Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Beschermen wat ertoe doet met een duurzaam dak
Het RENOLIT ALKORPLAN Solar systeem op indoorskipiste Aspen.

Beschermen wat ertoe doet met een duurzaam dak

Klimaatneutrale en energiezuinige dakbedekking centraal in campagne

Wie duurzaam ontwerpt en bouwt denkt aan alle onderdelen van het gebouw, dus ook het dak. De RENOLIT-groep zet zich al jarenlang in voor innovatieve oplossingen, die bijdragen aan een duurzame leefomgeving. Denk bijvoorbeeld aan een groen en duurzaam dak, of een dak dat energie oplevert.

RENOLIT ALKORPLAN Green, toegepast op een pand in Singapore (8,000m2).

Zonnepanelen op het dak worden steeds vanzelfsprekender, ook als het gaat om bedrijfspanden. Speciaal hiervoor ontwikkelde RENOLIT het RENOLIT ALKORPLAN Solar systeem. Dit ultralichte kunststof profiel met aluminium versteviging werd deze zomer gemonteerd op het dak van indoorskipiste Aspen in Wilrijk (BE). Communication manager BNL Ingrid Baert: “Het dak is een aantal jaar geleden door ons bedekt met PVC. Het bedrijf wilde het dak nu gebruiken om energie op te wekken. Dat moet leiden tot een groener energieverbruik, lagere stroomkosten en minder afhankelijkheid van het elektriciteitsnet.”

RENOLIT ALKORPLAN Bright op Decathlon Bouc Bel Air (Frankrijk).

Windbestendige montage zonnepanelen

Het dak van de indoorskipiste is bekleed met ruim 2.400 zonnepanelen. “Voor ons was dit echt een prestigeproject. Een bijzonder dak, met een indrukwekkende uitstraling. Omdat het een skipiste betreft is het een hoog gebouw, met een maximum van 40 meter. Voor deze hoge helling is het RENOLIT ALKORPLAN Solar systeem bij uitstek geschikt. Het biedt een veilige en windbestendige oplossing voor de montage van zonnepanelen.” Samen met de klant kijkt RENOLIT altijd naar de beste oplossing voor elke situatie. “In dit geval was het kunststof dak bedekt met een folie van 1,2 mm. Om ons Solarsysteem te monteren is echter een minimum dikte van 1,5 mm noodzakelijk. We hebben het deel van het dak waarop zonnepanelen liggen daarom laten overlagen.”

RENOLIT ALKORPLAN Smart, op Centro deportivo in Mar Bella (Barcelona).

Vele mogelijkheden voor duurzame dakbedekking

Een dak van een skipiste is natuurlijk uitzonderlijk. Ingrid legt uit dat RENOLIT er echter van overtuigd is dat voor vrijwel elk dak een duurzame bedekking mogelijk is. “We zijn voortdurend bezig met de ontwikkeling van innovatieve en duurzame membranen en systemen met het oog op meer duurzaamheid, minder gebruik van hulpbronnen en een meer circulaire economie. Momenteel bieden wij vijf verschillende producten aan om klimaatneutraal en energiezuinig te bouwen en te renoveren. Hiervan is het RENOLIT ALKORPLAN Solar systeem er een. Bij elk nieuw project kijken wij welke oplossing hier het beste bij past.”  

– “RENOLIT ALKORPLAN Green is een geoptimaliseerd groendaksysteem
dat zowel voor nieuwbouw als renovatieprojecten een enorme meerwaarde heeft. Groene daken bieden een schat aan voordelen voor het milieu: ze vergroten de biodiversiteit, verbeteren de luchtkwaliteit, verlagen de CO2-uitstoot, verlengen de levensduur van de dakbedekking en verminderen het risico op overstromingen omdat ze bij zware regenval het water bufferen.”

– Ook voor blauwe daken heeft RENOLIT een oplossing. Retentiedaken slaan water op wanneer het regent en geven het daarna gecontroleerd af. Zo gaan geen kostbare grondstoffen verloren en wordt het overstromingsrisico bij hevige regenval beperkt. 

– Reflecterende cool roof daken zijn volgens het bedrijf een ideale oplossing om de klimaatverandering tegen te gaan. Met de hoogste zonnereflectie-index op de markt (SRI 115) zorgen de RENOLIT ALKORPLAN Bright en Cool dakbanen voor een ongeëvenaarde reflectie van de zonnestralen.

– “Het RENOLIT ALKORPLAN Smart membraan is, met een dikte van slechts 1,2 mm, een dakbaan met betere prestaties en een langere levensduur, die minder grondstoffen gebruikt”, zegt Ingrid. “Bovendien is het product voorzien van de Solar Shield technologie, een speciale coating die de dakbaan beschermt tegen uv-stralen. Dit product draagt bij aan duurzaamheidscertificeringen voor gebouwen zoals LEED, BREEAM en GREEN.”

Alle duurzame RENOLIT producten krijgen extra aandacht in de nieuwe campagne van het bedrijf. “We zijn erg begaan met duurzaamheid in de bouw en roepen alle betrokkenen op om te beschermen wat belangrijk is, of het nu gaat om een gebouw, het milieu of onze planeet!” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details