Platform over architectuur, interieur- en landschapsarchitectuur
Gevel en dak in één afwerking
Het dak van een tropische houtsoort in Ieper.

Gevel en dak in één afwerking

Kunststof profiel met aluminium versteviging blijkt multifunctioneel voor verschillende soorten daken

Hoogwaardige kunststoffolies en -producten zijn al ruim 75 jaar de passie van de RENOLIT-groep. Op Architect@Work Rotterdam introduceerde het bedrijf het RENOLIT ALKORPLAN Solar systeem. Dit ultralichte kunststof profiel met aluminium versteviging werd ontwikkeld om zonnepanelen betrouwbaar op een kunststof dak te monteren. Het bleek echter veel breder toepasbaar, namelijk voor de esthetische afwerking van daken met hout, aluminium platen of andere afwerkingsmaterialen.

De RENOLIT ALKORPLAN solar profielen op het huis van Lieze Vandael.

Communication manager BNL Ingrid Baert: “Op Architect@Work werd positief gereageerd op het systeem. Bouwen met hout is populair, maar hout is niet 100% waterdicht, eronder is altijd een afdichting nodig. Toch willen steeds meer architecten niet alleen de gevel maar ook het dak volledig in hout uitvoeren.” 

RENOLIT ALKORPLAN Solar systeem bestaat uit een geëxtrudeerd PVC-P profiel dat, voorzien van een aluminium versteviging, via een warmeluchtlas ter hoogte van de lasnaad met de PVC dakbaan versmolten wordt. Van origine werden zonnepanelen zo 100% vast en betrouwbaar op een kunststof dak bevestigd. “De buitenafwerking wordt in de aluminium versteviging bevestigd, zonder enig risico op perforatie van de dakbedekking. Een waterdicht systeem dat supersterk en uiterst licht is.”

Gelaste profiel biedt oplossing

Baert vervolgt: “Bekleding kan nu doorlopen van de gevel naar het dak, als een strakke houten enveloppe. Onder het hout kunnen zelfs de dakgoten en regenwaterafvoeren verborgen worden. Het systeem biedt de architect veel creatieve vrijheid.” 

Op een landgoed in de Flanders Fields rond Ieper staat een nieuwe woning die de toepassingen van RENOLIT ALKORPLAN Solar systeem perfect laat zien. “Het plan was om zowel de gevel als het dak van het L-vormige gebouw af te werken met een lattenwerk uit een tropische houtsoort. Dit bleek lastig, want het zware hout moest bevestigd worden terwijl het dak waterdicht bleef. 

En, hoe zat het met de afschuifkrachten? RENOLIT ALKORPLAN Solar systeem bood hiervoor dé oplossing. Ultralicht, stevig vast én gegarandeerd waterdicht. Op het systeem werden eerst donkergekleurde houten dwarslatten bevestigd, waarop de verticaal geplaatste houten buitenafwerking werd vastgeschroefd. Ook de zonnepanelen, verscholen in de brede dakgoten, werden geïnstalleerd door middel van het Solar systeem.”

Een tweede voorbeeld is de woning van zelfstandig architecte Lieze Vandael. Door de talrijke vides en imposante raampartijen tot negen meter hoog was een traditionele bouwmethode geen optie. Bovendien wilde Vandael dat de strakke massieve houtbouw ook werd doorgetrokken in de buitenafwerking. “Het werd een dak en gevel in hout en mooi naadloos in elkaar overlopend. Eerst werd de architectenwoning voorzien van een houten ondergrond, een dampscherm, 14 cm PUR isolatie en daarop werd een RENOLIT ALKORPLAN dakmembraan als afdichting gemonteerd. Daardoor is het dak waterdicht, maar tóch damp open. De RENOLIT ALKORPLAN solar profielen vormden vervolgens een dragende structuur voor het (thermowood Ayous) hout dat de uitstraling van de bijzondere woning bepaalt.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details