Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
‘Circulariteit is must have voor de bouw’
Om de gestelde circulaire ambities waar te maken heeft Kingspan het eigen LIFECycle-model ontwikkeld.

‘Circulariteit is must have voor de bouw’

In het behalen van de mondiaal gestelde klimaatdoelstellingen speelt de gebouwde omgeving een sleutelrol. Gebouwen en de bouwsector zijn nu verantwoordelijk voor 36 procent van het totale energieverbruik en 39 procent van de daaraan gerelateerde CO2-emissies. Als producent van hoogwaardige isolatieproducten neemt Kingspan Insulation nu al haar verantwoordelijkheid in het terugdringen van die cijfers. Circulariteit en duurzame productie krijgen daarbij voorrang.

Circulariteit is een van de pijlers van Planet Passionate, het ambitieuze wereldwijde duurzaamheidsprogramma van Kingspan. Naast circulariteit staan klimaatverandering en bescherming van de natuurlijke wereld daarin centraal. “De EU streeft ernaar klimaatneutraal te zijn tegen 2050, maar we liggen momenteel op koers om dit doel met een behoorlijke marge te missen. Wij willen er alles aan doen om met onze producten en onze manier van produceren die ambities wel waar te maken”, zegt Dennis Bol, Head of Product Management & Innovation van Kingspan Insulation Continental Europe.

Gezonde leefomgeving

Jaarlijks produceert Kingspan ongeveer drie keer het volume van de Piramide van Gizeh aan isolatiemateriaal. Die producten dragen al bij aan het terugdringen van het energieverbruik, maar dat is voor de producent niet voldoende. 

“In de manier waarop we onze PIR en Kooltherm®-assortimenten produceren willen we niet alleen duurzaam zijn; we willen eveneens bijdragen aan een gezonde leefomgeving.” Daarin is circulariteit een ‘must have’ voor de bouw, aldus Bol. 

Planet Passionate is de 10 jaar durende en wereldwijde duurzaamheidsstrategie van Kingspan.

LIFEcycle

Om de gestelde circulaire ambities waar te maken heeft Kingspan het eigen LIFEcycle-model ontwikkeld. “Dat model bestrijkt de volledige levenscyclus van een product. Van design en grondstoffengebruik tot de fabrieksprocessen zonder restafval of vervuiling. En ook de mogelijkheid om een product te hergebruiken hebben we in dat model verwerkt. Met als uiteindelijke doel dat we met minder nieuwe grondstoffen meer hoogwaardige producten kunnen maken. Producten die aan het eind van hun levensduur ook nog eens een nuttige bestemming hebben.”

Afval wordt grondstof

Inmiddels wordt het productieafval van Kingspan Insulation al volledig hergebruikt. Zo wordt het bijvoorbeeld ingezet als grondstof voor geïsoleerde vloeren met goede thermische en akoestische eigenschappen. Of als grondstof voor vochtbestendig isolerend plaatmateriaal. Bol: “Afval dat niet recyclebaar is, kan worden verbrand met energie-terugwinning. In een cementoven worden de asresten vervolgens ook nog gebruikt als grondstof voor klinkers. En dit is niet het eindstation. We werken er hard aan om de restmaterialen nóg beter toe te passen, waarbij het 10R model als leidraad wordt gebruikt voor een zo circulair mogelijk hergebruik. Het is mooi om te zien dat wat twee jaar geleden nog afval was nu als grondstof ingezet wordt.”

Samen werken aan circulariteit

Een circulaire economie maak je als producent niet alleen, daarvan is Kingspan Insulation zich bewust. Bol: “We willen en moeten het als bouw en industrie gezamenlijk doen. Daarom betrekken we de markt ook graag bij onze plannen en ideeën.”    

Kijk voor meer informatie over de circulaire ambities en het Planet Passionate-programma van Kingspan Insulation deze video

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details