Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
De rode draad? De aanpassingsmogelijkheden!
61 Ninth Avenue, New York, VS. Toegepaste systemen: MB-SR60N, MB-SR60NY. Project: Rafael Vinoly Architects PC.

De rode draad? De aanpassingsmogelijkheden!

5 ecologische kantoorgebouwen die u zullen bekoren

Duurzaam bouwen in de kantoorsector betekent niet dat dit ten koste moet gaan van interessante en gedurfde vormen. Veel oplossingen die worden gebruikt bij duurzaam bouwen moedigen architecten zelfs aan tot gedurfde en innovatieve designoplossingen. Ontdek vijf voorbeelden die u zullen bekoren! 

Onderstaande voorbeelden uit de hele wereld laten zien hoe het gebruik van aluminium, glas en een visionaire design benadering van architecten zich kan vertalen in de bouw van een kantoorgebouw dat voldoet aan de BREEAM- of LEED-normen en er tegelijkertijd opmerkelijk en qua design er meesterlijk uitziet. 

61 Ninth Avenue – flexibiliteit op vele niveaus

Dit bijzondere kantoorgebouw, ontworpen door architectenstudio Rafael Viñoly en gebouwd op de hoek van een druk kruispunt in een historische industriewijk, is een icoon van Meatpacking District Manhattan geworden.

Kenmerkend zijn de enorme aanpassingsmogelijkheden. Door de plaatsing van de communicatiekern aan één zijde van het gebouw was het mogelijk om de ruimte flexibel aan te passen naar de wensen van de huurders. Met vliesgevels kunnen diverse indelingen van de ruimtes worden gecreëerd, verschillend op elke verdieping. Het resultaat is niet alleen een uniek interieur, maar ook een interessant uiterlijk van het gebouw. Bovendien bieden de vele terrassen met verschillende configuraties, afhankelijk van de verdieping, een sociale ruimte maar toch ook weer een gevoel van privacy. In het gebouw zijn tal van duurzame en ecologische oplossingen toegepast, waardoor het de LEED-certificering Gold-status heeft verworven. 

Green2Day, Wrocław, Polen. Toegepaste systemen: MB-78EI, MB-78EI muntin-wanden, MB-86 ST, MB-DPA, MB-SR50N HI+. Project: Maćków Design Studio. (Beeld: Maciej Lulko)

110 Cannon Street in Londen – indrukwekkende renovatie

Dit is een voorbeeld van een gebouw dat na een ingrijpende transformatie een boegbeeld van de renovatiesector van kantoorgebouwen is geworden. De wijzigingen die 10 jaar geleden werden doorgevoerd zijn nog altijd even attractief. Dankzij het gebruik van de semi-structurele gevel MB-SR50N Efekt werd van buitenaf een uniform beglazingsbeeld verkregen dat in lijn is met de overige gebouw onderdelen.

De renovatie van het gebouw, die de energie-efficiëntie heeft verbeterd, heeft het waterverbruik drastisch verminderd, en de keuze voor volledig recyclebare materialen zoals aluminium heeft geleid tot de BREEAM-certificering ‘Very Good’.

Green2Day – een kantoorgebouw dat perfect is geïntegreerd met de omliggende ruimte

Een kantoorgebouw kan tegelijkertijd milieuvriendelijk én indrukwekkend zijn. Een voorbeeld van zo’n project is het Green2Day gebouw, dat werd ontworpen door Maćków designstudio en gerealiseerd in het Poolse Wrocław. De architecten zijn erin geslaagd een zeer gewaagd project te realiseren, gebaseerd op grootschalige gebruik van niet-standaard beglazing.

Mennica Legacy Tower, Warschau, Polen. Toegepaste systemen: MB-86SI MLT, MB-SE80 MLT, MB-SR60N, MB-SR60N MLT. Project: Goettsch Partners.

Dit moderne, 7 verdiepingen tellende kantoorgebouw, gebouwd aan de rand van het historische stadsgedeelte, valt niet alleen op door zijn vorm.

Het is zo ontworpen dat de buurt wordt opgefleurd door de aanleg van een grote openbare ruimte en de reactivering van een vroegere vergeten wandelverbinding, die een historisch en aantrekkelijk alternatief biedt voor de overige wandelroutes in de buurt. 

Dankzij de toegepaste gevelsystemen MB-SR50N HI+ met een zeer hoge thermische isolatie (Uf vanaf 0,6 W/m2K) en oplossingen die het water- en energieverbruik enorm verminderen, verkreeg het gebouw het LEED Gold certificaat. 

Mennica Legacy Tower – Commercial High-Rise Architecture

Dit prestigieuze kantoorgebouw in de Poolse hoofdstad verkreeg de titel beste investering in Polen en in Europa in de categorie ‘Commercial High-Rise Architecture’ toegekend door European Property Awards. 

Het gebouw is ontworpen door designstudio Goettsch Partners in Chicago en combineert uitstekende functionaliteit, de beste technologie, hoogwaardige afwerkingsmaterialen en unieke architectuur. 

De 65.000 m² tellende moderne ruimte, waarvan het overgrote deel kantoren zijn, bevindt zich in twee gebouwen – een glazen toren van 130 meter en een aangrenzend lager gebouw van 36 meter. Het geheel is adembenemend mooi. 

“Voor dit project hebben we individuele gevel- en raamoplossingen ontworpen”, vertelt Ralph van der Kooij, Sales manager bij Aluprof Nederland BV. In de bovenste delen van de toren werd het MB-SE80 MLT systeem toegepast, dat bestemd is voor de constructie van lichte vliesgevels, ‘een hangende type’.

“Door de gepaste differentiatie van de vormen van aluminiumprofielen en de beglazingstechnologie van de gevelsegmenten werden de door de architecten voorgestelde en verwachte visuele effecten op de gevel in de praktijk verwezenlijkt. Het systeem wordt aangevuld met het MB-86 SI MLT paneelraam dat de toevoer van frisse lucht naar de ruimtes van het gebouw mogelijk maakt. De lagergelegen gedeeltes zijn uitgerust met een individueel MB-SR60N MLT kolom-spiegel wandsysteem”, zo beschrijft de expert. 

“Aluminium past perfect in het idee van een kantoorgebouw dat moet voldoen aan de hoogste energienormen. Dit komt doordat het materiaal volledig recyclebaar en ecologisch is. Bovendien hebben aluminium gevelsystemen zulke goede isolatieparameters dat ze zelfs voor passiefbouw kunnen worden toegepast”, legt van der Kooij uit.

Mennica Legacy Tower verkreeg de BREEAM Outstanding beoordeling. Dit is de hoogst mogelijke onderscheiding in dit systeem. Het gebouw verkreeg ook de LEED platina certificering. 

Hourglass in Amsterdam – een project dat bekoort met zijn indrukwekkende vorm

Het bijna 80 meter hoge kantoorgebouw Hourglass werd in Amsterdam gebouwd met de intentie om een brede diversiteit van speciale toepassingen te creëren. 

Het object omvat o.a. kantoor- en commerciële ruimtes en een hotel met 115 kamers, dat niet alleen voldoet aan de behoeften van de gasten van het Hourglass gebouw, maar ook voldoet aan diverse behoeften van de omliggende kantoorgebouwen. 

Dit volledig intelligente gebouw is uitgerust met een aantal verbeteringen die het leven vergemakkelijken, met o.a. temperatuur- en lichtregeling met behulp van een smartphones en IPad’s. De bouw is voltooid in 2020 en het object verkreeg de BREEAM Excellent certificering. 

Hourglass springt er niet alleen uit doordat het is gemaakt in de geest van duurzaam bouwen, maar vooral vanwege zijn ongewone vorm. De grote glazen entree vanaf de Parnassusweg met een indrukwekkende, enorme hal vol natuurlijk licht, groene wanden met planten en houten afwerkingen geven iedereen die het gebouw binnenkomt het gevoel dat ze één zijn met de natuur. Het gebouw onderscheidt zich architectonisch over de gehele Zuidas. 

“We zijn erg trots op dit gebouw. Het is een project dat duidelijk weergeeft dat ecologische gebouwen zowel van buiten als van binnen kunnen bekoren”, legt Michiel van Duren, Managing Director bij Aluprof Nederland BV uit.

Let’s build a better future

Spectaculaire groene bouwprojecten, zoals het Museum of Tomorrow in Rio de Janeiro of het Olympic House in het Zwitserse Lausanne trekken de aandacht, maar bepalen niet dagelijks de toekomst de richting van de ontwikkeling van de sector. Het is dankzij projecten zoals Hourglass of 110 Cannon Street dat bouwen echt niet langer een belasting voor het milieu is en een belangrijk duurzaam element wordt. Hopelijk zullen er alsmaar meer van dit soort projecten op de kaart van Nederland en heel Europa verschijnen.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details