Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Duurzaam alternatief voor een metalen dak
Gecombineerd met de imitatie staande naadprofielen ontstaat een betrouwbare afdichting met de uitstraling van een metalen dak.

Duurzaam alternatief voor een metalen dak

Flexibel en lichtgewicht dakbaan

Voor de renovatie van het eeuwenoude, stenen Gentse Wintercircus zocht aannemer Furnibo een nieuw dak. Een belangrijke eis: de oorspronkelijke uitstraling van verweerd metaal moest behouden blijven. De RENOLIT AKORPLAN Design dakbanen en profielen boden hiervoor de ideale oplossing.

Het Wintercircus werd opgetrokken in 1885 en vormde jarenlang, ook tijdens de winter, een prachtig kader voor allerhande circus- en theatervoorstellingen. Tot een felle brand in 1920 het circus verwoestte. Daarna was het pand in gebruik als garage en kwam het uiteindelijk leeg te staan, met verloedering tot gevolg. Zonde! Gelukkig zag Stad Gent dit ook in. Het Wintercircusgebouw, met zijn rijke erfgoedwaarde, krijgt een herbestemming als concertzaal, kantoor- en co-workingruimte, loungeruimte met café en restaurant. Zonder extra grond op te offeren ontstaat zo een aantrekkelijke plek voor de stadsbewoners.

Het Wintercircus, met zijn bijzondere koepeldak.

Om het gebouw opnieuw in gebruik te nemen was de renovatie van maar liefst 6.000 m² dakoppervlakte noodzakelijk. Deels had dit een complexe koepelvorm. ”Voor dit project was het esthetische aspect uiterst belangrijk”, onderstreept Jolien Haesebeyt, sales manager bij RENOLIT ALKORPLAN roofing products BENELUX. “Het dak moest tevens goedgekeurd worden door Monumentenzorg. Om die reden hebben we het antracietkleurige RENOLIT ALKORPLAN Design systeem voorgesteld.”

RENOLIT ALKORPLAN kunststof dakbaan met profielen.

Betrouwbaarheid gecombineerd met uitstraling

Dit systeem combineert de betrouwbaarheid van de RENOLIT ALKORPLAN kunststof dakbanen in PVC-P met de uitstraling van een metalen dak, dankzij de RENOLIT ALKORPLAN Design profielen. Deze staande naadprofielen, beschikbaar in twee formaten en verschillende kleuren, worden met warme lucht op de dakbaan gelast. “Het RENOLIT ALKORPLAN Design systeem heeft heel wat voordelen: hoge flexibiliteit, beperkt gewicht, gemakkelijke afwerking van dakdetails en onbeperkte creatieve mogelijkheden.”

Het in verval geraakte metalen koepeldak werd afgebroken. Daarna begon de nieuwe constructie met  multiplex en Rockwool isolatieplaten. Vanwege de nieuwe bestemming als evenementenhal werd gekozen voor een speciale akoestische opbouw. Als kers op de taart werd de koepel waterdicht gemaakt met de mechanisch bevestigde RENOLIT ALKORPLAN Design dakbaan in de kleur antraciet. 

De oorspronkelijke uitstraling van verweerd metaal blijft behouden.

“Deze dakbaan leent zich dankzij zijn flexibiliteit en lichte gewicht uitstekend voor een strakke en snelle afwerking van alle mogelijke
complexe dakvormen, zoals deze speciale koepelvorm. Gecombineerd met de imitatie staande naadprofielen ontstaat een betrouwbare afdichting met de uitstraling van een metalendak, zonder de problemen van aansluiting, lawaaihinder of condens.” 

“Het resultaat is best wel indrukwekkend,” zegt Jelle Defrancq, business unit manager van het dakdekkersbedrijf Tectum Dekkers. “Dankzij de samenwerking met onze leverancier RENOLIT ALKORPLAN roofing products hebben wij een mooi eindproduct afgeleverd. RENOLIT heeft ons bovendien heel goed begeleid met onder andere periodieke werfcontroles, ondersteuning bij de windlastberekeningen en de vlotte samenwerking met architect en hoofdaannemer.” 

Bijdrage aan een duurzame leefomgeving

Het Wintercircus project is een toonbeeld van klimaatneutraal en energiezuinig renoveren. Dit is een thema dat ook voor RENOLIT belangrijk is. Als fabrikant van PVC-P afdichtingsmembranen, zet het bedrijf zich al jarenlang in voor innovatieve oplossingen die bijdragen aan een duurzame leefomgeving. Voorbeelden hiervan zijn membranen voor cool roof daken, blauwe daken en groendaken én een innovatief bevestigingssysteem voor zonnepanelen.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details