Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
UV-C zuiveringssysteem bindt de strijd aan tegen corona
De combinatie van UV-luchtontsmetting en aerodynamica maakt dat deze plafondgemonteerde Thermo Bel MADS-toestellen ideaal zijn voor grote ruimtes met publiek. (Beeld: ©Luxibel – ©engel.ac – stock.adobe.com)

UV-C zuiveringssysteem bindt de strijd aan tegen corona

MaxiCool zet zijn schouders mee onder onze gemeenschappelijke strijd tegen corona. Dat doen ze met de UV-C desinfectiesystemen waarvoor er binnen de MaxiCool groep een nieuwe afdeling werd opgericht. Het doel is het inperken van Covid-19 met een bewezen technologie die op een innovatieve manier wordt toegepast.

Zoals het in coranatijden nu gaat, werd het nieuws eind augustus met een online persconferentie aangekondigd door Group Engels te Antwerpen. Group Engels gaat een samenwerking aan met de Belgische producent Luxibel om samen de strijd aan te binden tegen de Corona pandemie. Onder de naam Thermo Bel willen we de beproefde UV-C technologie tot in onze scholen, ziekenhuizen, kantoren, faciliteiten, horeca en retail brengen om zo het hoofd te bieden aan het venijnige virus. Ook toekomstige varianten en andere boosdoeners zoals bacteriën, schimmels en gisten kunnen met de UV-C technologie bestreden worden. Group Engels heeft MaxiCool BV aangesteld als distributeur voor de Thermo Bel producten in Nederland.

Deze Thermo Bel B-Air V2 zorgt voor 24-uurs luchtdesinfectie in aanwezig-heid van mens en dier. (Beeld: ©Luxibel – ©engel.ac – stock.adobe.com)

Bewezen technologie

“Deze UV-C technologie is op zich niets nieuws”, gaat Product & Sales Director Carlo Postulart van start. “De technologie bestaat al meer dan 100 jaar en heeft inmiddels bewezen dat ze een belangrijke bijdrage kan leveren in het neutraliseren van virussen zoals tuberculose, SARS, ebola en andere. Het is zelfs zo dat vandaag al ons drinkwater wel ergens een UV-C lamp is gepasseerd. Ook in operatie ruimtes in ziekenhuizen wordt het al ingezet. UV-C is dan ook een bewezen technologie die het aantal infecties drastisch doet verminderen.” 

Hoe het werkt? 

“Wetenschappelijk gezien is UV-C licht een korte golfstraler van 254. Aan de Universiteit van Boston werd aangetoond dat dit licht, mits een voldoende dosis energie, de erfelijke RNA structuur van deze virussen beschadigt waardoor de vermenigvuldiging wordt gestopt. Zo reduceert UV-C licht reeds na een 25 seconden maar liefst 99,9999% van de virussen. Een bewezen technologie.”

Onderscheid tussen lucht- en oppervlaktedesinfectie

De UV-C desinfectiesystemen van Thermo Bel kunnen worden opgedeeld in twee categorieën: de gesloten systemen B-Air voor luchtdesinfectie en de B-Direct toestellen met open lampen voor oppervlaktedesinfectie. Deze laatste mogen enkel in werking zijn wanneer er niemand in de ruimte aanwezig is, aangezien de straling bij verkeerd gebruik schadelijk kan zijn voor huid en ogen. Ingebouwde veiligheidssystemen, met onder meer een aanwezigheidssensor, waarschuwingslamp en auditief signaal, moeten dit voorkomen. Waar Thermo Bel vooral op inzet, zijn weliswaar de B-Air gesloten stralers voor luchtdesinfectie. Deze kunnen vol continu 24/7 in werking zijn, ook in ruimtes waar mensen aanwezig zijn. 

Carlo Postulart: “Deze gesloten stralers zuigen via een luchtkoker de mogelijk vervuilde lucht aan waarna deze langs twee Signify (Philips) UV-C lampen passeert en virusvrij wordt gemaakt.” 

De stralers laten zich op verschillende manieren gebruiken: staand, aan de wand gemonteerd of verticaal aan het plafond. “Dit laatste is, in het geval van ruimtes met voldoende hoge plafonds, zeer interessant”. “De lucht wordt naar boven aangezogen waardoor de circulatie van de eventuele aerosolen ingeperkt wordt. Eens gezuiverd, wordt de lucht terug naar beneden de ruimte in gestuurd.”

Doordat de lucht naar boven wordt aangezogen, heeft de potentieel vervuilde lucht minder kans om te circuleren.

Gecertificeerde dealers en installateurs

Kwaliteit, deskundigheid en veiligheid primeren. Daarom worden de UV-C-stralers verdeeld via het MaxiCool Thermocomfort-netwerk met opgeleide en gecertificeerde Thermo Bel installateurs. Zij zijn vertrouwd met de juiste dimensionering van de toestellen en het meten van de effectieve stralingsintensiteit. De installateur kan zijn klant ook een interessant service-contract aanbieden waarbij de lampen jaarlijks vervangen worden (levensduur van 9.000 branduren) en het toestel gereinigd wordt. Een aanrader om de goede werking te blijven garanderen.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details