Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
‘Verrast over mogelijkheden en resultaat’
PREFALZ Anthraciet in Amsterdam. (© PREFA | Croce & Wir)

‘Verrast over mogelijkheden en resultaat’

Het is bestand tegen extreme weersomstandigheden, roestvrij en licht in gewicht: we hebben het over de voordelen van aluminium dak- en gevelbekleding, aldus Tom Vanhandenhove van PREFA GmbH meteen bij het begin van dit gesprek.

De oorsprong van PREFA GmbH gaat terug naar het jaar 1946 toen Alois Gödl uit Salzburg in Oostenrijk een dakbedekkingssysteem bedacht. Tom: “Speciaal voor de berghutten in Oostenrijk en omwille van het gewicht en de duurzaamheid, koos hij voor geperste platen van aluminium. Een uitvinding, inmiddels verder ontwikkeld, waarover wij nog steeds zeer enthousiast zijn.” 

Losanges 44×44 Mayagold in Kapellen. (© PREFA | Croce & Wir)

De keuze in het materiaal van dakpannen is groot: je hebt ze in verschillende soorten als klei, beton of lei. 

“Onze aluminium daken en gevels zijn onderdeel van een mooi en milieuvriendelijk totaalsysteem, ook ideaal geschikt voor renovaties. Het is naast kleur-, storm-, roest- en breukvast ook nog eens licht in gewicht. Voor ons genoeg argumenten om maximaal veertig jaar garantie te bieden.”

Bij een dakrenovatie is het vervangen van een bestaande door een aluminium overkapping geen probleem. “Als de bedekking, constructie of het isolatiemateriaal aan vernieuwing toe zijn of als deze beschadigingen vertonen die gevaarlijk zijn, dan helpen wij bij het ontwikkelen en realiseren van de renovatieplannen. In elke fase ondersteunen en adviseren we.” 

Siding.X Anthraciet (©Sallys Welt)

Het vervangen door aluminium scheelt enorm in gewicht. “Dat kan wel tot dertig kilo per vierkante meter schelen. Interessant als  bijvoorbeeld een leien dak aan vernieuwing toe is. De draagconstructie is vaak niet berekend op het gewicht van dakpannen gemaakt van klei of beton. Dan is de vereiste extra versteviging een dure investering, die wellicht niet loont.”

In de afgelopen 75 jaar is Prefa steeds verder ontwikkeld. “Vandaag de dag beperken we ons niet alleen tot daken. Ook het bekleden van gevels hebben we ruimschoots in de vingers. We leveren daarbij, indien nodig, alle vereiste en benodigde accessoires. We zijn er voor elke bouwconstructie, van woning tot bedrijfspand, klein of groot. Op en aan elk gebouw bevestigen wij vakkundig  aluminium dak- en gevelbekleding. Het is ook prima te combineren met andere bouwmaterialen zoals hout en steen. De mogelijkheden zijn divers en ons assortiment is groot.”

Dakpan R.16 Anthraciet optioneel sneeuwstoppers in Kirchbach. (© PREFA | Croce & Wir)

Aluminium leeft: het zet uit en krimpt. “Met een speciaal procedé is voorzien dat de kleurcoating de werking van het materiaal volgt, zodat het niet afschilfert. In Oostenrijk en Duitsland heeft Prefa zich daarmee inmiddels ruimschoots bewezen. Met een breed scala aan accessoires sluiten bestaande dakramen moeiteloos aan, zijn zonnepanelen eenvoudig geplaatst en zorgen de toebehoren voor de juiste verhouding verluchting en verwarming van het pand. Met een antidreunstrook is gezorgd dat het metalen omhulsel nooit als een klankkast klinkt: het absorbeert geluid en trillingen.”

Steeds vaker merkt Tom dat mensen enthousiast zijn over aluminium dak- en gevelbekleding als alternatief voor klei, lei en beton. “Als we langskomen en onze producten presenteren dan zijn de mensen verrast. Het geeft hen meer mogelijkheden als het gaat om design en uitstraling. Het is een soepel materiaal dat ook voor de verwerker makkelijk hanteerbaar is. Beschouw dit dus maar als een extra voordeel”, besluit Tom.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details