Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Neolith is binnen en buiten toepasbaar, bestendig, beschermend en duurzaam
Neolith Urban Boutique Amsterdam. (Beeld: Neolith)

Neolith is binnen en buiten toepasbaar, bestendig, beschermend en duurzaam

Wie in Nederland ‘Neolith’ zegt, zegt Michel Oprey en Beisterveld. De specialist in natuursteen en keramiek heeft vestigingen in Echt en Vianen en bedient de markt met klasse A-kwaliteit slabs en tegels. Als distributeur van Neolith ziet het bedrijf een enorme toename in omzet van dit schitterende materiaal. Volledig terecht overigens, aangezien Neolith over een ongeëvenaarde combinatie van eigenschappen beschikt. We spreken met Nick Jonkhout, accountmanager slabs bij Michel Oprey en Beisterveld.

“Neolith is een zogenaamde ‘sintered surface’, materiaal dat onder grote druk en intense hitte tot stand komt. Gemaakt van volledig recyclebare grondstoffen zoals mineralen en gemalen steen, is Neolith erg duurzaam. Door het productieproces komen er bovendien geen kunstharsen en polymeren aan te pas”, legt Nick uit. “Het is dus een 100% natuurlijk product, licht in gewicht, UV-bestendig en leverbaar in grote maten. De afmetingen van de platen zijn 360 cm x 120 cm en 320 cm x 150 cm.”

Maximale prestaties als gevelbeplating

Dat Neolith voor een uitermate fraaie afwerking in het interieur zorgt, vernemen we van Gilles Visser, van Visser Spiegels & Glas uit Duiven. “Neolith oogt keramisch en lijkt op glas. Het laat zich op die manier ook verwerken, we kunnen het slijpen, verlijmen, we kunnen uitsparingen en schuine hoeken/zijdes maken. Voor ons is dat ideaal, omdat we daar al het machinepark op hebben ingesteld. De mogelijkheden zijn eindeloos. Neolith in het interieur betekent een rijke uitstraling en een optimale hygiëne. Verwerk je het in keuken of badkamer, dan geniet je van grote oppervlakken zonder voegen. Wij verwerken dit materiaal als wandbekleding, vensterbanken, meubels en werkbladen. Zelfs op de vloer en tegen het plafond komt Neolith tot zijn recht”, schetst Gilles.

Visser Spiegels & Glas bestaat meer dan 75 jaar en blijft voortdurend innoveren. Daar past Neolith uitstekend bij, men werkt er nu een jaar mee. “We zijn bij Michel Oprey en Beisterveld gekomen vanwege Neolith. Inmiddels is dit product niet meer weg te denken uit ons programma, we zijn er meer dan tevreden over.” 

Zo tevreden zelfs, dat Visser het plan heeft opgevat om de gevel van het pand te renoveren met Neolith. Niet alleen een esthetische overweging, zo blijkt. 

Nick Jonkhout legt uit: “De eigenschappen van Neolith komen bij buitentoepassingen zeer positief naar voren. De platen zijn namelijk weerbestendig, krasvast en goed reinigbaar. Met Neolith lopen we ver vooruit als het aankomt op de BENG-norm. Met BENG-4 in aantocht wordt Neolith nog interessanter. BENG-4 schrijft voor dat de warmtetoetreding verminderd of verhinderd moet worden. De warmtewerende en brandbestendige eigenschappen van Neolith zijn van een ongekend hoog niveau, volledig geaccepteerd binnen BENG-4. Zie Neolith maar als een stuk zonwering voor de gevel.”

Zelfs de lucht wordt er schoner van!

Ook uniek aan Neolith is de mogelijkheid om de platen een nanotech-behandeling, genaamd Pureti te laten geven. Nick legt uit: “Pureti is een foto katalytische nanotechnologie die luchtvervuilende moleculen zoals NOX, SOX en VOC’s omzet in onschadelijke componenten. Dit is het enige foto katalytische product dat met succes is getest in het consortium van ISCAPE, het ambitieuze Europese Horizon 2020 project, dat de ecologische voetafdruk van Europese steden wil verkleinen en de luchtkwaliteit wil verbeteren. De keuze voor Neolith met Pureti-behandeling levert extra punten op bij een duurzaamheidscertificering. Een win-win situatie voor een blijvende en duurzame architectuur.” 

NUB Amsterdam

Michel Oprey en Beisterveld gaat ver in het leveren van support. “Zo is de gevel van Visser in Spanje ingetekend door de architect. Alles wordt straks als een bouwpakket aangeleverd en is makkelijk te plaatsen. Uiteraard worden alle montagematerialen meegeleverd. Het is een totaalconcept dat voorziet in snelle montage.” 

Het summum van ondersteuning treffen we aan in Amsterdam, waar Michel Opey & Beisterveld in samenwerking met Neolith een Neolith Urban Boutique (NUB) heeft geopend. De NUB is een inspiratieruimte en ontmoetingsplek voor architecten en bouwbedrijven die al werken of willen gaan werken met Neolith. Tevens is de NUB een perfecte omgeving voor een effectieve en krachtige besluitvorming. De projectadviseurs van Neolith zijn er werkzaam, zij ondersteunen de klant vanuit de NUB of op locatie en begeleiden indien gewenst Neolith projecten. 

“Gevelbouwers kunnen we met raad en daad bijstaan”, zegt Nick Jonkhout. “We kunnen het gevelontwerp in Spanje laten toetsen/calculeren om de gevel op een zo efficiënt mogelijke manier uit te laten werken in Neolith, rekening houdend met de afmetingen van de platen en de gekozen ondergrond of constructie. Zie het als een extra service.”    

Prof. dr. Ir. Jos Lichtenberg. (Beeld: Rob Stork)

Prof. dr. Ir. Jos Lichtenberg van de TU Eindhoven over Neolith:

“Ik ben behoorlijk enthousiast over het materiaal Neolith. Het heeft een rijke uitstraling, zet nauwelijks uit waardoor naden klein kunnen blijven. Het is weerbestendig en slijtvast. En, het is nog betaalbaar ook. Daarbij is het onbrandbaar (Euro-brandklasse A2) waarmee het interessant wordt voor meerlaagse (woon)gebouwen. Daarop vallen altijd veel gevelmaterialen af. Interessant is tevens dat een geventileerde gevel met buitenbeplating in de zomerperiode de warmtestroom naar binnen beperkt. Met name voor zon beschenen gevels werkt de beplating bij een geventileerde gevelconstructie als een parasol. In het kader van de nieuwe BENG-normering wordt de beperking van de binnentemperatuur overschrijding in juli een belangrijk criterium. 

Kortom, Neolith combineert een aantal aantrekkelijke en relevante kenmerken.”

Prof. dr. ir. Jos Lichtenberg, Emeritus Hoogleraar Building Technology aan de TU Eindhoven, Voorzitter Stichting Slimbouwen en Innovator bij Off Road Innovations.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details