)architecten de voordelen van bouwen met (onconventionele) materialen die een positief effect hebben ten aanzien van energie, circulariteit én gezondheid. 

Tijdens de speciaal voor ARCHITECT@-WORK samengestelde tentoonstelling ‘Healthy Heroes’ laat MaterialDistrict een breed scala van ruim 120 innovatieve materiaalsamples zien. De tentoonstelling is opgedeeld in twee hoofdthema’s: Healthy Spaces toont een selectie van materialen die bijdragen aan een gezond binnenklimaat (ventilerend, luchtzuiverend, vochtregulerend, thermisch isolerend), materialen die ons beschermen (antibacterieel, UV-beschermd, anti-straling, non-toxisch, anti-allergeen) en materialen die bijdragen aan een goede akoestiek en connectie met buiten (daglicht en groen).

Healthy Planet heeft dan ook ruime aandacht voor materialen met een lage CO2-footprint (biobased, circulair) materialen die energie-opwekkend of -besparend zijn, materialen die recyclebaar of herbruikbaar zijn en materiaal dat afval besparend is of is voortgekomen vanuit het afval zelf.

Project Wall by world-architects.com

Natuurlijk staat ook de Project Wall weer op het programma. In Rotterdam was deze een groot succes: logisch dus dat deze bij de eerstvolgende editie in Zaanstad is te zien. De nieuwe Project Wall toont de diversiteit van het werk van de leden van world-architects. Terwijl de eerste twee edities uitsluitend gericht waren op de realisaties van architecten, tonen de 60 geselecteerde projecten de interdisciplinaire focus van world-architects. Voor het eerst worden de realisaties gepresenteerd van interieurarchitecten en lichtontwerpers.

World-architects.com is een platform met profielen van geselecteerde architecten en waar aandacht is voor het hedendaagse architecturale landschap, dat zorgvuldig is ontwikkeld én internationaal is erkend. Op het platform vindt men de profielen van architecten, landschapsarchitecten, ingenieurs, ontwerpers, lichtontwerpers en fotografen.

Art by Jochem Esser

Deze beeldende kunstenaar – werkzaam in de Zaanstreek en daarom ook uitgenodigd! – is gefascineerd door de relatie tussen mens en technologie. Hij onderzoekt verbanden tussen fysieke prikkels, objecten en mentale fenomenen. Hij combineert contrasterende technieken uit verschillende historische periodes om de grens tussen technologie en artefact te vervagen. Zijn prikkelende beeldtaal put inspiratie uit science-fiction, occultisme en datavisualisatie.

Jochem: “Ik probeer altijd een vervreemding te creëren van wat wij als technologie begrijpen en het in een andere context te laten verschijnen.”

Hij legt uit dat zijn focus ligt op akoestiek, waarbij hij objecten creëert die ervoor zorgen dat de kijker zijn aandacht richt op de elektronica. De kijker begint zich ervan bewust te worden dat hij niet alleen naar geluid luistert, maar in plaats daarvan akoestisch gekoppeld is aan objecten die geluid creëren. De bemiddelaar wordt het object. 

Kort over ARCHITECT@WORK

Naast de edities in Rotterdam en de Amsterdam Metropoolregio (Zaanstad) wordt ARCHITECT@WORK door heel Europa georganiseerd. Komend jaar vindt het event plaats in Hamburg, Amsterdam, Stuttgart, Parijs, Milaan, Lissabon, Bordeaux en Düsseldorf.

In de metropoolregio Amsterdam vindt ARCHITECT@WORK plaats op 27 en 28 september 2023 in Taets Art and Event Park op het Hembrugterrein in Zaanstad. De openingstijden zijn van 11.00 uur tot 19.00 uur

Kijk voor meer informatie op www.architectatwork.nl.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details