Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Minimale aanzichtbreedtes, maximale transparantie
Pilotproject voor Megaline was bedrijfsverzamelgebouw Stock in Amsterdam.

Minimale aanzichtbreedtes, maximale transparantie

Nieuwe glazen vouwwand maakt nog hogere en bredere vleugelafmetingen mogelijk

Maximale transparantie, royale openingen en vloeiende overgangen tussen binnen en buiten. Dát is de ambitie van Solarlux. De marktleider in flexibele geveloplossingen innoveert en test haar producten continu, met oog voor technische details, design én een optimaal wooncomfort. In navolging van de populaire glazen vouwwandsystemen Ecoline (HR++ glas), Highline (triple glas), Combiline (hout/aluminium) en Woodline (hout) introduceert Solarlux nu Megaline; een glazen vouwwandsysteem waarmee nóg bredere vleugelafmetingen (tot 1.500 mm) mogelijk zijn.

“Met Highline waren architecten en eindgebruikers tot voor kort gebonden aan maximale vleugelbreedtes van 1.100 mm, bij een hoogte van 2.300 mm”, vertelt Jan Jaap Hofstra, Consultant Architecten bij Solarlux. “Vanuit de markt hoorden we echter dat grotere glasoppervlakken gewenst waren, met dezelfde slanke profilering, om gevels nog meer transparantie te geven. Wij hebben de mogelijkheden hiervoor in een pilotproject onderzocht en uitvoerig getest, waarna een nieuw ontwikkeltraject is gestart. Dit heeft geresulteerd in een nieuwe glazen vouwwand. Met Megaline kunnen we vleugelbreedtes tot 1.500 mm realiseren, bij een hoogte van maximaal 2.300 mm. Maar ook vleugels van 900 mm breed en 4.500 mm hoog behoren tot de mogelijkheden, afhankelijk van de gekozen isolatiewaarden, glaspakketten, et cetera. In nauwe samenwerking met de architect bepalen wij graag de juiste configuraties voor ieder project. De digitale tekeningen die hieruit voortkomen, kunnen eenvoudig aan het ontwerp worden toegevoegd.”

Pilotproject: Stock Amsterdam

Pilotproject voor Megaline was bedrijfsverzamelgebouw Stock in Amsterdam. “De wens voor dit industrieel vormgegeven gebouw op bedrijventerrein Verrijn Stuart was om de volledige gevel eenvoudig te kunnen openen”, vertelt Hofstra. 

“Bijvoorbeeld om een optimale opslag en logistiek mogelijk te maken. Hoge sparingmaten waren daarbij leidend. In plaats van overheaddeuren heeft de architect heel bewust gekozen voor Megaline vouwwanden in een grafietgrijze (RAL 7024) kleur, waardoor functionaliteit én uitstraling naar het allerhoogste niveau worden gebracht.”

Sterk én slank

Megaline is sinds begin 2022 voor iedereen verkrijgbaar. In plaats van een aanzichtbreedte van 99 mm in de vleugelovergang beschikt de nieuwe glazen vouwwand over een aanzichtbreedte van 132,5 mm. “Hierdoor is het vouwwandsysteem statisch nóg sterker dan zijn voorgangers, terwijl we nog altijd de slankste in de markt zijn”, aldus Hofstra. “In het geval van extreme weersinvloeden, bijvoorbeeld aan de kust, kan het profiel naar wens nog verder worden ‘opgeplust’ door extra profiel toe te voegen. Vouwwanden met vleugelhoogtes van 2.550 mm of hoger worden bovendien standaard uitgevoerd met een dorpel, om scheeftrekken van de vleugels te voorkomen. Zo garanderen we een maximale stabiliteit, onder alle omstandigheden.”

Behalve de stabiliteit is uitgebreid aandacht besteed aan de details. Zo beschikt het onderlopend systeem over hoogwaardige stalen loopwagens die, in combinatie met de uitgebreide stelmogelijkheden, zorgen voor een heel lichte loop. “Het is een uitgekiend ontwerp met drie in plaats van twee bionic-TURTLE® thermische onderbrekingen maakt de Megaline vouwwanden tevens geschikt voor passiefbouwprojecten”, vertelt Hofstra. “Uw-waarden tot 0,9 zijn geen enkel probleem.”

Waardevolle toevoeging

Afhankelijk van de gewenste isolatiewaarden kan Megaline worden uitgevoerd met HR++ of triple beglazing (22 tot 60 mm droog beglaasd). Ook is een combinatie met bovenlichten mogelijk. De aluminium profielen van het vouwwandsysteem kunnen geanodiseerd of gemoffeld worden (conform Qualicoat klasse 2) in elke gewenste RAL-kleur, waardoor zij een waardevolle toevoeging vormen voor iedere woning of bedrijfsruimte.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details