Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Hoogwaardige voordeuren brengen ode aan de Bauhaus-architectuurschool: Where form follows function
In de gladde en strakke geveldetaillering vormt de Bauhaus-collectie een zeer fraai accent.

Hoogwaardige voordeuren brengen ode aan de Bauhaus-architectuurschool: Where form follows function

Van tijdloos klassiek tot modern en altijd grensverleggend. Op dit moment wordt bijvoorbeeld gewerkt aan een Bauhaus-collectie, die een ode moet brengen aan de beroemde architectuurschool. 

“Binnen de nieuwe deurenserie gaan ambacht, techniek, functionaliteit en esthetiek perfect hand in hand”, vertelt general manager Franck De Munster. “De collectie zal dan ook veel architecten én bewoners kunnen bekoren.”

Bauhaus stond 100 jaar geleden voor een nieuwe en industriële manier van bouwen. De Amerikaanse architect Louis Sullivan was één van de eersten die de beroemde uitdrukking ‘form follows function’ gebruikte. Deze uitdrukking werd één van de fundamenten van de stijl en betekent simpelweg dat de architectuurvorm altijd in dienst moet staan van de functie, in plaats van zijn esthetische aantrekkingskracht. 

“Helaas is de Bauhaus-stijl in de publieke architectuur nooit volledig tot wasdom gekomen”, aldus De Munster. “Pas vandaag komt hier enige verandering in. Voornamelijk omdat op energetisch vlak nieuwe eisen aan de woning worden gesteld. Woningen moeten steeds kleiner en compacter worden gebouwd, dus moet er efficiënter worden ontworpen. Bovendien staan oplevertijden en prijzen onder druk.”

Pure, strakke lijnen

Door compact en in logische volumes te bouwen en dankzij goede isolatie wordt energieverlies tot een minimum beperkt. “Dit biedt nieuwe kansen voor de kubuswoning, die over de meest compacte bouwvorm beschikt. Na ruim 100 jaar heeft Bauhaus dus eindelijk zijn gelijk bewezen”, aldus De Munster. 

“Moderne, vierkante gebouwvormen met pure, strakke lijnen, grote glasoppervlakken en platte daken bepalen steeds vaker ons straatbeeld. Niet verwonderlijk, want in deze woning kunnen bewoners genieten van een zo groot mogelijk verwarmd én functioneel oppervlak. Zeker wanneer de hokkerige structuur wordt verruild door eenvoudige, open ruimtes. In de gladde en strakke geveldetaillering vormt onze Bauhaus-collectie een zeer fraai accent.”

In het donker zoeken naar de cilinderopening en deurgreep niet langer aan de orde.

Exclusief verkrijgbaar in Magnetude®

Kenmerkend aan de Bauhaus-collectie is dat de vorm de functies volgt. Het resultaat is een minimalistisch design, met de nadruk op gebruiksgemak en efficiëntie. De Bauhaus-collectie is exclusief verkrijgbaar in Magnetude®; de unieke en gepatenteerde techniek van FRAGER voor vleugeloverdekkende deuren, waarbij de deurpanelen via een magneetprincipe worden bevestigd. 

“Magnetude® biedt tal van voordelen tegenover klassieke vleugeloverdekkende deurpanelen”, benadrukt De Munster. “Zo is dilatatie voorgoed verleden tijd. Bij opwarming zet alleen de buitenplaat van de deur uit. De deurvleugel, met de scharnieren en het slot, blijft volledig stabiel. Zelfs bij opwarming van de buitenplaat tot 90°C kan de deurvleugel probleemloos worden geopend en gesloten! Hierdoor worden imposante deurafmetingen mogelijk. We produceren dagelijks deuren van 3 meter hoog en 1,50 breed, wat architecten nieuwe (esthetische) mogelijkheden biedt. Bovendien zijn alle technische uitvoeringen mogelijk. Van standaard opendraaiende tot pivoterende deuren. Met de Bauhaus-collectie kunnen architecten dus echt een statement maken. Daarnaast biedt de collectie tal van functionele voordelen.”

Functionele LED-verlichting 

Naast een uitstekende thermische isolatie biedt Magnetude® voldoende ruimte voor akoestische isolatie. Ook biedt de tussenlaag mogelijkheden voor functionele LED-verlichting, aldus De Munster. “Bijvoorbeeld om de deurgreep en cilinder discreet te verlichten. Hierdoor is in het donker zoeken naar de cilinderopening en deurgreep niet langer aan de orde.”

Grepen voor links- en rechtshandig gebruik

Ook de deurgrepen voor links- en rechtshandig gebruik zijn een uitstekend voorbeeld van de focus op functionaliteit. De handgrepen zijn breed genoeg om de deur te openen en bieden goede grip om de deur dicht te trekken. Dankzij de unieke opbouw van het Magnetude®-systeem kunnen de grepen bovendien onzichtbaar worden bevestigd.

Sobere vormgeving

Binnen de collectie hebben architecten keuze uit vele kleurafwerkingen, die de deuren een zachte en matte finish geven. De kleur van de deurgreep gaat naadloos en discreet over in de kleur van het deurblad, dat in een zeer strakke en sobere vormgeving is gegoten. “Deurgreep en eventuele beglazing bepalen de functie én vorm van de deur en daarmee het accent van de woning.”

Deurgreep en eventuele beglazing bepalen de functie én vorm van de deur en daarmee het accent van de woning.

Industriële maakbaarheid

Behalve een strakke vormgeving heeft FRAGER flink geïnvesteerd in de maakbaarheid van de collectie. Hierdoor gaan industrialisatie, kwaliteit en vormvrijheid uitstekend samen. 

“Met deze collectie bewijzen we dat met één soort greep verschillende deurmodellen gemaakt kunnen worden”, aldus De Munster. “Ook wordt zo min mogelijk materiaal gebruikt, voor een maximaal resultaat. In één industriële beweging wordt het aluminium voor de deurgreep door een matrijs geperst, op maat gezaagd en gepoederlakt. Gieten, polijsten en oppoetsen zijn niet meer nodig.”

Onderling verwisselbaar

Dankzij de magneettechniek kunnen alle deurfuncties ook in een latere fase worden toegevoegd. Alle onderdelen van het deurpaneel zijn namelijk eenvoudig onderling verwisselbaar. 

“Wanneer een nieuwe look gewenst is of bij schade aan glas of panelen hoeft geen nieuwe deur geplaatst te worden. Bovendien sluiten we perfect aan bij de circulair bouwen gedachte: aan het eind van hun levensduur kunnen alle onderdelen eenvoudig gescheiden en separaat gerecycleerd worden.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details