Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Revitalisatie en nieuwbouw van Beaphar te Raalte: ‘De mooiste ideeën ontstaan in co-creatie’
De zwartbruine gevelcassettes zorgen voor een zwevend effect en doen het gebouw kleinschaliger ogen.

Revitalisatie en nieuwbouw van Beaphar te Raalte: ‘De mooiste ideeën ontstaan in co-creatie’

Onze huisdieren zijn niet zomaar dieren, maar onze allerbeste maatjes. Dus: vrienden en familie die de allerbeste zorg verdienen. Om ons hierbij te helpen, ontwikkelt, produceert en verkoopt Beaphar hoogwaardige en betaalbare gezondheids-, verzorgings- en voedingsproducten. Om de groei van het merk te ondersteunen, is de productielocatie in Raalte recent gerevitaliseerd en uitgebreid. In totaal beschikt Beaphar nu over 6.800 m2 laboratoria, productie- en magazijnruimtes, expeditie en kantoren op 3,7 hectare grond en omzoomd door bomen. 

Om het gebouw aan te laten sluiten op de groene omgeving én bij de filosofie van Beaphar heeft huisarchitect MK23 architecten nadrukkelijk aandacht besteed aan maat, schaal, kleur- en materiaalgebruik. De metalen gevelcassettes van ArcelorMittal Construction Specials sluiten hier perfect op aan.

De grote kat op het dak maakt in één oogopslag de belangrijkste doelgroep zichtbaar: het huisdier.

Huis, tuin en dier

“Wij hebben de locatie van Beaphar in Raalte opgezet als een groene campus, met veel vegetatie, hoogteverschillen en eigen ruimte”, vertelt architect Michiel Kobussen van MK23 architecten. “De totale bebouwing beslaat slechts 32% van de campus, die gebruikt wordt voor ontspanning en waterberging en die de biodiversiteit in het gebied stimuleert. Het gaat Beaphar immers om het welzijn van mens en dier.” 

Om deze ambitie door te trekken naar het gebouw, heeft MK23 architecten voor de gevelaankleding de metafoor van een gezinshuis, tuin, tuinhek en huisdier als uitgangspunt genomen. “Waar de groene campus refereert naar de tuin, is het tuinhek vertaald in een lichte gebouwplint met verticale houten stroken. Hierboven zijn zwartbruine gevelcassettes gemonteerd, die zorgen voor een zwevend effect en die het gebouw kleinschaliger doen ogen. De belijningen en kleuraccenten in het kleurverloop van Beaphar versterken de ruimtelijkheid, terwijl de grote kat op het dak in één oogopslag de belangrijkste doelgroep zichtbaar maakt: het huisdier.”

Perfecte aansluiting van nieuwbouw en bestaande bouw

De nieuwe gevel omsluit zowel de nieuwbouw als bestaande bouw, waardoor de productielocatie in Raalte oog als één (nieuw) gebouw, vertelt Kobussen. “Een mooi uitgangspunt, dat ook enkele grote uitdagingen met zich meebracht. Want hoe laat je 3.500 m2 nieuwbouw en 3.300 m2 bestaande bouw met afwijkende hoogtes mooi aansluiten? En hoe creëer je de gewenste diepte en tactiliteit?” 

Vanwege de maatvoering van met name de bestaande bouw was MK23 architecten gebonden aan een specifieke cassettemaat. Daarom werd in de markt gezocht naar een producent, met machines om de gevelcassettes in de juiste maat, de juiste vorm én voor een betaalbare prijs te realiseren. “Deze producent werd gevonden in ArcelorMittal Construction Specials, dat bereid was om in co-creatie met ons te zoeken naar de beste oplossing voor gebouw, klant én omgeving.”

Door de gevelcassettes een lichte bolling te geven, vindt de warmte-uitzetting naar buiten plaats.

Klantspecifieke optimalisatie

“Om ontwerpvrijheid en betaalbaarheid te combineren, hebben wij gekeken of wij een bestaand systeem konden aanpassen”, vertelt Levi Kleinjan, manager Special Façades bij ArcelorMittal Construction Specials. “Is het bijvoorbeeld een optie om een horizontale of verticale cassette 45° gedraaid te monteren? En wat betekent dit voor de waterafvoer en detaillering? In onze zoektocht kwamen we uit bij het Cassette BS systeem, dat met enkele klantspecifieke optimalisaties geschikt kon worden gemaakt voor het Beaphar project. We hebben een mock-up gemaakt en in nauwe samenwerking met MK23 architecten geoptimaliseerd, totdat we tot de uiteindelijke oplossing zijn gekomen. Om te garanderen dat we in alle richtingen met een hele of halve gevelcassette zouden eindigen, hebben we cassettes van 1.400 x 1.400 mm en in 17 varianten geproduceerd. De gegalvaniseerde stalen cassettes zijn voorgelakt met een tweelaagse thermohardende polyesterverf van 35µm (Authentic 35), in de kleur RAL 8022 (zwartbruin). Door de gevelcassettes een lichte bolling te geven, vindt de warmte-uitzetting naar buiten plaats. Hierdoor worden welvingen naar binnen voorkomen.” 

Kobussen: “Strategisch geplaatste terugliggende kleurlijnen vangen het resterende maatverschil op en maken het esthetische plaatje compleet.”    

FICHE VAN PROJECT
  • Project: Beaphar
  • Plaats: Raalte
  • Architect: MK23 architecten Utrecht
  • Bouwbedrijf: VDR Bouwgroep
  • Gevelcassettes: ArcelorMittal Construction Specials
  • Engineering en montage gevelcassettes: Kempen Cladding Bergeijk

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details