Een stoer en industrieel interieur, dat tóch warm aanvoelt. Met het interieur van een royaal penthouse en onderliggend appartement in de voormalige Joodse school in Amsterdam-Centrum maakt interieurontwerper Cris van Amsterdam een duidelijk designstatement. Hij is erin geslaagd om de bewonerswensen te vertalen naar een interieur met allure, waarin openheid & geborgenheid, ruw & zacht en robuust & verfijnd perfect samenkomen en waarin het karakter van de school op sublieme wijze behouden blijft. Het gebruik van rauwe materialen zoals beton, hout en staal levert hier een belangrijke bijdrage aan.
Met veel passie en deskundigheid ontwerpt Van Amsterdam interieurs voor woningen, hotels, restaurants, kantoren en winkels, waarin karakter, sfeer en functionaliteit voorop staan. Het interieur in de voormalige school is hier een sprekend voorbeeld voor.
“Dit project heeft werkelijk alles: ruimte, licht en een geweldig uitzicht”, vertelt hij. “Over de volle lengte van het penthouse loopt een prachtige gang met twee trapopgangen, die stijlvol is afgewerkt met stalen harmonicadeuren. De trap is bekleed met travertin, waarbij houten blokken voortaan dienst doen als traptreden. Op de lange cementwanden heb ik figuratieve Inca-patronen laten aanbrengen, waardoor vanaf het allereerste moment karakter en warmte samenkomen.”
In het penthouse zelf heeft Van Amsterdam – naast de materialisatie – met name aandacht besteed aan de indeling. Want hoe maak je een ruimte van 430m² en met plafondhoogtes tot 3,8 meter toch intiem?
“Ik heb diverse leefgebieden gedefinieerd en elementen als een haard en vrijstaand barmeubel toegevoegd, die de ruimte optisch opdelen. Zónder de mooie en lange zichtlijnen in het penthouse te beïnvloeden”, vertelt hij.
“Bovendien is de oude balkenstructuur behouden. Tussen de keuken en het atelier heb ik een stalen frame met slanke profielen en glasvullingen toegevoegd, in combinatie met een stalen taatsdeur die reikt van vloer tot plafond.”
Ook zijn dubbele stalen taatsdeuren toegepast tussen de woonkamer en studiekamer en tussen de hal en gym van het onderliggende appartement. “De deuren zijn gemaakt van warmgewalst (brut) staal, dat is afgewerkt met een olie. Hierdoor behoudt het staal zijn puurheid. De lassen zijn niet weggeschuurd, maar worden juist gekoesterd en vormen een essentieel onderdeel van de look & feel.”
Wat de taatsdeuren ook onderscheidt, is de toepassing van schopborden die de deuren stoerheid, maar tevens een slank aanzicht geven. Om een juiste verhouding van gesloten en open vlakken te creëren, heeft Van Amsterdam de gulden snede toegepast.
“Door bij de vlakverdeling de menselijke maat centraal te stellen, is er een organische en logische vlakverhouding ontstaan.” De deuren zijn geproduceerd door Laska Metaal. Voor de verankering van de deuren maakte Van Amsterdam voor het eerst gebruik van de taatssystemen van FritsJurgens. “De overstap naar een ander type scharnier was best spannend”, vertelt hij. “Toch heeft het perfect uitgepakt. Voor de montage hoefde de vloer niet geopend te worden en de kwaliteit en flexibiliteit van het systeem zijn uitstekend. Zo kun je tot op de millimeter nauwkeurig instellen hoe de deur sluit en valt. Ook ben ik enorm te spreken over de 90° opening, waardoor de deur ook in geopende stand ruimtelijke impact maakt. Dat was ik niet gewend en draagt bij aan het verbinden van de verschillende ruimtes.”
Het innovatieve, onzichtbare en onderhoudsvrije scharnier van FritsJurgens wordt al in de fabriek van de deurfabrikant in de taatsdeur geïntegreerd. “Architecten en eindgebruikers hebben keuze uit een standaard System One scharnier (inbouwdiepte: 40 mm) of een zelfsluitend System M+ scharnier (inbouwdiepte: 8 mm)”, vertelt projectmanager Jeroen Iemhoff. “In het penthouse en appartement is gekozen voor ons System M+ scharnier, dat zich onderscheidt door een instelbare sluitingsdemping (soft close) en hydraulische openingsdemping. Hierdoor wordt een elegante deurbeweging gegarandeerd en is de kans op vingers tussen de deur aanzienlijk kleiner. Bovendien wordt de aangelegen muur beschermd, ongeacht met hoeveel kracht de deur wordt geopend.”
De FritsJurgens systemen zijn geschikt voor deuren tot 500 kilo, vertelt hij. “Voor de montage hoeven slechts een vloer- en plafondplaat van 40 x 80 mm bevestigd te worden. Waar de plafondplaat wordt vastgezet met reguliere schroeven, zijn voor de vloerplaat twee gaatjes van 8 mm voldoende. Hierdoor kan het systeem ook uitstekend geïnstalleerd worden in combinatie met vloerverwarming.”