Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Duitse ‘Innovationsbogen’ hebben de primeur! Wie volgt in Nederland?
Doel in dit project is om een LEED Platinum-certificering te behalen. ’s Werelds eerste gevel van 100% afgedankt aluminium levert hier een doorslaggevende bijdrage aan.

Duitse ‘Innovationsbogen’ hebben de primeur! Wie volgt in Nederland?

De eerste bouwsystemen van 100% gerecycled aluminium

WICONA, onderdeel van Hydro Building Systems, versnelt haar ambitie en betrokkenheid voor duurzame ontwikkeling en is het eerste aluminium bouwsystemenbedrijf dat raam-, deur- en vliesgevelprofielen produceert van 100% gerecycled aluminium. Hydro CIRCAL 100R is gemaakt uit 100% gerecycled end-of-life aluminium (post-consumer schroot) en stelt WICONA in staat om profielen te produceren met een koolstofvoetafdruk van bijna 0 (gemiddeld 0,5 kg CO2e/kg aluminium); de laagste ter wereld. Exclusief voor WICONA, is Hydro CIRCAL 100R het bewijs van de innovatieve spirit en toewijding van het merk om in te spelen op de behoeften van bestekschrijvers. Maar ook om verder te gaan dan de regelgeving vereist. Hiermee neemt WICONA een leidende rol in het koolstofvrij maken van de gebouwen van de toekomst.

Het 145 meter lange gebouw, ontworpen door Hadi Teherani Architects en gelegen aan de ingang van het nieuwe innovatiepark, inspireert met haar unieke boogvormige architectuur en toekomstgerichte duurzaamheid.

Sterke ondersteuning

Het Noorse Hydro is momenteel de enige producent ter wereld die gerecycled aluminium met een koolstofvoetafdruk van bijna 0 kan leveren. De groep heeft hiervoor haar eigen recyclingsysteem opgezet. De installatie in Dormagen, Duitsland, verwerkt aluminium uit ramen en gevels van gebouwen die aan het eind van hun levenscyclus zijn gekomen. Dit aluminium wordt verbrijzeld en gescheiden van alle vreemde materialen en niet-metalen, waarna het wordt versnipperd tot kleine deeltjes. De aluminiumsnippers worden getransporteerd naar Hydro’s installatie in Clervaux, Luxemburg, waar zij verwerkt worden tot koolstofarme billets – Hydro CIRCAL 100R en 75R. “Dankzij een nieuwe technologie kunnen wij exact de juiste legering bepalen voor de productie van dit 100% gerecyclede aluminium. Bijvoorbeeld voor toepassing in de bouwsector”, vertelt Raimond Stassen, projectmanager bij WICONA. “Dit maakt de toevoeging van primair aluminium overbodig. Deze innovatie én de sleutel tot het succes zijn het resultaat van onze verworven kennis bij de productie van Hydro CIRCAL 75R; aluminium gemaakt uit minimaal 75% gerecycled end-of-life aluminium (post-consumer schroot).” Hydro CIRCAL 75R is sinds 2019 beschikbaar.

De eerste projecten

Hydro’s extrusiebedrijven in Toulouse (Frankrijk) en Bellenberg (Duitsland) leveren momenteel hun eerste projecten op. Voor deze twee projecten is in totaal 130 ton aan aluminiumprofielen uit Hydro CIRCAL 100R geproduceerd. Met een gecombineerde koolstofvoetafdruk van 65 ton is dit een afname van 800 ton in vergelijking met de koolstofvoetafdruk van standaard aluminium geproduceerd in Europa.

Primeur voor de ‘Innovationsbogen’

In Augsburg, Duitsland werd Hydro CIRCAL 100R voor het eerst toegepast bij de ‘Innovationsbogen’. Dit 145 meter lange gebouw, ontworpen door Hadi Teherani Architects en gelegen aan de ingang van het nieuwe innovatiepark, inspireert met haar unieke boogvormige architectuur en toekomstgerichte duurzaamheid. 

“Doel in dit project is om een LEED Platinum-certificering te behalen”, weet Stassen.
“’s Werelds eerste gevel van 100% afgedankt aluminium levert hier een doorslaggevende bijdrage aan.” 

De gevel wordt gerealiseerd met een projectspecifieke versie van de WICTEC EL evo elementengevel van WICONA. “Voor de productie van de gevelelementen – die voorzien zijn van geïntegreerde zonwering en een keerplaat als valbeveiliging – wordt voor het eerst ter wereld de aluminiumlegering Hydro CIRCAL 100R gebruikt. Hierdoor is de CO2-footprint minder dan 0,5 kg CO2/kg aluminium, terwijl het Europese gemiddelde 6,7 kg CO2 per kg aluminium bedraagt. Met de gebruikte 85 ton Hydro CIRCAL 100R komt dit overeen met een CO2-reductie van 527 ton.”

Verheugd

De speciale constructie is ontworpen in nauwe samenwerking met Hadi Teherani, PBI Entwick-lung Innovativer Fassaden GmbH (Wertingen), Schindler Fenster + Fassaden (Roding) en WICONA. Directeur Michael Schindler: “Wij zijn verheugd om betrokken te zijn bij dit baanbrekende project. Voor ons als gevelbouwers is het altijd van enorm belang dat we duurzame producten maken en dat we deze op een bijzonder zorgvuldige manier produceren.” 

Duurzame gevelarchitectuur met 100% gerecycled afgedankt aluminium: het is binnenkort werkelijkheid in de ‘Innovationsbogen’ in Augsburg. In navolging van de Duitse markt, verwachten WICONA en Hydro ook grote belangstelling vanuit Nederland voor Hydro CIRCAL 100R. “We dagen Nederlandse opdrachtgevers uit om het eerste project in deze innovatieve en koolstofarme legering te bouwen.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details