Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Installaties slim en stijlvol uit het zicht
De omkasting bij woonzorgcomplex Janshove in Baarle Nassau.

Installaties slim en stijlvol uit het zicht

‘We proberen per situatie het maximale te bereiken’ 

De energietransitie gaat hand in hand met maatregelen voor een beter binnenklimaat. Luchtbehandelingssystemen, warmtepompen en airco’s moeten echter wel ergens geplaatst worden. Modubar blijft daarom slimme oplossingen bedenken om deze installaties uit het zicht te plaatsen en het geluid hiervan te verminderen.

Uit het oog, is uit hart. Dat is althans de ervaring van project manager Arjan Kick. “We merken dat het psychologisch zo werkt dat alleen het zien van installaties al overlast kan geven. Het is dus zeer effectief om deze netjes weg te werken.” Hoe Modubar dit doet is in de basis voor elke situatie hetzelfde. “We werken met cassettes, die op een verschillende manier gevuld kunnen worden om de uitstraling aan te passen. Door bijvoorbeeld te kiezen voor gecoate golfplaten, gecoate plastisolplaten of verzinkte felsplaten. Kokosbuizen kunnen worden toegepast om de buitenzijde te laten begroeien.”

In Helmond heeft een omkasting dezelfde oranje kleur gekregen als het pand.

Ontwerpvrijheid voor omkasting

Het uiterlijk van de omkastingen wordt dus door de architect gekozen. “Per situatie is dit verschillend. Soms kiezen onze klanten een kleur plastisol die bij het pand past. Het is ook mogelijk om de verzinkte delen te laten poedercoaten. Hierbij zijn alle RAL kleuren mogelijk. We hebben kort geleden nog een project in Helmond afgerond waarbij een omkasting in een maaiveld dezelfde oranje kleur heeft gekregen als het pand. Voor de beplating zijn vaste kleuren beschikbaar, maar onze leverancier komt regelmatig met trendy toevoegingen in het assortiment.”

Natuurlijk is geluidisolatie ook een belangrijke factor bij de producten van Modubar. “Al onze systemen zijn zo ontworpen dat ze al geluidswerend zijn. De echte werking hangt af van de hoogte en de afstand tot de installatie, maar de panelen zijn geluidsabsorberend en we monteren de omkasting kiervrij.” Het Noise-Reducer geluidsscherm is speciaal geschikt om het geluid van bijvoorbeeld airco-units, warmtepompen, luchtbehandelingskasten en overige machines en installaties te reduceren. Deze geluidsschermen zijn aan één zijde voorzien van een absorberende laag minerale wol afgewerkt met een winddoek en een kunststof PE net. De achterzijde van de panelen is uitgevoerd met een gecoate staalplaat. Met deze materialen is een geluidsabsorptie van 8 t/m 17dB en een geluidsisolatie van 30dB mogelijk. “We proberen per situatie het maximale te bereiken en de resultaten zijn over het algemeen heel goed.”

Modubar geeft in elke situatie projectspecifiek advies, zo ook in Beuningen. “In dit geval besloot de architect om ons systeem nog te bekleden met gevelbekleding. Zo ontstond echt één geheel met het gebouw.” In Baarle Nassau werkte Modubar mee aan woonzorgcomplex Janshove. Arjan: “De behandelingskasten werden buiten geplaatst en hier hebben wij een geluidsscherm omheen gezet. Het mooie is dat wij al vanaf het begin bij de engineering betrokken waren. Zo werd de constructie meegenomen in de bouw en hoefden daarna alleen de panelen er tussen gehangen worden.”         

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details