Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Brandveiligheid van geventileerde gevels
Voll Arkitekter AS. Illustratie door VizWork.

Brandveiligheid van geventileerde gevels

Branden die zich verspreiden door kieren in de constructie, bijvoorbeeld in spouwen achter de gevelbekleding, vormen een groot risico voor snelle brandvoortplanting. Deze branden zijn voor de brandweer moeilijk te bereiken en te blussen. 

Erik Hansen, bij Odice verantwoordelijk voor verkoop in de Benelux vertelt dat geventileerde gevels veel worden gebruikt in de bouw vanwege een aantal voordelen. 

“Deze kunnen zorgen voor verbeterde thermische isolatie en drukvereffening om schimmelvorming en vochtproblemen te voorkomen. Daarnaast hebben zij een breed scala aan esthetische en ontwerpmogelijkheden. Bij brand kan de luchtspleet achter de bekleding echter bijdragen tot de snelle verspreiding van de vlammen. Het vuur kan zich dan vijf tot tien keer sneller verspreiden dan aan de buitenzijde van de gevelbekleding.”

In Nederland gelden de normen NEN 6068 en 6069 – A1: 2016 voor de verticale compartimentering van gevels. Om de luchtspleet van geventileerde gevels brandcompartimenten te verdelen, worden verschillende barrières gebruikt, zoals geperforeerd en niet-geperforeerd staal en steenwol met of zonder opschuimend materiaal. 

Hansen: “Sommige barrières veroorzaken problemen. Zij verminderen de vrije luchtstroom, houden vocht vast en door niet-opschuimende barrières kan de brand zich voortplanten. Een ander probleem met de zogenaamde ‘traditionele’ ventilerende spouwmuren is dat zij het kunnen begeven wanneer de bekleding beweegt. Het kan zijn dat het opschuimend materiaal niet goed uitzet om een breder wordende spouw op te vullen, omdat het niet voldoende aanwezig is. Een ander probleem is wikkelplastic, dat smelt, ontvlamt, druppelt en het vuur verder verspreidt.”

Om een volledige ventilatie van de geventileerde gevel te verzekeren, de verspreiding van een brand te voorkomen en de hier boven vermelde problemen te vermijden, biedt Odice de oplossing FB® Cavity Barrier aan. 

“FB Cavity Barrier is een unieke, gepatenteerde passieve brandwerende isolatie die de vlammen onmiddellijk tegenhoudt, de luchtspleet van de geventileerde gevel op betrouwbare wijze afsluit en de verspreiding van vlammen tot 90 minuten lang voorkomt. Dankzij het ontwerp van de FB Cavity Barrier blijft de microporeuze laag – die de brandwerende isolatie vormt – op zijn plaats. Bovendien vormt de FB Cavity Barrier geen brandende druppels. FB Cavity Barrier houdt brandende druppels vast die afkomstig kunnen zijn van andere materialen van de gevel en voorkomt het binnendringen van kleine sintels in de geventileerde spouw.” 

FB Cavity Barrier is getest volgens EN 1366-4:2006, gecertificeerd als een brandwerend product in de brandklassen EI30, EI60, EI90, en getest volgens: ASTM2912, SP105, Lepir2 en BS8414.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details