Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Feestelijke bijeenkomst op landgoed in Putten   

Feestelijke bijeenkomst op landgoed in Putten   

TBE-ZA Architecten en Ingenieurs uit Volendam wint eerste Trespa / Archicomm Project van het Jaar Award

Een mooiere locatie had Trespa uit Weert waarschijnlijk niet kunnen kiezen: op het prachtige landgoed van kasteel de Vanenburg in Putten, werd op 12 december jl. voor de eerste keer de Award voor het Trespa / Archicomm Project van het Jaar uitgereikt. Aan democratie geen gebrek want alle aanwezigen konden gewoon ter plekke hun stem uitbrengen op de genomineerden, die in het afgelopen jaar al individueel Project van de Maand waren geworden. Algemeen directeur Bert Verweij van TBE-ZA Architecten en Ingenieurs uit Volendam nam vol trots de Award voor Het Project van het Jaar in ontvangst.

Architecten uit alle delen van Nederland waren naar Putten afgereisd.

Jim Wolters, accountmanager Facade bij Trespa, die vóór aanvang van de stemming, de genomineerden de revue liet passeren, vertelt: “We hadden bij deze eerste editie niet 12 maar 13 genomineerden omdat we zijn gaan tellen vanaf november 2022 tot nu: 13 maanden dus. De concurrentie was stevig want elk project had z’n eigen unieke waarde en kenmerken. De uitslag – zeker in de top 3 – bleek een Close Call.”

De nummers 1 t/m 3 uit de einduitslag. Bovenste rij: Marcel van der Most (Regional Manager, Trespa), Jeroen Bestman (Architect, A3 Architecten), Danny Kok (Architect, TBE-ZA Architecten & Ingenieurs), Ewoud Blok (Directie Architect, TBE-ZA Architecten & Ingenieurs) en Caroline Ngo (Account Manager Facade, Trespa). Onderste rij: Jim Wolters (Account Manager Facade, Trespa), Frans Bugter (Bouwkundig adviseur & ontwerper, Bugter Bouwadvies), Bert Verweij (Algemeen Directeur, TBE-ZA Architecten & Ingenieurs) en Folkert v.d. Werf, projectmanager bij Archicomm.

Moment suprême

Trespa, producent en leverancier van hoogwaardige HPL-materialen – zoals gevelpanelen, gevelplanken en panelen voor binnen, die uiteindelijk moeten leiden tot innovatieve en hoogwaardige architectonische oplossingen – had op deze decembermiddag in Putten niets aan het toeval overgelaten. Een mooi inhoudelijk programma, méér dan uitstekende catering en volop kennisdeling en inspiratie, allemaal als opmaat naar het moment suprême: de bekendmaking van de winnaar. Natuurlijk was het team van TBE-ZA Architecten en Ingenieurs blij met het winnen van de Award. Linksom of rechtsom: het is een historische Award want als dit event gaat groeien tot nog veel meer en nóg aansprekender dan het al was, dan kan dit Volendamse bureau dus altijd zeggen dat ze de aller-aller-aller-eerste was die deze Award won.

Marjet Rutten tijdens haar presentatie: “De bouwsector moet echt aan de slag om nu eens écht minder CO2 te gaan uitstoten.”

Goede samenwerking

En dát de uitreiking van deze Award volgend jaar sowieso wéér op het programma staat, is al één ding wat zeker is, zo stelde René van Boxtel, Country Manager voor de UK, Ierland en Nederland. “Uiteraard gaan wij intern goed evalueren want je kunt een volgend event altijd weer een stukje beter maken, maar deze aftrap van hopelijk een lange reeks Award-uitreikingen was wat mij betreft al meer dan fantastisch.
Een goede opkomst van veel architecten uit het land, bijna alle genomineerden waren er, een leuke samenwerking met het vakblad Archicomm én een prikkelende gastspreker.”

De spanning stijgt… Er wordt gestemd!

Met dit laatste doelt René op Marjet Rutten, die in een uur tijd, in hoog tempo de broodnodige innovaties in de bouwsector doornam. “Om de klimaatdoelen van Parijs te halen moet er eigenlijk nog een wonder gebeuren. Dat vraagt om een radicaal andere manier van ontwerpen, bouwen, onderhouden, samenwerken en financieren”,  zo trapte ze af. 

Opdracht

“De bouwsector heeft een belangrijke rol in het fors reduceren hiervan”, zo vervolgde ze. “Doordat de bouwsector de afgelopen jaren nauwelijks minder CO2 heeft uitgestoten voor de productie van materialen, moet de sector geen 60% maar zelfs 75% halen in het jaar 2030. In het huidige tempo gaat de bouw echter hooguit 10% minder uitstorten. Er ligt dus een uitdagende opgave waar we met de hele bouwsector – dus ook de architecten van Nederland die aan de start van elke opgave staan – keihard ons best voor moeten doen.”  Kortom, een stevige opdracht voor ontwerpend en meedenkend Nederland!

Jim Wolters, organisator/coördinator van het event in Putten: “Tevreden over de opkomst.”

Prikkelen

Ook het snel groeiende architectenplatform Archicomm – samenwerkingspartner bij deze Awardpresentatie – presenteerde zich. Editor-in-chief Jerry Helmers, die samen met projectmanager Folkert van der Werf ook naar Putten was afgereisd, prikkelde de aanwezigen met een aantal lastige vragen (‘Overleeft de architect het jaar 2024 wel?’ en ‘Zal Artificial Intelligence de rol van de architect gaan overnemen?’) maar daagde de architecten in de zaal vooral ook uit zich uit te spreken met een eigen visie op de toekomst. “Kom maar op met die gastcolumn op ons platform! Zet de wereld maar in beweging.”

Organisator Jim Wolters, accountmanager bij Trespa, die de gehele coördinatie van het evenement, voor z’n rekening had genomen, oogt tevreden. “Eerlijk is eerlijk… als je als bedrijf iets voor de eerste keer organiseert en waarmee je de ambitie hebt om in de toekomst te willen groeien, dan weet je dat je meteen alles uit de kast moet trekken om het event op de kaart te zetten. Ik denk dat dit is gelukt, gezien de reacties. Maar ik sluit me aan bij mijn collega René van Boxtel, dat we natuurlijk goed gaan evalueren. Met al die kennis en feedback gaan we de volgende editie nog grootser maken. Ik kijk dan ook zeer uit naar de komende jaren!”    

Einduitslag

1. Project: Koninklijke Boon Edam, Edam

Opdrachtgever: Koninklijke Boon Edam

TBE-ZA Architecten en Ingenieurs, Bert Verweij (algemeen directeur), Ewoud Blok (directie, architect) Danny Kok (architect)

2. Project: Hollandsch Diep, Capelle aan den Ijssel

Opdrachtgever: A3 architecten, Jeroen Bestman (architect)

3. Project: Sportcentrum Elderveld, Arnhem

Opdrachtgever: Bugter Bouwadvies, Frans Bugter

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details