Nog één keer kijkt Archicomm terug op ARCHITECT@WORK in regio Amsterdam. Op woensdag 27 en donderdag 28 september 2023 vond het evenement plaats in Taets op het Hembrugterrein in Zaanstad. Met ruim tweeduizend bezoekers was het volgens de organisatie een geslaagde eerste editie.
De organisatie van ARCHITECT@WORK zorgde in ieder geval gegarandeerd voor een goede sfeer. Uiteraard houdt dit verband met de vaste opzet van het evenement. De bezoeker zag kleine, maar overzichtelijke stands, volledig gericht op echte noviteiten. Dit maakt het mogelijk om in korte tijd veel mooie producten te ontdekken. Daarnaast ontbreekt het standhouders en bezoekers door de gratis catering aan niets. De eerste editie in Zaandam was echter nog niet zo goed bezocht als de laatste twee edities in Rotterdam (ruim 3.000 bezoekers in 2020 en 3.580 in 2022). Wellicht had dit te maken met het goede weer, of moet de architect nog even wennen aan het feit dat de beurs nu elk jaar in Nederland plaatsvindt.
“Wij zijn erg blij met het concept van ARCHITECT@WORK”, verklaarde een woordvoerder van Carpentier. “Dat elk bedrijf dezelfde stand heeft vinden wij erg prettig, we doen dan ook mee met verschillende edities. In Nederland, maar ook in Kortrijk.” Op het evenement stond het nieuwe Uni Line systeem van het bedrijf centraal, een circulaire gevelbekleding vervaardigd uit HOTwood essen die zonder zichtbare spijkers of schroeven bevestigd wordt. Meer hierover vanaf pagina 104.
Verschillende bedrijven vertelden op ARCHITECT@WORK Amsterdam over veranderingen binnen hun onderneming. Zo is Performance in Lighting Nederland (PIL) toegetreden tot de GEWISS Groep. Dit betekent concreet dat de verlichtingstak van het bedrijf uitgebreid wordt met nieuwe sectoren. PIL gaat daarnaast echter ook de vier andere segmenten van GEWISS verdelen in Nederland. Meer hierover op pagina’s 46 en 47. Ook voor een andere exposant is veel veranderd. Dit voorjaar is de Nederlandse producent van vezelcementproducten Cembrit opgegaan in het grotere Swisspearl. Die nieuwe merknaam is voor bezoekers even wennen, zo zei Dennis Schoonemeijer. “Wij kunnen nu echter ook de andere, hoogwaardige producten van Swisspearl leveren en hebben hier goede en oprechte gesprekken gevoerd.”
Unifit houdt zich al 25 jaar bezig met high-end lichtprojecten en is een officiële partner van Casambi. “Dit is de next big thing, hier zijn wij van overtuigd”, vertelde een medewerker van het bedrijf. “Grote stakeholders, zoals Osram, Occio en vele anderen, omarmen het besturingssysteem al. Daardoor verspreidt het zich heel snel.
Eén van de grote voordelen is dat het niet merkgebonden is en dat er geen infrastructuur aangelegd hoeft te worden. Hierdoor is grote flexibiliteit mogelijk en dit verhaal konden wij op ARCHITECT@WORK aan veel geïnteresseerde architecten vertellen.”
Ook verlichtingsspecialist Unlumited Lighting Solutions was aanwezig in Taets. “Deze mooie beurs is voor een architecturaal lichtmerk dé plek waar je moet staan”, verklaarde Senior Productmanager Henk Schaap. Tijdens het event stond het concept ‘Lighting, your way’, voor het bedrijf centraal. Hiermee benadrukt Unlumited Lighting Solutions dat het een oplossing wil leveren die is afgestemd op de specifieke behoeften van de architect.
Brakel Wandsystemen was ook present op deze editie van ARCHITECT@WORK en vond hier naar eigen zeggen de interesse die het bedrijf zoekt. De modulaire Brakel Qubes units worden goed ontvangen in de markt. Zij bieden de klant de mogelijkheid om te kiezen welke componenten dicht moeten zijn, of juist van glas en waar de deur zich moet bevinden. Ook na aanschaft zijn de Qubes makkelijk aan te passen of te verplaatsen. In juni meldde Archicomm dat er ruim 400 Qubes geleverd zijn, maar dat zijn er eind dit jaar volgens het bedrijf al 800.
Stap voor stap gaan we naar een bouw die circulair, biobased, natuurinclusief en energiepositief is. Rond deze transitie organiseerde Architectenweb op Architect@Work een serie van lezingen die meestal zo’n honderdveertig deelnemers trokken.
In haar lezing op ARCHITECT@WORK vertelde architect Nina Aalbers van ArchitectuurMaken over het feit dat haar bureau steeds vaker bouwt in hout. ArchitectuurMaken rekent van ieder project de CO2-uitstoot per vierkante meter uit om zo systematisch vast te kunnen stellen dat het op koers is om de klimaatdoelen van Parijs te halen. Ze raadt andere bureaus aan om hetzelfde te doen. Ook maakt zij gebruik van tweedehands materialen. Nestkastjes ontwerpt ze graag als ornamenten of sieraden in de gevel, zodat ze het ontwerp verrijken.
De transitie waar we voor staan vergelijkt architect Joost Roefs van De Twee Snoeken met de periode aan het begin van de twintigste eeuw toen industrialisering van de bouw samenging met de opkomst van het modernisme. De huidige transitie naar een circulaire, biobased en energiepositieve architectuur zal naar zijn idee ook resulteren in gebouwen die er anders uitzien. Denkend vanuit de reductie van CO2 is het beginpunt volgens hem om zo veel mogelijk te behouden wat er al staat, en dat strategisch te vernieuwen. In het geval van nieuwbouw ontwerpt hij met zijn team graag gebouwen die eenvoudig te transformeren zijn, of die later ook weer eenvoudig uit elkaar te halen zijn. Circulaire constructies dus. De inzet van zoveel mogelijk biobased materialen past daarbij.
In zijn lezing liet architect Aleksander Kongshaug van GXN – de onderzoekstak van 3XN – initiatieven zien om bestaande bouwmaterialen te oogsten en her te gebruiken. Omdat materialen meestal niet ontworpen zijn om weer los van elkaar te halen, is dat enorm lastig, vertelde hij. Nieuwbouw moeten we daarom echt zo ontwerpen dat het weer uit elkaar gehaald kan worden. Tegelijkertijd kijkt GXN ook naar nieuwe, biobased materialen. In die context toonde hij een nu nog experimenteel materiaal van BioMason dat gebonden wordt door bacteriën en zowel sterker als lichter is dan beton. Voor een tentoonstelling in Kopenhagen heeft GXN voor het eerst een kolom met het materiaal gemaakt.
Stedenbouwkundige Marco Broekman van BURA urbanism toonde tijdens ARCHITECT@WORK tenslotte hoe het gebied de komende decennia zal transformeren tot gemengd woonwerkgebied, waarbij voortgebouwd wordt op het karakteristieke weefsel van het gebied en waarbij de bosrijke natuur
behouden zal blijven.
De organisatie van Architect@Work heeft gekozen voor een jaarlijkse frequentie in Nederland. Als locatie wordt daarbij afwisselend Rotterdam Ahoy en Taets op het Hembrugterrein in Zaandam aangedaan. Het event komt op 11 en 12 september 2024 weer terug naar Rotterdam.
Neem dan rechtstreeks contact op met Architect at Work.
Contact opnemen