Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Het onverwachte inzicht van inclusieve ontwerpen

Het onverwachte inzicht van inclusieve ontwerpen

In een blogreeks met ArchiComm bespreekt creatief directeur Geoffrey Timmer van Colliers actuele thema’s en onderwerpen die van invloed zijn op het proces en de cultuur waarbinnen ontwerpen tot stand komen. Hij ziet de werkplek en de werkomgeving als het terrein waarbinnen actuele thema’s snel zichtbaar worden of een kans krijgen zich te ontplooien. De eerste bijdrage staat in het teken van diversiteit en inclusie.

Inclusieve ontwerpen beginnen bij de groeiende aandacht wereldwijd voor diversiteit en inclusie, gestimuleerd door wetgeving en richtlijnen. Dit strekt zich uit over verschillende domeinen, inclusief ontwerp en bouw, waar initiatieven zoals neurodiverse-vriendelijke werkruimtes en richtlijnen voor diverse gebouwde omgevingen opkomen. De werkomgeving fungeert als een bijzondere studieomgeving voor inclusieve verandering, waarbij de focus verschuift van specifieke aandacht voor doelgroepen naar transformerende ervaringen voor iedereen.

Diversiteit omvat veel gebieden, zoals levensstijlen, vaardigheden, leeftijd, geslacht en religie. Elke doelgroep wordt op een eigen manier aangesproken. Neurodiversiteit benadrukt bijvoorbeeld de inherente neurologische verschillen tussen mensen. Elk van ons bezit een uniek functionerend brein. Zo kiest hightechbedrijf ASML bewust voor medewerkers die qua neurodiversiteit afwijken van de norm. Peter Baillière (Executive Vice President Human Relations) benadrukt hun waarde en verklaart: “Wanneer we de sterke punten van neurodiversiteit beschouwen, zoals innovatie en creativiteit, sluiten ze perfect aan bij de behoeften van ASML.”

Ontwerpen met het oog op diversiteit en inclusie, begint met het erkennen dat individuen hun omgeving op verschillende manieren ervaren. In het analyseren en doorgronden van de klant, maar ook de dagelijkse routines van medewerkers zijn vaardigheden als empathie, observatie en het stellen van de juiste vragen essentieel.

De werkomgeving wordt namelijk steeds specifieker. Activiteitgericht werken brengt meer diversiteit aan de open kantoorlandschappen, wat verschillende activiteiten op een goede manier mogelijk maakt. Denk bij het ontwerp van kantooromgevingen dan aan meer aandacht voor verlichtingsniveaus, akoestiek en materiaalkeuzes. Deze veranderde invulling aan de ruimte is lang niet altijd esthetisch, maar wordt aangedreven door de feedback en voorkeuren van medewerkers.

“Wetgeving probeert te stimuleren. Het volgende niveau is om te inspireren.”

In diverse industrieën, waaronder die voor gamen, wordt significante vooruitgang geboekt op het gebied van toegankelijkheid en gebruikerservaringen. Niet alleen door begrip te hebben voor verschillende vaardigheden of beperkingen, maar ook de meerwaarde ervan inzien en hiernaar handelen. Het onthullen van verborgen potentie. Ik heb dit zelf ervaren toen ik mijn stem meer dan een week kwijt was. Ik nam mijn omgeving anders waar, luisterde met een andere aandacht. Ook musea spelen hier steeds vaker op. Zij organiseren bijvoorbeeld speciale avonden zonder triggers, om tegemoet te komen aan specifieke gevoeligheden.

Kantooromgevingen kunnen deze andersoortige ervaringen accommoderen door in het ontwerp doelbewust in te zetten op omgevingen die sterk contrasteren met de gebruikelijke norm. Hiermee creëren we niet alleen momenten van verwondering en verrassing, maar onderzoeken we ook hoe dit leidt tot ander gedrag, inzichten en denkwijzen. Op deze manier ontstaan omgevingen waar mensen graag tijd doorbrengen, met ervaringen die buiten hun gebruikelijke kader vallen.

Steeds meer wordt er geëxperimenteerd met omgevingen zonder triggers of ruimtes om sensorische ervaringen te versterken. We onderzoeken dit bijvoorbeeld zelf ook met onze diners op ons eigen kantoor. Lege kantooromgevingen blijken uitermate geschikt te zijn om binnen het comfort van de kantoorakoestiek met elkaar te dineren en een verstaanbaar gesprek te hebben.

De verschuiving van aandacht zorgt ervoor dat we niet alleen tegemoet komen aan een groep die daarvan afhankelijk is, maar tevens leidt tot transformerende ervaringen voor iedereen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details