Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Dakmanschap is meesterschap
De oude dakbedekking wordt in vierkante meter stukken versneden en verzameld in speciale Derbigum bigbags, voor verwerking tot nieuwe dakbanen.

Dakmanschap is meesterschap

Partners in dakbedekking zetten hoog in op duurzaamheid en circulariteit

Een lange levensduur, minimale onderhoudskosten, een aanzienlijke CO2-reductie én een uitstekende recyclebaarheid in de toekomst: onze gebouwdaken moeten aan steeds hogere eisen voldoen. Allround dakspecialist Consolidated en producent van bitumen dakbedekking Derbigum gaan hier graag in mee en zoeken continu naar mogelijkheden om de technische kwaliteit, duurzaamheid én circulariteit naar het allerhoogste niveau te tillen. 

“De eenvoudigste manier om onze ecologische voetafdruk te verkleinen, is door de levensduur van onze producten maximaal te verlengen”, vertelt Atze Walsweer, Technisch Manager bij Derbigum. 

“Maar ook door actief bitumen in te zamelen en te recyclen tot nieuwe grondstof, volgens onze filosofie ‘No Roof To Waste’. Onder andere tijdens de renovatie van het parkeerdek van de voormalige Polaroid-fabriek in Enschede geven we hier optimaal invulling aan.”

In opdracht van professionele gebouweigenaren en gebouwbeheerders verzorgt Consolidated al meer dan 60 jaar het beheer, onderhoud en de renovatie van platte en hellende daken. Het landelijk opererende familiebedrijf is een erkend verwerker van Derbigum dakbanen. “Onze samenwerking gaat tientallen jaren terug”, vertelt Egbert van der Weele, Account Manager bij Consolidated. “Aanvankelijk gestart vanuit een traditionele aannemers-/leveranciersverhouding, is onze samenwerking steeds intensiever en hechter geworden. Niet verwonderlijk, want de prestatie-eisen vanuit de opdrachtgever worden steeds hoger. Bijvoorbeeld ten aanzien van duurzaamheid, levensduurverwachting en end-of-life verwerking. Om hier optimaal invulling aan te geven, werken we niet langer volgens een top-down strategie maar in een gelijkwaardige driehoek met de leverancier én opdrachtgever. Derbigum beschikt over een uitgebreid programma producten, waarmee we vrijwel elke projectvraag kunnen invullen. De technisch managers denken actief met ons mee in efficiëntie en (technische) uitvoerbaarheid. Bovendien maakt de fabriek maximale recyclage mogelijk.”

Walsweer speelt de bal graag terug: “Een goede functionaliteit en betrouwbaarheid van onze dakbedekking valt of staat met een goede verwerking”, benadrukt hij. “Ook op dit vlak excelleert onze samenwerking. We dagen elkaar continu uit om producten én processen te verbeteren. Zo heeft Consolidated op ons advies en als eerste dakspecialist in Nederland gewerkt met een Jumbo-rol, bij de dakrenovatie van een flat in Enschede. Op deze rol zit maar liefst 192,5 m² in plaats van 5,5 m² dakbedekking, waarmee een enorme tijdswinst behaald kan worden. Bovendien wordt het aantal naden flink gereduceerd, waardoor het risico op lekkages afneemt. Daarnaast experimenteren we met cubitainers in plaats van blikken lijm en zetten we steeds hoger in op recycling, zoals op het voormalige Polaroid fabrieksterrein in Enschede.”

Gebruikers en bezoekers van de ‘Performance Factory’ kunnen straks weer parkeren op het parkeerdek van hal Oost.

Circulaire renovatie van het parkeerdek

De voormalige polaroidfabriek is in het bezit van Woningcorporatie Domijn dat zich, samen met diverse ondernemers en de gemeente Enschede heeft ingezet om de unieke locatie nieuw leven in te blazen. Het fabriekspand is getransformeerd tot een heuse talentenfabriek met een grote foodhal, kunst, cultuur, ambacht, ondernemerschap én sportfaciliteiten. De ‘Performance Factory’ bestaat uit vier gebouwen: hal West, Noord, Oost en Zuid. 

Domijn zelf heeft haar intrek genomen in gebouw Zuid. Gebruikers en bezoekers van de ‘Performance Factory’ kunnen parkeren op het parkeerdek van hal Oost. 

“Het parkeerdek van 7.500 m² is gerealiseerd in de jaren ’60 en was technisch volledig op”, vertelt Van der Weele. “We hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar de renovatiemogelijkheden hiervan, waarbij nadrukkelijk aandacht is besteed aan duurzaamheid en circulariteit. Maar ook aan een lange levensduur. Het nieuwe dak moest een bewezen levensduur hebben van ten minste 30-40 jaar. Samen met Derbigum spelen we hier optimaal op in.” Het oude dak wordt zorgvuldig gesloopt, waarbij zoveel mogelijk onderdelen worden hergebruikt of gerecycled, vertelt hij. “Bijvoorbeeld de Stelcon betonplaten worden hergebruikt op een andere locatie en de oude dakbedekking wordt door ons in vierkante meter stukken versneden en verzameld in speciale Derbigum bigbags, voor verwerking tot nieuwe dakbanen.”

Derbigum NT

In de fabriek van Derbigum in Perwez, België, wordt circa 4.000 tot 5.000 ton bitumen per jaar gerecycled. “Onze ambitie is om deze hoeveelheid in de toekomst uit te breiden tot 10.000 ton”, aldus Walsweer. “Om hiertoe te komen, worden diverse afvalstromen verwerkt. Allereerst recyclen we onze eigen productieresten. Daarnaast stimuleren we erkende verwerkers om niet alleen zuivere bitumen snijresten, maar ook oude en geschikte verwijderde dakbanen te verzamelen voor recycling.” 

Ook de dakbedekking in Enschede bleek na laboratoriumtests geschikt. “Bij aankomst in onze fabriek en na een controle van de inhoud is de dakbedekking verwerkt tot Derbigum NT; een bitumineuze dakbaan op basis van Nieuwe Technologieën (NT).” 

Een Derbicoat NT onderlaag meteen koudlijm wordt verkleefd aan de betonnen onderconstructie. Hier bovenop worden de Derbigum NT dakbanen gebrand.

Minimaal 25% uit gerecyclede bitumen 

Om Derbigum NT te maken, worden de vierkante meter stukken verschredderd, omgesmolten en procentueel toegevoegd aan het smeltbad met vloerbare bitumen, vertelt Walsweer. 

“Derbigum NT bestaat voor minimaal 25% uit gerecyclede bitumen. Voor de inlage maken we bovendien gebruik van gerecyclede PET-flessen. De dakbanen hebben een levensduur van minimaal 40 jaar! Aan het eind van hun levensduur kunnen de dakbanen gemakkelijk overlaagd worden met een extra Derbigum NT bitumineuze toplaag en zo de volgende > 40 jaar zorgeloos tegemoet zien. Daarna kunnen de dakbanen integraal en 100% gerecycled worden tot een hoogkwalitatieve secundaire grondstof voor nieuwe dakbanen: Derbitumen. Ons recycleproces heeft een aanzienlijk lagere milieu-impact dan de productie van bitumen via aardgasontginning. Zo dragen wij op unieke wijze bij aan de circulaire economie.”

Lage schaduwkost

Derbigum NT is KOMO- en DuBokeur-gecertificeerd en als categorie 1 product opgenomen in de Nationale Milieu Database (NMD). “Met een schaduwkost (MKI) van slechts € 0,54 per m² per jaar scoort Derbigum NT bovendien het best in de Milieu Prestatie Gebouwen (MPG)”, aldus Walsweer. “De milieu-impact is minimaal. Dat maakt Derbigum NT ook zeer geschikt voor nieuwbouwprojecten.”

Een goede functionaliteit en betrouwbaarheid van de dakbedekking valt of staat met een goede verwerking.

Gefaseerde uitvoering

Het parkeerdek in Enschede wordt in twee fases vernieuwd. “Het nieuwe dak wordt opgebouwd uit twee lagen”, aldus Van der Weele. “Allereerst wordt een Derbicoat NT onderlaag met een koudlijm verkleefd aan de betonnen onderconstructie. Hier bovenop worden vervolgens de Derbigum NT dakbanen gebrand. De naden worden nog een keer zorgvuldig nagebrand, om een optimale waterdichtheid te borgen, waarna als sluitstuk de berijdbare verharding wordt aangebracht. Eind dit jaar moet fase 1 (3.500 m²) worden opengesteld voor parkeren, waarna we begin 2023 starten met fase 2 (4.000 m²).”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?