Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Veiligheid boven alles. Maar doe dat wel met bewijs: kies voor het garantielabel van GND

Veiligheid boven alles. Maar doe dat wel met bewijs: kies voor het garantielabel van GND

Niemand zal dat statement willen betwisten. De in de markt bekende labels van GND zijn de bevestiging van die veiligheidsambities.Inleiding

Met deze labels wordt voldaan aan het bouwbesluit én met de GND-zekerheidsklassen bieden de bij GND aangesloten fabrikanten ook nog eens garantie op de functionele prestaties van het geleverde en gemonteerde producten. “Ons advies is daarom helder”,  zegt Henk Breel directeur bij de overkoepelende belangenorganisatie GND. “Een architect zou bij het voorschrijven die zekerheidslabels meteen moeten meenemen. Al vanaf het ontwerp ‘moeten’ we het immers met z’n allen al over veiligheid willen hebben.”

Op de vraag of de architecten en ontwerpers dan niet worden beperkt in hun ontwerpvrijheden, is Henk ook helder. “Laat hen ook vooral een beetje eigenwijs blijven. Dat is juist hun kracht. We hebben immers in de markt nog steeds die geweldige creativiteit nodig. De vrijheid van architecten om iets te ontwerpen blijft dus staan. Ik ben er daarnaast van overtuigd dat de fabrikanten van deuren ook creatief genoeg zijn waardoor ze altijd met passende oplossingen komen binnen de gestelde ontwerpen. Ik durf hier zelfs te stellen dat de fabrikanten vrijwel alles kunnen.”

Toch erkent Henk dat er de komende jaren wellicht een spanningsveld kan ontstaan. “De vraag is welke standaard we gaan kiezen in Europa. Dat is moeilijk te voorspellen. In Europa wordt immers wel gestreefd naar een zekere harmonisering en we zien ook dat Nederland niet leidend is in die discussie, maar feit is wel dat we nu hier met z’n allen al wel voldoen aan die Europese afspraken. Ik voorzie daar dus niet zo veel problemen. Wij – als belangenorganisatie – hoeven daar dan dus ook niet zo veel energie in te stoppen.”

De architecten en de vormgevers kunnen dus ‘hun gang’ blijven gaan. “Sowieso heeft de architect een thema als duurzaamheid al scherp omarmd. Verder kunnen wij hem er alleen nog maar op attenderen dat bijvoorbeeld in het tweede kwartaal van dit jaar de nieuwe eisen van rookwerendheid ingaan en dat alle componenten dan worden getest. Maar de bij ons aangesloten leden hebben daar uiteraard al lang op ingespeeld.”

Veiligheid blijft dus altijd boven alles gaan. En de markt wil dit zien. De GND-garantielabels zijn dan ontwikkeld om de brand-, rook-, inbraak- en geluidwerendheid van een deur of deur-kozijncombinatie op eenvoudige wijze voor iedereen zichtbaar te maken. “De brandwerende GND-deur is te herkennen aan het rode garantielabel en de daaronder geplaatste zekerheidslabel voorzien van een brandicoon in de hangzijde van de deur. Na het uitlezen van de QR-code is in één oogopslag te zien welke prestatie de deur of deur-kozijncombinatie levert, bijvoorbeeld 30 of 60 minuten brandwerendheid.”

Het controleren van de rookwerendheid gebeurt op dezelfde wijze. “Zo kan men daar op het prestatiescherm aflezen of de deur aan de Sa- of S200-eis voldoet.”

Meer informatie: www.gnd.nl/rookwerend en www.gnd.nl/brandwerend    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details