Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Esthetische raamventilatie en doekzonwering in één

Esthetische raamventilatie en doekzonwering in één

De Fixvent Mono AK van Renson combineert natuurlijke toevoer van verse lucht met doekzonwering. In een zelfde kast bovenop het raam zit dus zowel een raamventilatierooster als een doekkast gecombineerd. In een specifieke maatoplossing werd die zelfs aangepast voor de specifiek Nederlandse bouwwijze tegen een houten stelkozijn, zoals ook in het Arnhemse Spijkerkwartier gerealiseerd werd.

Functioneel en esthetisch

Het verzoenen van functionele en esthetische aspecten is bij residentiële projecten vaak een uitdaging voor jou als architect, tenzij innovatieve producten het leven een stuk makkelijker maken, zoals de Fixvent Mono AK van Renson. De combinatie van een raamventilatierooster voor natuurlijke toevoer van verse lucht én doekzonwering in dezelfde kast bovenop het raam, laten het toch toe om het gewenste strakke design overal door te trekken. 

Natuurlijke ventilatie én doekzonwering

Dat de vaak noodzakelijke ventilatieroosters weggedetailleerd kunnen worden achter het buitenspouwblad is natuurlijk mooi meegenomen om een strak ontwerp niet te verstoren. Wanneer grote puien – zeker die georiënteerd op de zuid- en westzijde – je er bovendien ook toe verplichten om buitenzonwering te voorzien, sla je met de Renson Fixvent Mono AK twee vliegen in één klap. Die combineert namelijk de ventilatieroosters met de gewenste screens. Ingewerkt in de gevel zijn zowel de doekkasten als de zijgeleiders nergens zichtbaar, terwijl die van de binnenkant toch altijd bereikbaar zijn voor onderhoud. 

Basisvereisten voor een gezond en comfortabel binnenklimaat

Het gebruik van Fixvent laat energiezuiniger wonen toe, op de voorwaarde dat bewoners het hele jaar door optimaal genieten van daglicht en zonnewarmte. Zonder oververhitting binnenshuis, want de buitendoekzonwering houdt de zon tegen nog voor die het glas kan bereiken. Tegelijk is er sprake van een continue toevoer van verse buitenlucht om de vervuilde binnenlucht continu te vervangen. Akoestisch geïsoleerd als die is, zorgt de Fixvent Mono AK daarbij voor de minst mogelijke geluidshinder van buitenaf.

Stelkozijnmontage: maatoplossing voor Nederland

In het Spijkerkwartier in Arnhem werd de Fixvent Mono AK van Renson op de ramen gemonteerd, al gaat het hier niet om de standaard uitvoering, maar een oplossing op maat, aangepast naar de Nederlandse bouwwijze met stelkozijn. Deze Fixvent Mono AK werd zo aangepast dat de flens voor de stelkozijnmontage van het raam doorloopt op de zijkanten en bovenkant van de doekkast. Zo kunnen kozijn en Fixvent in één geheel gemonteerd worden.

Voorwaarde om deze maatoplossing tot een goed einde te kunnen brengen, was evenwel dat alle partijen in het bouwteam hierover al in een vroege fase van het project rond de tafel zaten (architect, aannemer, systeemleverancier Reynaers, kozijnbouwer Renson). Dat bleek hier de succesformule om alles zo goed mogelijk op elkaar te kunnen afstemmen.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details