Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Waardebehoud van vloeren, hoe doe je dat?
De 20 jaar oude Marmoleumvloeren van de faculteit werden volledig gerecycled. (Beeld: Matthias Groppe, Paderborn)

Waardebehoud van vloeren, hoe doe je dat?

Een unicum in de linoleumwereld

Bij bouwen en renoveren wordt duurzaamheid steeds belangrijker. Waar komen producten vandaan? Wat is hun milieubelasting, en wat gebeurt er na hun eerste levensduur? Dit zijn vragen waar Forbo Flooring zich al jaren mee bezig houdt. De meest recente ontwikkeling van het bedrijf is Marmoleum Walton Circulair, een linoleum vloer waarin teruggenomen eerder geïnstalleerd materiaal verwerkt is.

Marmoleum Walton Circulair. (Beeld: Matthias Groppe, Paderborn)

Forbo Flooring ontwerpt vloeroplossingen met een betere toekomst als uitgangspunt. Daardoor is het bedrijf de ideale partner voor architecten bij het maken van duurzame keuzes. “Architecten zien wij als voorvechters en inspirators op het gebied van duurzaam bouwen en renoveren”, zegt Hanne van Nederveen, segmentmanager architectuur en design. “Dit sluit aan bij onze uitgangspunten als we vloeren ontwerpen: hergebruik en waardebehoud. We willen onze ecologische voetafdruk minimaliseren, door hergebruik van hernieuwbare en verantwoorde grondstoffen te maximaliseren.” 

Forbo Flooring kan nu ook gebruikte vloeren recyclen. (Beeld: Rubenvisser.com)

Vanuit deze gedachte adviseert Forbo Flooring de architect graag over een duurzame, veilige en circulaire vloeroplossing voor elk project. De eigenschappen van de vloeren kan het bedrijf onderbouwen met door derde partijen geverifieerde EPDs (Environmental Product Declaration) en HPDs (health product declarations). 

Een van de innovatieve en duurzame mogelijkheden is een Modul’Up losleg vloer, die geïnstalleerd wordt zonder lijm. Dit banenvinyl is ook eenvoudig te demonteren en zonder aanpassingen opnieuw te gebruiken. Daarnaast kan Forbo dit recyclen in een eigen proces, om als gerecyclede content te dienen voor andere vinyl producten

Post-use (end of life) gerecycled content wordt ook in de bovenlaag gebruikt. (Beeld: Rubenvisser.com)

Daarnaast is Marmoleum vanzelfsprekend een duurzame keuze, alleen al vanwege de natuurlijke grondstoffen die voor de productie van het linoleum gebruikt worden. Bovendien wordt van snijrestanten die tijdens het productieproces overblijven opnieuw een grondstof gemaakt. Begin 2000 breidde Forbo de recyclestroom uit naar een dienst waarbij klanten ook de snijrestanten van nieuw gelegde vloeren terug kunnen leveren voor recycling.

Innovatie: Marmoleum Walton Circulair

Van Nederveen: “Recent zijn we hierin een stap verder gegaan: door het terugnemen en recyclen van linoleum vloeren die jarenlang dienst hebben gedaan. Het recyclen van een gebruikte vloer waarop is gelopen, geknoeid en lijmresten aan kleven is een flinke uitdaging. Een uitdaging die we graag aangingen.”

Forbo Flooring ondersteunde TU Delft bij de renovatie van de faculteit Elektrotechniek Wiskunde en Informatica. De 20 jaar oude Marmoleumvloeren van de faculteit werden volledig gerecycled. “Het is gelukt om teruggenomen materiaal in onze eigen productie te verwerken tot ‘nieuw’ linoleum: Marmoleum Walton Circulair. Hierin zit niet alleen post-use (end of life) gerecycled content in de rug van het product, maar deze is voor het eerst ook gerecycled in de bovenlaag verwerkt. Een unicum!” 

Deze overtreffende trap in het duurzame verhaal van Forbo is zeker niet eenmalig. Het bedrijf zoekt de samenwerking met architecten om in een vroeg stadium renovatieprojecten te signaleren, zodat het bedrijf gebruikte vloeren kan terugnemen voor verwerking in nieuwe vloeren. “Het is noodzakelijk om met elkaar in gesprek te blijven, want circulair werken kun je niet alleen doen. Dankzij architecten kunnen wij oude biobased vloeren vinden waarvan wij een nieuwe vloer kunnen maken. In feite krijgt de vloer een tweede leven, en de waarde blijft behouden.”

Op Architect@Work was het Marmoleum Walton Circulair te zien, maar konden bezoekers ook 100m2 van de vloer winnen.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details