Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Hoe makkelijk kan het leven zijn voor de architect?
Maarten Bijl: “De architect weet zeker dat hij met zijn planvorming rondom de inbouw van liften een goede start maakt.”

Hoe makkelijk kan het leven zijn voor de architect?

Het opnemen van een lift in je ontwerp kan nu met unieke makkelijke planningstool

Is het mogelijk om letterlijk met één druk op de knop een compleet voorstel te genereren waarin tot in detail staat beschreven hoe je – als architect – een lift in je ontwerpplan kunt opnemen? Met alle benodigde specificaties! En, zelfs tot aan het design van de cabine. Ja, dit is mogelijk. Schindler Liften lanceerde eerder dit jaar een Planning & Design Tool. Aan het woord is Maarten Bijl, Productmanager bij Schindler Nederland. “Door gebruik te maken van onze tool krijg je meteen zekerheid over het verticale transport dat je wilt integreren in je ontwerp, in de zin van vervoerscapaciteit, maatvoering en uitstraling.”

Natuurlijk wil je weten – in de voorbereiding – hoeveel gebruikers een lift zal hebben.

De redactie van Archicomm heeft bij Schindler mogen meekijken hoe de tool werkt – de nieuwste versie gaat in december online – en eerlijk is eerlijk: het credo ‘een kind kan de was doen’ is beslist van toepassing. Het leven voor de ontwerpende architect wordt inderdaad een stuk makkelijker gemaakt. 

Maarten Bijl vertelt dat je met reële maatvoering, hefvermogens en snelheden je planning al in slechts een paar minuten veel beter kunt afstemmen. “Zelfs ook een ervaren architect, dus een professional die al eerder met de uitdagingen rondom het verticale transport heeft gewerkt, verkrijgt extra én nuttige inzichten door de tool te gebruiken. Of, hij kan toetsen of zijn eigen uitgewerkte ideeën kloppen. Maar ook de architect die nooit eerder een ‘liftuitdaging’ op zijn tekentafel had liggen, kan er mee aan de slag. Die weet dan in ieder geval zeker dat hij met zijn planvorming rondom de inbouw van liften een goede start maakt.”

Hoe bouwen we de liftschacht?

Variabelen

Schindler Plan & Design maakt het mogelijk voor gebruikers om een lift op basis van alle mogelijke benodigde specificaties te ontwerpen. Sterker nog: het systeem kiest voor jou de best denkbare lift, op basis van de door jou ingevoerde variabelen. “Bij ‘variabelen’ kun je denken aan ten eerste het type gebouw. Dan kun je invoeren hoeveel gebruikers van het pand er zijn, hoeveel verdiepingen er (moeten) worden gebouwd, of er een kelder is, hoe groot je de lift wilt laten zijn etc etc. Je kunt het zo gek niet bedenken: in een logisch stappenplan binnen de tool wordt de architect of ontwerper op heel eenvoudige wijze begeleid naar het einddoel: weten waar hij aan toe is!” Maarten legt uit dat binnen de tool ook een plan kan worden geconfigureerd voor roltrappen. 

Schindler Plan & Design is gratis te gebruiken. “Iedereen kan dus meteen van start”,  zegt Maarten. “Als je uiteindelijk je plan wilt opslaan, dan vragen we je te registreren. Daarna ontstaan er nog toegevoegde mogelijkheden. Zo kun je in de project cloud de tekeningen, de BIM bestanden en renders van het cabine interieur ophalen, maar ook kun je eigen documenten opslaan om alles geclusterd te houden: makkelijk voor het overzicht. Ook kan van daaruit met één klik een offerte worden opgevraagd.”

Met de tool kunnen alle details goed worden uitgewerkt.

“Waar ik zelf ook zeer enthousiast over ben, is de mogelijkheid om ook via het systeem contact te hebben met bijvoorbeeld de aannemer”, zegt Maarten. “Door het project te delen vanuit de cloud, kan deze meteen meekijken.”

Trechter

Volgens Maarten is het systeem bovendien ‘toegankelijk en begrijpelijk’ omdat er veel met pictogrammen wordt gewerkt. “Als de liftdeur bijvoorbeeld naar links opent, dan wordt dit door middel van een afbeelding nog eens extra verduidelijkt. Er kunnen gewoonweg geen misverstanden ontstaan. De plaatjes leggen de definities uit. Het is echt laagdrempelig en afhankelijk van wat jouw variabelen zijn, kom je in de tool steeds nauwer in de trechter op weg naar het beoogde eindresultaat.”

De Planning & Design Tool neemt de architect stap voor stap mee in het ontwerpproces.

Natuurlijk is Schindler niet over één nacht ijs gegaan om deze tool te ontwerpen, te ontwikkelen ook live te krijgen. “We hadden al een tool maar die was niet compleet genoeg. We zijn daar verder op gaan bouwen. Mede ook met behulp van de feedback van gebruikers zijn we tot dit eindresultaat gekomen.”

Privacy

Een belangrijk aspect mag uiteraard niet vergeten worden én… is ook niet vergeten. En dat is de privacy. Maarten tot slot: “We begrijpen heel goed dat wij – als Schindler – ook vertrouwen moeten uitstralen én vertrouwen moeten bewijzen. Als een architect zijn project uploadt in het systeem en diverse data invoert, dan kan hij er 100% zeker van zijn dat die data ook veilig zijn. Niemand kan erbij. Onze legal-afdeling heeft daar heel veel aandacht aan besteed en dat is terecht: elke architect wil immers het mooiste plan ontwikkelen – en de beste oplossing voor het benodigde verticale transport integreren – en dús moet hij er zeker van zijn dat alles vertrouwd binnen deze cloud blijft.”

Schindler Plan & Design kan worden geopend via de ‘configureer’ knop op www.schindler.nl  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details